Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Klasszikus szakítós dumák, avagy legyünk csak barátok

Nálam jobbat érdemelsz, időre van szükségem, legyünk csak barátok - néhány klasszikus magyarázat a szakításra. Már csak az a jobb, ha telefonon vagy SMS-ben közlik: vége. A szakítás közhelyei között csemegéztünk.
„Szeretlek, de nem vagyok szerelmes beléd" – egy mondat, amellyel bárkit bele lehet lökni abba a bizonyos szakadékba, ahonnan a legjobb barátnők segítségével, rengeteg csoki, fagyi, új ruha és átbulizott éjszaka után talán már képesek vagyunk rávenni magunkat, hogy kimásszunk. Igaz, a mondat csak akkor okoz fájdalmat, ha az, aki mondja, még mindig fontos a számunkra.

Összegyűjtöttünk néhány klasszikus mondatot, amelyeket nyilvánvalóan senki nem gondol komolyan, és elhinni is lehetetlen, mégis a mai napig használatban vannak. Kolléganőim egymás után sorolták a közhelyes mondatokat, amelyeket „az egyik barátnőjüknek" mondtak, míg a férfi kollégák ártatlan szemekkel néztek vissza rám: „Szakítós duma?! Én nem szoktam szakítani, vagy ha igen, megmondom az igazat..."

Lássuk azokat az igaz állításokat. Itt van például a már említett „Szeretlek, de nem akarok veled járni". Kétségkívül az egyik legkegyetlenebb, mert ez még igaz is lehet. És pont ezért okoz fájdalmat. A világ legszomorúbb embereinek is ezt mondhatták, miután némaságba burkolóztak. A „Legyünk csak barátok" hasonló az előzőhöz, bár feltételezhetően ebben már kevesebb az őszinteség. És miért lennénk? Mert ő így megkapja belőlünk azt, amit szeret, mi pedig végignézhetjük, hogyan lesz szerelmes a volt pasink egy nálunk nyilvánvalóan ostobább és egyszerűbb nőbe?!

A szakítás akkor a legnehezebb, amikor a másik még fontos a száunkra. Fotó: internet
A szakítás akkor a legnehezebb, amikor a másik még fontos a számunkra.
Fotó: internet

Nehéz mosolygás nélkül hallgatni a „Nálam te jobbat érdemelsz" (másik változata: „Túl jó vagy hozzám, nem érdemellek meg"), a „Nem vagyok még kész egy komoly kapcsolatra", az „Időre van szükségem" és a „Most a karrieremre kell koncentrálnom" kezdetű magyarázatokat is. Az egyik legkedvesebb mondat, amit a rögtönzött közvélemény-kutatás során hallottam, így hangzott: „Túl okos és... izé... izé... gyors vagy hozzám." No comment.

De nemcsak személyesen, szóban lehet szakítani; a technika fejlődésével a lehetőségek tárháza áll a férfiak rendelkezésére, hogy elkerüljék a kellemetlen konfrontációt és vállalva a gerinctelenséget, néhány karakterbe sűrítsék, hogy vége. Versben vagy postai levélben már kicsit divatjamúlt véget vetni a kapcsolatnak, de lehet szakítani telefonon (egy példa kedvéért kattintson ide), SMS-ben, e-mailben vagy például egy sárga post iten (ahogyan a Szex és New Yorkban Carrie-vel is megtörtént). De szavak nélkül is lehet szakítani: előfordulhat, hogy a másik minden magyarázat nélkül, egyszerűen csak nem jelentkezik. Soha többé.

Az utóbbi időben több szakítós film is készült. Fotó: internet
Az utóbbi időben több szakítós film is készült.
Fotó: internet

A filmeknél maradva: rengeteg olyan produkció született az elmúlt években, amely a szakítás problémakörét dolgozza fel, és akár új ötletekkel is szolgálhat, hogy felfrissítsük a közhely-szótárunkat. Ilyen például a Szakíts, ha bírsz (The Break Up), a Nem kellesz eléggé (He's Just Not That Into You) vagy a Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall).

A közkedvelt sorozatokban és nagy klasszikusokban is előfordul, hogy a főszereplők útjai szétválnak, s a néző fülében még hetekig ott csengenek az utolsó mondatok. A fájdalommal és érzelemmel teli utolsó mondatok, amelyeket például Sara Deever (Charlize Theron) mondott Nelson Mossnak (Keanu Reeves) az Édes novemberben, vagy ahogyan a már említett Szex és New York című sorozatban szakított egy alkalommal Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) és Mr. Big (Chris North). Ezek nem gagyik, ezeket már elhisszük.

