Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kivetette petefészkeit és petevezetékét Angelina Jolie

A világhírű színésznő és rendező újabb műtéten esett át azután, hogy két éve melleit távolíttatta el.
Eltávolították Angelina Jolie amerikai filmsztár petefészkeit és petevezetékeit. A műtéttel a rák kialakulását kívánta megelőzni a színésznő, aki a The New York Times-ban maga vallott a beavatkozásról.

Azért választotta a sebészi beavatkozást, mert hordozója egy génmutációnak, amely 50 százalékra növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát - idézte Jolie-t a BBC News.

A színésznő, akinek édesanyja, nagyanyja és nagynénje halálát is rák okozta, két évvel ezelőtt mindkét mellét eltávolíttatta. A hibás gén miatt a mellrák kialakulásának kockázatát 87 százalékra tették nála az orvosok.

"Nem könnyű meghozni ezt a döntést, de így lehet az egészségi problémákkal szembenézni és legyőzni őket" - nyilatkozta Jolie.

A The New York Times Angelina Jolie Pitt: egy műtét naplója című cikkében a filmsztár így írt a beavatkozásról: "Ez a műtét nem olyan bonyolult, mint a mell eltávolítása, következményei azonban súlyosabbak, mivel menopauzát idéznek elő".

A filmrendezőként és az ENSZ menekültügyi különmegbízottjaként is tevékenykedő Jolie az operáció után most hormonpótló kezelést kap.

A petefészkek és a petevezetékek eltávolítását - amelyen már egy jó ideje gondolkodott - az után kérte, hogy egy vérvizsgálat olyan megemelkedett markerszinteket mutatott ki, amelyek a korai rák jelei lehetnek. Bár az ezt követő vizsgálatok során nem találtak rákos elváltozást, az orvosokkal konzultálva a műtét mellett döntött.

Angelina Jolie a The New York Times-ban hangsúlyozta: nem csupán a génmutáció jelenléte miatt döntött a műtét mellett. Számos orvossal, sebésszel és természetgyógyásszal beszélt. Vannak más lehetőségek is, egyes nők fogamzásgátló tablettát szednek, mások alternatív gyógymódokat alkalmaznak gyakori orvosi ellenőrzés mellett. A legfontosabb az, hogy mindenki megismerje a lehetőségeket és a számára legjobb megoldást válassza. "Az én esetemben a keleti és a nyugati orvoslás képviselői megegyeztek abban, hogy a petefészkek és petevezetékek eltávolítása a legjobb választás, mert a hibás gén jelenlétén túl a családomban három nő is rákban halt meg" - fogalmazott az Oscar-díjas színésznő, akinek nagyanyja petefészekrákban, nagynénje mellrákban, édesanyja pedig mindkettőben szenvedett.

Hozzátette, lehetetlen minden kockázattól megszabadulni, továbbra is hajlamos marad a rákra, ezért természetes immunerősítő módokat fog keresni.

"Nőnek érzem magam. Magamért és a családomért hozott döntéseimet megalapozottnak tartom. Tudom, hogy a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk, anyjuk petefészekrákban halt meg" - jelentette ki.

Korábban írtuk:

Petevezetékét és petefészkeit is kivették Angelina Jolie-nak - írja a BorsOnline.

Brad Pitt felesége a múlt héten esett át a műtéten.

A 39 éves világhírű színésznő és rendező két éve távolíttatta el a melleit, hogy csökkentse a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy vérvizsgálaton aztán kiderült, hogy megnőtt nála a petefészekrák kockázata, ezért jöhetett az újabb operáció.

- Azt mondtam magamnak: maradj nyugodt, légy erős. Arra gondoltam, hogy szeretném látni felnőni a gyerekeimet, szeretnék nagymama lenni - nyilatkozta a műtétről Jolie, aki most hormonterápiás kezelést kap.

A műtét alatt nem találtak rosszindulatú daganatra utaló jelet a világsztárnál - olvasható a BorsOnline-on.

Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horror a mesékben?

Édesanyaként a legjobb, amit tehetünk, hogy népmeséket választunk, azzal nem foghatunk mellé. Ezekből a gyermek a népi bölcsességet kapja, amiről minden fölösleges le van faragva. Tovább olvasom