Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Kigúnyolás: motivál vagy kicsinál?

Dagi! – mondják a kövér gyereknek, bagolynak csúfolják a szemüvegest. Van, aki agresszív lesz, vagy visszahúzódik a piszkálódásra, más úgy dönt: csak azért is megmutatja! Jáksó László visszahúzódó gyerekből lett műsorvezető – a pszichológus szerint azonban nem létezik konstruktív cikizés.
A visszahúzódó, félénk nebuló könnyű célpont a gúnyolódóknak, tinédzserkorban mindenki ciki lehet, aki nem áll be a sorba. Van, aki még jobban magába zuhan a folyamatos zaklatástól. Ha kiejtését cikizik, nem mer idegen nyelven megszólalni, a dadogó inkább nem beszél. Mások elhatározzák: csak azért is jobb leszek nálatok! Vajon min múlik, hogy valakit motivál vagy „kicsinál" a gonoszkodás?

Jáksó Lászlót gyakran csúfolták gyerekkorában a külseje miatt – magas volt, sovány, hosszú nyakkal, kicsi fejjel. Hívták zsiráfnak, ropinak, pápaszemesnek, lábsó lett a Jáksóból. Visszahúzódó gyerek volt, ám 18 évesen, egy boltban betelt a pohár. Az udvariatlan eladónővel szemben aktívan, de úriember módjára állt ki magáért.

– Amikor kiléptem az üzletből, nem éreztem a gyomromban azt a szorítást, amit eddig mindig, ha megaláztak, félrelöktek – idézte fel a fordulópontot, amikor rájött: a passzivitás, visszahúzódás nem megoldás. „Ne figyelj oda, majd abbahagyják!" – tanácsolják gyakran a folyamatos szekatúrát elszenvedőknek. Mit tapasztalt, abbamarad a zaklatás? – kérdeztük az ismert műsorvezetőt.

– Az agresszióra mindenki odafigyel. Ezt a választ általában akkor kapja tanács helyett a gyerek, ha a szülő vagy a kortárs nem tud megoldást a helyzetre – jött a válasz. Ha a másik fél jelölte ki a pályát, és megalázósdit játszik, jobbnak kell lennünk nála. Médiaszereplőként is sok bántó hozzászólást kap – úgy látja, korunk rajongása a gyűlölet –, de jól szórakozik rajta. Egy műsorvezetőnek reagálnia kell mindenre, de nem kell mindent eltűrnie – mindenki olyan válaszra számíthat tőle, amilyen hangnemet használ.

Jáksó Lászlót gyakran csúfolták gyerekkorában a külseje miatt...
Jáksó Lászlót gyakran csúfolták gyerekkorában a külseje miatt...

Szabó Éva pszichológus szerint viszont működhet a „Ne figyelj oda!" stratégia. Ha a csúfolódónak az a célja, hogy negatív visszajelzést kapjon, használ, ha nem reagálunk. A szakember szerint nagyon keveseket motivál a negatív kritika. – Senkinek nem tesz jót, ha folyton a hibáira emlékeztetik. Folyamatosan csökken az önbizalma, egyre esélytelenebbnek látja magát. Ha azonban segítjük, hogy lépésről lépésre tegye meg a változás útját, és közben kihangsúlyozzuk az erősségeit, elhiszi, hogy képes változtatni a rossz dolgokon – vázolta fel a helyes megoldást. A felnőtt meg tudja szakítani a kapcsolatot a gúnyolódókkal, ki tud lépni a munkahelyéről – viszont ha zárkózott személyiség, elszigetelődhet.

A fitneszguru Schobert Norbi Az utolsó titok című könyvének bemutatója után fejtette ki: az emberek az általános mondatokat meg sem hallják. De ha azt mondjuk: disznóvá hízol, és még az interneten sem találsz magadnak párt, arra már odafigyelnek. Nem baj, ha gyűlöl – változzon, ez a lényeg. Ám a pszichológus arra hívta fel a figyelmet: ha egy dohányzót rossz szokása miatt cikizünk, jól felhúzzuk, mire valószínűleg rágyújt. Ha a kövér gyereket nyúzzuk, hogy ne egyen, elég nagy darab már, bánatában enni fog. Ha úgy is tűnik, hogy a negatív kritika sarkallt valakit változtatásra, ezek az emberek sokszor túlkompenzálnak. Nem tudatosan, de „túlfejlesztik magukat" a gúnyolt területen, így lesz a kövér gyerekből fitneszguru. Ám a rendkívüli teljesítmény korántsem biztos, hogy boldoggá teszi őket.

