Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kislánya született Viktória svéd trónörökösnek

Egészséges kislányt hozott a világra csütörtökre virradóra Viktória királyi hercegnő, svéd trónörökös - közölte Daniel herceg, a boldog apa.

Lánya született Viktória svéd trónörökösnek - kivételezett bánásmód nélkül.

Mind a gyermek, mind anyja - és apja - jól vannak. A lány kedden született 3 kiló 28 dekával Stockholm egy külvárosi kórházában. Szülei ragaszkodtak ahhoz, hogy ne kivételezzenek velük, csakis a mindenkit megillető bánásmódban részesüljenek. Az 51 centi hosszú felséges csemete Viktória és férje - Dániel herceg - első gyermeke, a trónöröklési sorban anyja után a második.

Kislánya született Viktória svéd trónörökösnek. Fotó: MTI/EPA/AP/Svéd Királyi Udvar (galéria)

A 34 éves Viktória tavalyelőtt júniusban ment feleségül polgári származású vőlegényéhez, aki az edzője volt. Augusztusban a királyi udvar már be is jelenthette, hogy a hercegnő gyermeket vár.

Viktória apja, XVI. Károly Gusztáv 1973 óta ül a trónon. Svédország 1980-ban megváltoztatta alkotmányát megengedve, hogy nők is örökölhessék a trónt, amiből korábban ki voltak rekesztve.

A svéd királyság több mint ezer éves, bár a jelenlegi dinasztia csak két évszázados: Napóleon Bernadotte tábornoka alapította. Svédországban az uralkodó jó ideje olyan államfői tisztet tölt be, amelyhez hatalom nemigen jár, így szerepe jobbára ceremoniális. A jelenlegi királyi család nagyon népszerű, legkedveltebb tagja éppen Viktória, egyebek közt szerénysége okán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak bokáig érő vízből menthetnek

Csak bokáig érő vízből menthetnek a közönséges tűzoltók Nagy-Britanniában, derékig érő vizű tóhoz… Tovább olvasom