Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Koncert a Radics-Bencsik-Barta hármas emlékére

Égi Zenekar Fesztivál címmel koncertet rendeznek a magyar rockzene történetének három kiemelkedő gitárosa, Radics Béla, Bencsik Sándor és Barta Tamás emlékére szeptember 30-án a fővárosi PeCsa Music Hallban.
Mindhárom zenészhez kapcsolódik idén egy-egy kerek évforduló: Radics Béla (Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus, Alligátor) és Barta Tamás (Hungária, LGT) 30 évvel ezelőtt hunyt el, Bencsik Sándor (Beatrice, Gesarol, P. Mobil, P. Box) pedig 60 éves lenne, és 25 éve hunyt el. A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a koncert első felében Radics Béla szerzeményeit játssza a Tűzkerék xT, a másodikban a P. Mobil és vendégei zenélnek.


A szeptember 30-i koncerten fellép mások mellett Bergendy István, Csomós Péter (ex-Hungária), Frenreisz Károly (ex-LGT, Skorpió), Harmath Albert (Sakk-Matt), Karácsony János (LGT), Keresztes Ildikó, Lugosy László (Beatrice), Nyerges Attila (Ismerős Arcok), Oláh Ibolya, Tátrai Tibor, Varga Miklós (ex-P. Box) és Szűcs Antal Gábor.

Tóth Tamás Béla, a Tűzkerék xT tagja szólt arról, hogy az emlékkoncerten Az lehet, szabad címmel egy Radics Béla-szám ősbemutatója is elhangzik, a dalra nemrég találtak rá archív felvételek között.

Schuster Lóránt, a P. Mobil alapítója, mindenese az MTI-nek felidézte, hogy a hetvenes évek elején előbb a Gesarolban, majd 1973-tól 1980-ig a P. Mobilban játszott együtt Bencsik "Samuval".


"Angolul gitározott és magyarul halt meg, tragikus körülmények között, akárcsak Radics és Barta. Samu nagyszerű gitáros volt, aprólékosan, hangról hangra kidolgozta szólóit. Radiccsal is dolgoztam együtt, sok koncerten zenéltünk különböző formációi előtt. Később, amikor a P. Mobil egyre ismertebb lett, ő játszott előttünk. A P. Mobil legfrissebb, idén megjelent dupla koncertalbumán, a Miskolci kocsonyán szerepel A zöld, a bíbor és a fekete című P. Box-dal, amely annak idején Radics emlékére íródott, később pedig kiegészült egy Bencsik emlékére írt versszakkal" - mondta Schuster Lóránt.

Mint megjegyezte, Barta megelőzte a korát finom gitározási stílusával, Radics Jimi Hendrix-hez szokták hasonlítani fellépése, virtuozitása miatt, Bencsik "Samu" pedig szólóival nagy mértékben meghatározta a P. Mobilra jellemző hard rock hangzást. Emlékére Schuster Lóránt DVD-t állít össze archív felvételekből, a korong várhatóan karácsonyra jelenik meg.


Varga Miklós a nyolcvanas évek első felében P. Boxban játszott együtt Bencsikkel. "Gyerekként a P. Mobil volt a kedvenc zenekarom, és az énekes Vikidál Gyula mellett nagyon megfogott Samu mindenki mástól jól elkülöníthető, elegáns gitárjátéka. Ezért is volt számomra óriási megtiszteltetés, hogy a gitáros 1980-ban az akkor alakuló P. Boxba hívott énekelni. Az emlékkoncerten a Mobillal a Halálkatlan című dalt fogom előadni, amelyet először rögzítettünk a P. Box-szal. Radicsot sajnos már csak leszálló ágában láttam játszani, de legenda övezte gitározási stílusával, amellyel megelőzte korát. Bartát az LGT-ben láttam először játszani, nagyon jó ízléssel gitározott, és énekelni is nagyszerűen tudott" - mesélte az MTI-nek.

A szeptember 30-i koncert napján délután konferenciát is rendeznek a PeCsa Caféban Radics Béla emlékét és a hetvenes-nyolcvanas évekbeli Magyarország kulturális, rockzenei és társadalmi életét felidézve. Az eszmecserén történészek, egyetemi tanárok és újságírók működnek közre.
Radics Béla (1946-1982) életében mindössze egyetlen kislemeze jelent meg a Taurusszal, az elmúlt években viszont CD-n több felvételét kiadták feljavított minőségben; legutóbb a Korál IV. című kislemezválogatáson. Halálát az alkohol okozta. Barta Tamás (1948-1982) játszott a Hungária első, Koncert a Marson című albumán (1970) és az LGT első három lemezén; írt dalokat Zalatnay Saroltának és Kovács Katinak is, majd 1974-ben nem tért haza az Egyesült Államokból, ahol Los Angelesben máig tisztázatlan körülmények között halt meg. Bencsik Sándor (1952-1987), aki három stúdiólemezt készített a P. Box-szal, egy ausztriai menekülttáborban vetett véget életének.

