Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kökény Attila: Elértem, amit akartam

Az év férfihangja titulust kapta meg Kökény Attila, a Megasztár 5 második helyezettje. Fiai nevezték a versenyre, csalódottak voltak, hogy nem nyert, benne azonban nem maradt tüske. A verseny óta nem éjszakázik mindennap, viszont hetente 3–4 alkalommal lép fel, és készül a lemeze is.
– Úgy hallottuk, ön sem úszta meg az influenzaszezont. Jobban van már? Volt ideje pihenni?
– Jobban vagyok, de pihenni nagyon kevés időm volt, mert hétköznap zajlanak a lemezem felvételei, próbákra járok, hétvégén pedig fellépünk. Általában három-négy nap van fellépésünk egy héten, a szombat–vasárnap mindig foglalt. A megasztáros koncertek mellett a régi zenekarommal is játszom, legalább havi egy-két alkalommal.

– Úgy tudjuk, a családja csalódott volt, hogy nem ön nyert. Önben maradt tüske?
– Inkább a gyerekeknek esett rosszul, mert a két nagyobbik fiam nevezett be a Megasztárba. Mostanra viszont ez is teljesen elmúlt. Én a verseny alatt sem éltem bele magam, hogy nyerni fogok, és amit akartam, azt elértem. Bejutottam a döntőbe, én lettem az év férfihangja: elégedett vagyok.

Cserháti Zsuzsa zeneszerzője is írt dalokat az énekesnek.
Cserháti Zsuzsa zeneszerzője is írt dalokat az énekesnek.

– Inkább előny volt, vagy hátrány, hogy hosszú zenei múlttal érkezett a tehetségkutatóba?
– Tizenhét éves korom óta zenélek, nemsokára harminchat leszek, de ez teljesen más volt, mint a megasztárbeli kihívások. Zongoráztam és énekeltem. Nem álltam soha nagyszínpadon, nem énekeltem zongora nélkül, nekem egy támaszték volt a hangszerem. Nehéz történet volt.

– A verseny alatt nagyon hiányzott a gyerekeknek. Mennyi időt tud most a családjával tölteni?
– Ha éppen nem vagyok stúdióban, és nincs próba, napközben sokat vagyunk együtt – bár mivel március végére–április elejére tervezzük a lemez megjelenését, most nincs túl sok szabadidőm. Viszont korán fel tudok kelni, mert már csak hétvégén dolgozom az éjszakában. A legidősebb, 15 éves fiam nem velünk él, hanem az édesanyjával. Őt amikor csak tudom, magammal viszem a fellépésekre.

Megasztár 5. Kökény Attila - Még nem veszíthetek 2010. december 17-én

– Az egyik fia a Megasztár színpadán ön mellett állt, miközben zongorázott. Mennyire muzikálisak a gyerekek?
– A pici elég muzikális, őt jobban is érdekli a zene. Persze mióta részt vettem a Megasztárban, mindenki zenész akar lenni.

– Örülne, ha valamelyik fia követné a pályán?
– Nem, ezért is nem taníttattam őket zenére. Tanuljanak legalább két nyelvet, legyen egy jó szakma a kezükben, aztán majd az élet tudja... Én 17 éves koromtól, közel húsz éven át éjjel dolgoztam, nem tudtam éjszaka lefeküdni. Persze ha valamelyikük nagyon tehetséges, úgysem tudom visszatartani.

Az év férfihangja titulust kapta meg Kökény Attila, a Megasztár 5 második helyezettje.
Az év férfihangja titulust kapta meg Kökény Attila,
a Megasztár 5 második helyezettje.

– Az ön szülei örültek annak idején, amikor zenésznek állt?
– Az édesapám nagyon nem akarta, de a sógorom és a testvéreim nem hagyták annyiban, mert tehetséges voltam. Amikor később jöttek a sikerek, már örültek neki, de nem volt éppen rózsás a kezdet.

– Ha már a lemezt említette: igaz, hogy együtt dolgozik Cserháti Zsuzsa zeneszerzőjével is, és egykor kísérte a művésznőt zongorán?
– Cserháti Zsuzsa zeneszerzője is írt dalokat az új lemezemre. A művésznő egy időben a budapesti Nirvána bárban énekelt, és oda hívtak zongoristának, egy hónapig kísértem. Nekem ő volt a legeslegjobb énekes Magyarországon, szerintem a mai napig nincs hozzá hasonló. Hihetetlen, feledhetetlen és tartalmas érzés volt ez a kis idő is, amit vele dolgozhattam.

Az új Zámbó Jimmy

Presser Gábor, a Megasztár 5 zsűritagja mondta Kökény Attiláról: lírai dalaival ő az új évezred Zámbó Jimmyje. Több hasonlóság is van a „pisztolybalesetben" elhunyt nyolcoktávos énekes és az év férfihangja életrajzában: ahogy a „Király", úgy Kökény Attila is kétszer nősült, mindkettőjüknek három gyereke van, és ahogy Jimmy tizenhét évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyét, Kökény is ennyi idősen állt munkába. Mindketten presszókban, bárokban zenéltek először, majd Zámbó Jimmy Los Angelesben haknizott, Kökény pedig hajóval járta körbe a világot. A Megasztárban Kökény Attila énekelte Jimmy Még nem veszíthetek című dalát – Cserháti Zsuzsa emlékére pedig a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című dalt adta elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Elmarad Vilmos herceg esküvője˝, avagy brit tréfák április elsején

Vilmos brit trónörökös április 29-ére tervezett esküvője állt az április elsejei brit álhírek… Tovább olvasom