Pluto - Maradjunk barátok

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. NAGYANDREA 2012. július 01. 19:46
  „A EN PAROM AZT MONTA Ö NEM JO EMBER SZERETNE ELKOLTOZNI SZERETNE EGYEDUL LENNI LEGYUNK BARATOK EZT LENT MONTA FEL JOTUNK ES AZT MONTA NA MINDEGY ADOK MEG EGY ESELYT”
 • 27. Zyzy 2010. június 09. 21:57
  „Imádom ezt a cikket..Annyira aktuális most nekem szinte az összes mondata..
  Meglepődve látom ,hogy kedves kommentelő férfiak nem találnak NORMÁLIS nőket.. Na nálam pont ellenkezőleg van..Az utolsó két barátom azért szakított velem mert én túl normális vagyok nő vagyok(és ez tényleg nem kamu duma "sajnos" ez az igazság)..Úgy látszik nem bírják a 19-25 év közötti férfiak azt ,hogy egy nő nem titkolózik, nem kicsapongó típus, ha úgy érzi ,hogy nincs rendben valami a kapcsolattal akkor leül a pasival és megbeszéli, nem veszekszik, ellátja a pasit minden földi jóval és támogatja a hobbiját még ha utálja is azt a sportot. Ja és persze mindkettőnek az lett a vége ,hogy "Te gyönyörű, okos, kreatív lány vagy. Egészen biztos ,hogy találsz magadnak olyat aki megérdemel téged, csak sajnos az nem én vagyok.Szeretlek csak már nem úgy mint régen. De szeretném ha tartanánk a kapcsolatot mert én egy nagyon értékes embernek tartalak.."
  És lám tényleg maradtunk barátok mind két sráccal. De azért tényleg kíváncsi vagyok ,hogy mi az IGAZI ok. Talán mégsem kell mindent megtenni azért ,hogy boldog párkapcsolatban éljen az ember. :S”
 • 26. juan18 2010. május 18. 01:42
  „huuuhhh.. o.O^ ..olvastam ám elég durva dolgokat ebben a cikkben..jókat nevettem 1-2 jútúbos vidin..azt mondhatom, hogy ez egy jó kis szaftos cikk.. =)
  ha összefutok az utcán egy korábbi exemmel..nem kerülöm el őt..simán leállok vele beszélgetni..hisz barátok maradtunk ..ennek az a titka..hogy NE haragudjunk egymásra..és NE mondjuk ki azt hogy "legyünk csak barátok"..irtózok ettől a 3 szótól..mert akkor tuti nem az lesz, ami a mondanivalója..én a kapcsolatot egy nővel "lépcsős szintként" képzelem el..ezt vizuálisan kell értelmezni..és ha mondjuk a barátságot a lépcsőfok 2. fokára képzeljük..(a kapcsolat kibontakozásait pedig lépésről-lépésre ennél magasabb szinttől képzeljük; az ismeretlen ismerős csak futólag barát..az 1. szint..)..akkor a kimondott "legyünk csak barátok" a 0. fokra taszítja le a két ember kapcsolatát, vagyis..mintha nem is ismerkedtek volna meg.. =(

  azokat a nőket, akiket szó nélkül hagyta el a volt párjuk..azokat csak sajnálni tudom..de biztos volt rá okuk..vagy az, hogy valóban találtak egy nála sokkal jobb nőt..és nem akarta megbántani ezzel a szakításos dologgal, mert valóban gyáva..vagy pedig az..hogy tényleg kibírhatatlan volt a nő..és egyszerűen képtelenség vele szóba elegyedni ilyen témájú dolgokkal kapcsolatban..ígyhát inkább hanyagolta a beszélgetést ...

  "Pluto - Maradjunk barátok" című klipp elég jó..most láttam életemben először..pedig nem mai darab..de tetszik.. a többi .. manapság igen elterjedt kultúrsz&rhoz képest..xD =)”
 • 25. TrombiFrédi 2010. május 01. 15:54
  „Nőktől szoktam hallani ezeket a szövegeket!:)”
 • 24. TrombiFrédi 2010. május 01. 15:51
  „De a legjobb, amikor a szakítás után a "baráti szex"megmarad, sőt még jobb,mint előtte!:)”
 • 23. Mike3 2010. április 30. 10:41
  „"Igen, például az, hogy a pasi egy gyáva seggfej. Hm? "

  hehe ez jó :)
  na melyik nem az aki nem veszi fel a telefont "majd rájön, hogy hiába hív"
  na melyik nem az aki rendszeresen beteg nagymamára hivatkozik?”
 • 22. eva45 2010. április 30. 09:27
  „21. maradando

