Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Kiállítják a first ladyk báli ruháit

A washingtoni múzeumban megtekinthető többek között az a palakék kreppselyem estélyi, amelyet Eleanor Roosevelt viselt 1933-ben a férje beiktatásán, valamint Michelle Obama kristálygyöngyökkel díszített fehér selyem öltözéke.

Az Amerikai Múzeumban szombat óta látható az elnökfeleségek tulajdonában volt 26 ruha, valamint 160 tárgy – képmások, ezüstnemű, edény. A régi kiállítást most felújították és kibővítették.

A kiállítás fő attrakciója a ruhagyűjtemény: közöttük látható Julia Grant csipkefűzője 1869-ből, Caroline Harrison bordó bársonykompléja 1889-ből, Nancy Reagan csipkével díszített, fehér szatén testhez álló ruhája 1981-ből, ruhák, amelyeket az elnökfeleségek a párjuk eskütétele utáni beiktatási bálon viseltek.

"Ezeket a ruhákat a kezdetkor viselték, ez marad meg az emberek emlékezetében" – mondta a kiállítás kurátora, Lisa Kathleen Graddy, aki emlékeztetett, hogy egy évszázada hagyomány a ruháknak a múzeumnak történő adományozása.

Eleanor Roosevelt
Eleanor RooseveltA first ladyk "mindig előtérben vannak, kifogástalanok akarnak lenni, a nemzetet képviselik". Ami a báli ruhákat illeti, "azok, akiket megkérdeztünk, általában csinos ruhát akarnak viselni" – mondta el a kurátor.

Michael Faircloth, Laura Bush szabásza is eljött a múzeumba: "Ezért viselt – elsőként – vörös ruhát Laura Bush (2001-ben). Lady Bird Johnson, aki ismerte a gyűjteményt, "időálló anyagból készült ruhát akart" (1965-ben). "Sárga szaténruhája a hozzáillő kabáttal igen szép, de nagyon egyszerű" – mondta Lisa Kathleen Graddy.

Jackie Kennedy szintén halványsárga ruhát választott 1961-ben az első állami vacsorára, míg Barbara Bush 1989-ben kék velúr és szaténruhában, Hillary Clinton pedig 1993-ban ibolyaszínű viseletben jelent meg a beiktatási bálon.

Az estélyi öltözékek néha az országot is szolgálták. Az eleganciájáról ismert Lou Hoover például, akinek elsőként jelent meg fényképe a Vogue című francia divatlapban 1929-ben, pamutból készült estélyit viselt az amerikai textilipar népszerűsítésére. Vele ellentétben Frances Cleveland 1895-ben Párizsban a Doucet-nál vásárolt ruhát, Edith Wilson pedig a húszas években a Worth-házat és a fekete ruhákat részesítette előnyben.

"Mindegyik first lady alakít az imázsán, hogy az elnökhöz és az ország szükségleteihez alkalmazkodjon, de egy állandó van bennük: a nemzetet, a kormányt és a férjét képviseli otthon és külföldön" – mondta a kurátor.

Maga az "első asszony" megszólítás nem hivatalos. Az első elnök, George Washington feleségének megszólítása lady Washington volt. A kifejezést elsőként Dolly Madisonra alkalmazták 1849-es temetésekor, és Lucy Hayes volt az első elnökfeleség, akit a sajtó first ladynek titulált 1877-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szél úrfi játszik a kiskacsákkal

Váratlan meglepetés éri a parkban totyogó kacsamamát és csemetéit: egy hirtelen támadt szélroham… Tovább olvasom