A szülő a leginkább felelős

Az agresszió vagy a visszahúzódás a két tipikus reakció a gúnyolásra, mondta el a pszichológus, és a szülőktől tanult minta nagy mértékben befolyásolja, milyen védekezési stratégiát választ a gyerek. Jáksó László szerint a szülőnek a gyerek szellemi egészségét is meg kell teremteniük. Ő a fiának elmagyarázta, milyen válaszokat adhat, ha belekötnek, csúfolják: nem megoldás az agresszió, de a visszahúzódás sem. A lényeg: intelligens emberként álljunk ki magunkért.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. december 14. 23:29
  „12. hozzászólás Titanilla 2009.12.14. 19:48

  ,,A gúnyolódásra a legjobb fegyver, rámosolyogni a gúnyolódóra. Ettől zavarba jön, talán még el is gondolkozik."
  Vagy leszúr az óra közi szünetben :D”
 • 14. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 21:47
  „hetihetes naon gagyi...”
 • 13. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 21:46
  „nem egy százas...”
 • 12. Titanilla 2009. december 14. 19:48
  „A gúnyolódásra a legjobb fegyver, rámosolyogni a gúnyolódóra. Ettől zavarba jön, talán még el is gondolkozik. Egyébként/tapasztalatből tudom/annyi mindent el lehet érni mosollyal. Mostanában többször utaztam /belföldön/ soha nem kellett kérnem, szó nélkül leeee- föl tették a bőröndömet, segitettek leszállni. Sőt a pesti metrón, át akarta adni a helyét egy fiatalember, amit nagyon-nagyon köszöntem, de csak 2 megállót mentem, igy nem fogadtam el. Magam is meglepődtem ,,,sok jót tapasztaltam.”
 • 11. eva45 2009. december 14. 19:40
  „10. na sikerült alulmúlni önmagad :D”
 • 10. flexsnake 2009. december 14. 19:38
  „9. attól még seggállú :)”
 • 9. Yucca 2009. december 14. 19:26
  „Ezt a 6.-ra értettem....”
 • 8. Yucca 2009. december 14. 19:25
  „Gúnyolódni a legkönnyebb, és ha olyasmin tesszük, amiről a másik nem is tehet (mert pl. születési "adottság"), akkor elég primitívek vagyunk. (Ld. az előttem szólót)”
 • 7. antikos 2009. december 14. 19:24
  „A tegnapi heti hetesben nyújtott alakításáért, leírta magát. Még egy szót sem érdemel, de a többi hamukázó társa, sem...”
 • 6. flexsnake 2009. december 14. 18:03
  „seggállú :D”
 • 5. demeterkornel 2009. december 14. 17:31
  „Érdekes az eszmefuttatás! A következő élet dologgal én sem értek egyet, azzal viszont igen, hogy mindig visszakapod valamilyen formában azt, amit adsz. Bár én ennek nem a negatív oldalát oldalát tapasztalom, hanem a pozitívat.
  Ha jót adsz, akkor jót kapsz vissza. Előfordul, hogy nem attól az embertől kapod vissza, akinek adtad, vagy nem úgy, ahogy eltervezted, de mindig visszajön a jó. Rám sokszor furcsán néznek, és nem értik a viselkedésem, mert nagyon ritkán látnak olyat az emberek, hogy valaki teljesen önzetlenül, csupán emberbaráti szeretetből segít másokon. De ettől rendszerint annyira megrökönyödnek, hogy igyekeznek maguk is jobbá válni. És azt a segítséget, amit adok, mindig visszakapom valamilyen formában, pedig nem várom.”
 • 4. Mike3 2009. december 14. 17:06
  „akarom: legyünk realisták. amit írtál, az sajna nem igaz”
 • 3. akarom 2009. december 14. 16:06
  „Egyet nem kellene elfelejteni a gúnyolódoknak. Mindig, minden kiegyenlítődik, mert így működik a "rendszer". Ami szemétséget valaki ad most a másiknak, azt MINDIG, ismétlem MINDIG vissza fogja kapni, akár ebben, akár a következő életében, ha elhiszi ezt, ha nem. Ha felfognák ezt az egyszerű dolgot az emberek, akkor nem lennének ennyire gonoszak egymáshoz!”
 • 2. che 2009. december 14. 15:53
  „Az ember a legkegyetlenebb állat (bár azt valljuk intelligenciánk megkülönböztet a többitől) .A gúnyolás, kirekesztés, kitagadás a természet által -szelekció- diktált ÖSZTÖN ! Tehát a mai ember az ösztönök embere, eltávolodik az intellektus fejlődésétől ,könnyebb úszni az árral mint ellene !
  A "gyenge" kiesik vagy visszahúzódik, az "erős" győz....az egyik erőt gyűjt és reménykedik, a másik retteg attól hogy mikor jön az erősebb... és legyőzi ! Ezt nap mint nap látjuk az összes "természetről" szóló tv csatornán ,mi itt a nagy kérdés ? Ja, hogy itt nem a majmokról van szó ?!”
 • 1. Mike3 2009. december 14. 15:51
  „groteszk nyálas ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nő a világ legszebb anyukái között - fotóval!

Az egri anyuka a Mrs. Globe szépségversenyen vett részt, ahol a 28. életévüket már betöltött, és a… Tovább olvasom