Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Koccintsunk a konyakra!

Dőljünk hátra a francia konyak világnapján, ragadjuk meg ballonpoharunkat, lazuljunk el, és élvezzük a tölgyfahordós borpárlat aromáit.
Közel 4 millióért, de 7000 forintért is konyakozhatunk az ital december 12-i világnapján.

– Szörnyű így leírva látni: konyak, mert ez egy tölgyfahordóban érlelt, eredetvédett francia borpárlat – válaszolt „ünnepi" kérdéseinkre Káli Ildikó. A Magyar Sommelier Szövetség elnökétől megtudtuk: ma csak azt a borpárlatot nevezhetjük konyaknak, amely a franciaországi Cognac régióból származik. A településen már a 17. század óta készítik jellemzően az Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajta borából.


Ez az ital ára, és hagyományunk is visszariasztja a hazaiakat fogyasztásától: a magyar ember ebéd után ízlelgetés nélkül felhajt egy felest a pálinkából (persze előtte, a leves után, de még a pörkölt, majd a sültek előtt is). A francia, de talán még az angol is ballon- vagy gömbpohárból kortyolgatja a fogásokat követően a – régi szokások szerint gyertyalángnál felmelegített, a mai gyakorlat szerint szobahőmérsékleten szervírozott – konyakot. – A francia kultúrában nem fogyasztanak párlatokat az étkezés előtt, mert úgy vélik, lezsibbasztják az ízlelőbimbókat – magyarázta Káli Ildikó. – Másrészt a konyakhoz kicsit hátra kell dőlni, el kell lazulni, lassan kell inni.

Ezt luxuskörülmények között például a Gundelben tehetjük meg, a híres fővárosi étterem is tart 1 millió forintos, gyönyörű kristálypalackos konyakot. Ebből a hazai Forma–1-es futam alatt szoktak a vendégek rendelni, és ha a palack kifogy, hazavihetik magukkal. – Megadják a módját – mesélte a sommelier.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért hanyagold a gyertyát a lagzin - 14 tüzes esküvő

Lángoló frizura, lángoló dekoráció, flambírozott terítő, tüzes menyasszony. Videón a legforróbb… Tovább olvasom