Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Kivesznek egy nyulat Mandela szobrának füléből

A kisplasztikát az alkotók helyeztek oda "szignálás" gyanánt a megrendelőkkel való egyeztetés nélkül.
A dél-afrikai kormány ki akar vetetni Nelson Mandela néhai államfő gigantikus szobrának füléből egy nyulat; a kisplasztikát az alkotók helyeztek oda "szignálás" gyanánt a megrendelőkkel való egyeztetés nélkül.

A szobrot decemberben állították fel a pretoriai elnöki hivatal előtt.

"Azt szeretnénk, hogy a szobor minél előbb nyerje vissza épségét. Nem tudom megmondani, mennyi időre lesz szükség a nyúl eltávolításához. Folyamatban vannak a tárgyalások a tárca és a szoborállítással megbízott vállalat között" - közölte Mogomotsi Mogodiri, a kulturális minisztérium szóvivője.

A kilenc méter magas bronzszobor ereje teljében, a világ felé kitárt karokkal ábrázolja Mandelát. A Union Buildings - elnöki palota - kertjében leplezték le december 16-án, egy nappal az apartheid elleni harc hősének temetése után.

André Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren szobrászok a Beeld című dél-afrikai napilapnak elmondták: egyfajta márkajelként tették a kis nyulat a nagy ember fülébe, mert a tárca megtiltotta, hogy kézjegyükkel lássák el a művet.

A nyulacska a szobrászok szerint azt a kevés időt jelképezi, amely a rendelkezésükre állt a szobor befejezéséhez. A "haas" afrikaansul egyaránt jelent mezei nyulat és sietséget.

A szóvivő viszont azt mondta, hogy a szobrászok soha nem kérték tőle, hogy a nevük szerepeljen az alkotáson. "Elfogadtuk a bocsánatkérésüket, és reméljük, a szobrászok együttműködnek velünk a szobor épségének helyreállításában" - tette hozzá.

Nelson Mandela, aki huszonhét évet töltött az apartheid börtönében, majd a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke lett, 2013. december 5-én hunyt el 95 éves korában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak az oroszok a monte-carlói cirkuszfesztiválon

Az elismerések közel egyharmadát, ezen belül a két fődíjat nyerték el a kedd esti gálán. Tovább olvasom