  Mégis mmindenki külsőleg akar tökéletes lenni pedig legalább annyira fontos a lélek szépsége. De jó emberismeret is kell ahhoz ,hogy megtaláljuk a lélektársunkat.”
 • 21. maradando 2010. április 30. 00:38
  „20.eva

  A testiekben gazdag" normális nőt" hamarabb találni.A hosszútávú lelki összekepcslodás nem szokott sikeres lenni. Azt kellene jobban gyakorolni.!!”
 • 20. eva45 2010. április 29. 19:02
  „19. maraando

  Attól függ kit gondolsz normálisnak mert nem könnyű ám ebben a rohanó világban rendes embert találni.
  Talán ki kell érdemelni és ne várjunk el többet a másiktól mint amennyit mi tudunk adni neki.”
 • 19. maradando 2010. április 29. 17:20
  „Ha meg nincs egy normális pasi ,akkor meg az a baj !”
 • 18. flexsnake 2010. április 29. 14:07
  „ha folyamatosan lécelnek a pasik akkor a nő a hibás.”
 • 17. Zs 2010. április 29. 11:32
  „Háááát, mert biztos a jóból is megárt a sok... :DD”
 • 16. Amira 2010. április 29. 10:06
  „Kedvencem: "Túl boldog vagyok veled." - Hát.. a kedves anyukád.”
 • 15. vári 2010. április 28. 21:08
  „Kaszee1990

  "Úgyhogy innen üzenem annak, akitől úgy iszkol el a pasija, hogy még azt se mondja: fapapucs, az gondolkozzon azon, hogy ennek volt valami kiváltó oka!"

  Igen, például az, hogy a pasi egy gyáva seggfej. Hm?
  Két választ olvastunk tőled,
  (a) a nő nyilván megérdemelte;
  (b) az ilyenért nem kár.

  A (b)-vel egyetértek.”
 • 14. rombolo 2010. április 28. 19:54
  „Liberális szakítás ! Drágá Klárikám,5-éve titkolod a férjed előtt,hogy velem a főnököddel is félrelépsz.Jó volt veled :de a férjed jobb szerető nálad. :-(( :-))”
 • 13. Mike3 2010. április 28. 16:13
  „kimaradt a tipikusan női mondás: "én még élni akarok" :)
  egy bizonyos kor után az ember már csak röhög ezeken. sőt, poénból ő maga használja. ne persze ehhez kell az is, hogy az alany túlessen az első nagy csalódáson.”
 • 12. IVY 2010. április 28. 15:48
  „8. hozzászólás Kaszee1990 2010.04.28. 07:31

  Azt sem tudom, mi volt a sztorink.:)
  Minek szól bele? Nem mikrofon.
  "Miért tűnt el úgy a pasi, és ráadásul nem is egyszer? Nem gondoljátok, hogy azért, mert ti is tettetek érte valamit? Ami éppen olyan volt, ami okot adhat rá,hogy egy pasi se szó, se beszéd, eltűnjön. Magamból kiindulva akkor tűnök el, ha arra sem méltó valaki,hogy magyarázatot adjak neki"

  Jha. Pláne 2 randi után. Amikor még egy rossz szó sem esik a párok között, ugye.....?
  Nos, Kaszee. Te egy különleges úri ficsúr lehetsz hallod. Vagy nem e világon élsz.”
 • 11. mikkviktor 2010. április 28. 15:11
  „Zsolt!
  Nem brazilpárba, hanem munkás-tanár (ex)anyósapósba...de már lesz.rom!”
 • 10. VoxHumana 2010. április 28. 12:23
  „Az idézőjeles kezdőmondat képes a legmélyebb gyötrelmek szakadékába lökni egy igaz szerelmet érző embert - bár volna akkora az ereje, hogy végleg pontot tegyen a szakadék mélyére vetettek kilátástalan - nem kiáltástalan, egyre kétségbeesettebb és egyre reménytelenebb kiút-keresésére...”
 • 9. Szilágyi_Zsolt 2010. április 28. 11:45
  „Mikkviktor, csak nem egy cigánylánnyal kezdtél ki? :) Mert máskülönben nehéz elképzelni, hogy a barátnő (vagy épp a barát) családja ilyen mértékben beleüsse az orrát a pár dolgaiba - legalábbis velem még sosem fordult elő ilyesmi.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fullajtár Andreának nagy szerencséje van a kisfiával

Igazi kemény vezetőt játszik legújabb filmjében Fullajtár Andrea, a Katona József Színház Jászai… Tovább olvasom