Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kirabolták Steve Jobs kaliforniai házát

Egy dollárnyi készpénzt, személyi iratokat, számítógépeket, okostelefonokat és ékszereket vitt el helyi sajtójelentések szerint az a tolvaj, aki még júliusban tört be Steve Jobs kaliforniai házába.
A The San Jose Mercury News című lap úgy tudja, hogy a gyanúsított, aki nem sokáig örülhetett zsákmányának, azt használta ki, hogy a tavaly októberben súlyos betegségben elhunyt Apple-alapító Palo Altó-i házát éppen felújították, és egyszerű építési kordonnal vették körül. Ráadásul az ajtót sem kellett feltörnie, mert megtalálta a nyitott garázsban, egy szerszámos szekrényben tartott tartalékkulcsot, amelyet az építőmunkások használtak. A ház a renoválás miatt üresen állt, Jobs özvegye, Lauren nem tartózkodott otthon. A tettes kezére játszott az is, hogy a riasztórendszer nem volt bekapcsolva éjszakára. A bűncselekményt másnap reggel - július 18-án - fedezték fel a munkások.

A "kedvező" körülmények ellenére a betörő, a 35 éves Kariem McFarlin nem sok mindent tudott elvinni. A volt Apple-vezető tárcájában csupán egyetlen egydolláros bankjegy lapult, igaz, benne volt a vezetői engedélye és hitelkártyája is. A férfi magához vett néhány személyi használatú elektronikai készüléket - köztük két iMac-komputert, egy iPhone-t, három iPadet és iPodot -, illetve egy asztali vízadagolót. Ékszereket is talált, azok értéke eléri a hatvanezer dollárt.

A rendőrség közlése szerint a gyanúsított azon bukott le, hogy az egyik ellopott készüléken augusztus elején rácsatlakozott az internetre, és az IP-cím alapján a nyomára akadtak. Előzőleg már túladott az ékszereken - az interneten keresztül értékesítette őket egy kereskedőnek -, az iPadeket pedig elajándékozta, lánya és barátai kaptak belőlük.

"Vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem követsz el, és a betörés közéjük tartozik. Ha meg egy ismert személyhez törsz be, akkor aztán nagyon mélyen ülsz a katyvaszban" - mondta a helyi újságnak a gyanúsított volt főnöke, Ross Rankin.

Márpedig McFarlin tudta, hogy kinek a házában járt. A rendőrség kiszivárogtatta, hogy kihallgatásán bevallotta: egy Steve Jobsnak címzett levél alapján rájött, hogy hova tört be. Őrizetbe vétele után levelet írt az Apple-alapító özvegyének, és abban bocsánatot kért tettéért.

Várhatóan jövő hétfőn lesz a tárgyalása. Jelenleg rács mögött van, a bíróság ugyanis csak 500 000 dolláros óvadék ellenében engedte volna szabadon. Az ügyészség betöréssel és orgazdasággal vádolja: ha elítélik, akár nyolcévi börtönt is kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehenek legelik a körforgalom füvét

Ploieştit körülölelő elkerülő út mellett legeltek a tehenek, majd tovább álltak, egyenesen a… Tovább olvasom