Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kicsinosítják a Hollywood-feliratot 90. születésnapjára

Kicsinosítják a Los Angeles felett trónoló Hollywood-feliratot a nevezetesség kilencvenedik évfordulójára készülve.
A 15 méter magas fehér betűkön az utóbbi 35 év legalaposabb felújítási munkáit végzik el a következő hetekben. Először a rozsdát távolítják el, majd le is festik a betűket. A munkához a toronyházakon használatos külső ablakmosó felvonókat használnak - jelentette be a feliratot gondozó Hollywood Sign Trust.

A Los Angelestől északra fekvő Mount Lee csúcsán 1923-ban jelent meg a Hollywoodland óriás betűs kiírás egy ingatlanfejlesztő cég reklámjaként. Az utolsó négy betűt 1940-es években távolították el, ezzel a felirat a filmbirodalom világszerte ismert szimbólumává vált.

A hetvenes évekre kétségbeejtő állapotba került a jelkép, és csak egy pénzgyűjtő kampánynak köszönhetően menekült meg, amelynek keretében a kilenc betűt kilenc adományozó fogadta örökbe, egyenként 27 ezer 777 dollárért, amiből sikerült renoválni.


Az utóbbi években ismét bizonytalanná vált a szimbólum sorsa, és ismét adakozók segítségére volt szükség, hogy a betűk körüli földterületet ne vehesse birtokba az ingatlanpiac. 2010-ben Hugh Hefner, a Playboy alapítója, Arnold Schwarzenegger filmszínész, Kalifornia akkori kormányzója, Steven Spielberg filmrendező és Tom Hanks filmszínész is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy megmentse a feliratot.

A betűk körüli terület a közönség előtt zárva van, riasztórendszer és mozgásérzékelők tartják vissza a hívatlan látogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korhatáros édességek - videó

Tüdősüti, szívsüti, málnás vérsejt édesség, az Eat Your Heart Out 2012 látogatóinak nem elég csak az… Tovább olvasom