Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Komoly betegségeket is okozhat az elhanyagolt számítógép billentyűzet

Minden héten érdemes megtisztítani számítógépünk billentyűzetét. Hogyan? Így!
A számítógép billentyűzete meglehetősen strapabíró szerkezet, sokszor még azt is túléli, ha beleömlik valamilyen folyadék. Ettől független minden héten érdemes megtisztítani. A zsír- és portalanítás, fertőtlenítés történhet házilag, otthoni, jól bevált szerekkel, és úgynevezett ipari anyagokkal is. A legtöbb esetben mégis elfeledkezünk erről, pedig - főként a téli időszakban - igen komoly fertőzéseket és betegségeket is megelőzhetünk a klaviatúra tisztán tartásával. A Cleancomfort szakembereinek segítségével összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot arra nézve, hogyan lehet egyszerűen tisztán tartani a számítógép billentyűzetét.

Víz és ecet


Eszünk, iszunk az irodai asztalnál, a legtöbbször a gép mellett, fölött. Talán a morzsákat a legegyszerűbb kitisztítani a billentyűk közöl, hiszen ehhez elég, ha megfogjuk, lefordítjuk a klaviatúrát és kirázzuk a morzsákat. A por már nehezebb dió, ugyanis akkor, ha vastag, ám számunkra mégis alig látható rétegben beleül a billentyűk közé, hibás működést okozhat. Asztali gépeknél és laptopoknál is komoly gondot okozhatnak a lerakódó porszemek és szöszök, amelyek meggátolják a számítógép hűtésének hatékony működését, emiatt a PC automatikusan lekapcsolhat. Ilyen esetben használjunk sűrített levegővel működő szprét, tisztítógélt vagy tisztítóhabot. Lézetik speciális, LCD-törlőkendő is. Ha otthon szeretnénk ezt megoldani, puha, vizes-ecetes keverékkel átitatott kendővel törölgessük át az egész klaviatúrát. Tisztít, szagtalanít és fertőtlenít.

Porszívó és ecset


A gépek takarításához nem szükséges semmilyen különleges szer. Hagyományos porszívóval is ki lehet tisztítani a billentyűzetet. Arra kell ügyelni, hogy ne maximális szívóerőre állítsuk a porszívót, mert az kárt tehet a készülékben. A sérülések elkerülése érdekében érdemes egy kicsit távolabbról szívni a port, amelyet egy egyszerű ecset segítségével is ki lehet söpörni a klaviatúrából. Ha a port sűrített levegős szprével távolítjuk el, akkor pára csapódhat le, ezért mindig meg kell várni, amíg ez elpárolog, és csak utána szabad bekapcsolni a gépet!

Óvatosan az ablaktisztítóval és a súrolószerekkel!


Nincs szükség több ezer forintos tisztítószerekre a monitorok tisztításához sem. Még a számítógépes szerelők is egyszerű ablaktisztítót használnak a monitorok takarítására. Az ilyenekből a habot is fújó típusokat érdemes választani. Ha mégis folyadékot permetezünk a képernyőre, arra kell figyelni, hogy az ne szivároghasson be az elektronikus alkatrészekhez. A monitornak vagy a PC-nek a gépházát is lehet habos tisztítószprével is takarítani. Nem ajánlottak a mosogatószerek és súrolókrémek, mert ezek maradandó károsodásokat is okozhatnak a szerkezetekben!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valóra vált Vastag Csaba gyerekkori álma

Az énekesnek az idei nyár pihenés helyett a feszített munkáról szól, ugyanis megkapta a Grease című musical főszerepét. Tovább olvasom