Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kiosztották a blogoszféra Oscar-díjait

Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket.
A fődíjat egy interaktív térképszolgáltatást működtető blog, az ushahidi.com kapta, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban nyomon lehet követni a természeti katasztrófák és egyéb rendkívüli események következtében kialakult vészhelyzetek alakulását. Az ushahidi szuahéli szó, magyar jelentése tanú, szemtanú. A blogon a Haitit megrázó januári földrengés után például Washingtonban és Bostonban önkéntesek és szakértők egész hadserege rendszerezte, értékelte és publikálta a katasztrófaövezetből főként mobiltelefonon szerzett értesüléseket.

A véleményszabadság érvényesülését és az emberek, kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló díjat a német Deutsche Welle (DW) nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben. Az idén hatodszorra átadott díjak odaítélésének első szakaszában az olvasók nevezhetik kedvenc blogjaikat, videoblogjaikat, podcastjaikat. Az idén 58 ezer blogot javasoltak az internetezők, ebből 8300 került a szavazás első körébe. A második fordulóba 178 blog jutott be, és ezek közül választotta ki a DW nemzetközi zsűrije a kategóriák győzteseit.

Erik Hersman, a fődíjas ushahidi blog alapítója a DW bonni konferenciáján elmondta: az alkalmazás révén gyökeresen átalakul a nemzetközi segélyezés rendszerében az információáramlás; a közvélemény egyenesen az érintettektől szerezhet tudomást a katasztrófa sújtotta, vagy éppen társadalmi megrázkódtatásokon, lázadásokon, forradalmakon keresztülment térségekben kialakult állapotokról, így a segélyezést vagy egyéb beavatkozást is az így összegyűlt információk alapján lehet szervezni. Haiti esetében például a washingtoni külügyminisztérium jórészt az ushahiditől kapott helyzetkép alapján irányította az amerikai segélyműveleteket - mondta Hersman.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült a két ellopott teve és egy tigris

Napokig keresett több száz kanadai rendőr egy bengáli tigrist és két tevét. Szegény párák annak a… Tovább olvasom