Olvasóink írták

 • 8. Deadman 2012. szeptember 07. 19:03
  „6. Lámpion 2012.09.07. 15:41
  Respect ..:-))
  Ha érdekel tudok pár EREDETI Radics felvétellel szolgálni :)))”
 • 7. ado 2012. szeptember 07. 15:56
  „Nem elfogultságból írom,de a régiek azért sok 10 évig is stárok voltak , meg jobbak is sztm. Nem úgy a maiak,akik elég gyorsan el is tűnnek.Tisztelet a kivételnek.Ma is sok jó, ügyes és tehetséges fiatal van.
  Az akkori technika mellett nagyon-nagyot zenéltek és rajongtunk értük. A rendszer nem érdekelt bennünket,de a bulik igen.Azutolsó szegedi éjféli személyvonattal indultunk a másnapi bulikba Pl: Kisstadion,BIP stb. Sok jó szegedi haverokkal ,vagányokkal, Bonz Gézával.De sok jó pesti bulin is voltunk.Örök igazi szép tini emlékek.”
 • 6. Lámpion 2012. szeptember 07. 15:41
  „4. Deadman

  Be kell látnom, hogy igazad van.
  Én 68-tól 72-ig jártam Sakk Mattra, Tűzkerékre, Taurusra.
  Amikor összeállt a Zoránnal bojkottáltuk.
  Az LGT első koncertjén ott voltunk:)
  Azután MN, majd Szeged... Elvesztettem az élő kapcsolatot.
  Rendelkezem az általad összeírt számokkal, csapnivaló minőségben.
  Ismerem őket.
  Belehallgattam.
  Amikor el tudok vonatkoztatni a lármától, hallom a kurázsit.:)”
 • 5. Lámpion 2012. szeptember 07. 14:47
  „Bartára nem a Ringasd el magad a jellemző.
  Jobb lett volna egy saját szerzeményével illusztrálni a pályafutását.
  Ilyen pl. a Csavargók angyala - A csavargó himnusz -
  1973. LGT
  Barta Tamás - ének, gitár

  http://www.youtube.com/watch?v=vcUpL91953M”
 • 4. Deadman 2012. szeptember 07. 14:07
  „2. Lámpion 2012.09.07. 10:34
  Királyi Madár
  Lazítás
  Megátkozott Ember
  Lángszívű Lány
  Napfényes napok
  Zöld csillag
  Tovább
  Gonosz asszony
  A Bika jegyében

  Ezek MIND KLASSZIKUS Radics Szerzemények..Ha esetleg hiányosak az ismereteid... plusz az első Korál kislemezen és az Első Korál albumon is TAURUS klasszikusok vannak amiknek egy része RADICS szerzemény...
  KB ennyire felejthető zeneszerző volt..Az más kérdés, hogy az alatt a rövid idő alatt amit zenéléssel töltött..kb 12 év Ennél tőbbet is letehetett volna az asztalra....
  De ugye azok a 70-es évek voltak..Ott még 100.000 lemezért adtak aranylemezt nem 5.000 cd ért...

  igaz ott abban az időben pl a Skorpió rohanás című debüt albuma 275.000 példányba fogyott és a lemez nálküli Taurus koncertjére meg elment 10.000 ember a BIP be..Más idők voltak azok lampion..
  Szóval frissítsd fel a tudásodat ha lehet és szerezd be a radics béla emléktársaság által kiadott CD ket és akkor talán nem csak a Zöld csillagot fogod ismerni Radicstól..”
 • 3. MMtz 2012. szeptember 07. 12:22
  „és ennek a helynek miért is nincs rendes magyar neve? PeCsa Music Hall... ez így vagányabb?”
 • 2. Lámpion 2012. szeptember 07. 10:34
  „Biztosan nagyon jó buli lesz.
  Kicsit súlyosbítja, hogy Béla saját szerzeményeiből készült blokkal emlékeznek majd rá.
  Egyedül a Zöld Csillag örökzöld közülük.
  RB zeneszerzőként felejthető, gitárosként és színpadi figuraként volt kiemelkedő.
  Számomra minden Hendrix emlékkoncert, Radics Béla emlékkoncert is egyben.
  Tátrai is gitározott mellette a Tűzkerékben.”
 • 1. Mike3 2012. szeptember 07. 09:55
  „hű ez jó lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

A kókuszolaj sikeresen támadja meg a fogszuvasodást okozó baktériumokat, ezért fogápoló termékekben lehetne felhasználni. Tovább olvasom