Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kormos Anett: Rám hullanak az első rózsák, de az első kövek is

Kormos Anettet választották az év felfedezettjének a Dumaszínházban, ahol egyelőre ő az első nő. A hölgyek egy része pártolja a humorát, másik részük úgy reagál az anyasággal kapcsolatos viccelődésre: nő ilyet nem mond. Ő tapossa ki az utat a vicces lányoknak – biztos benne, hogy hamarosan lesz más női fellépő is a Showder Klubban.
– Ön az egyetlen nő a Dumaszínházban, és ön lett a Dumaszínház 2010-es felfedezettje. Hogyan érintette az elismerés?
– Nagyon örülök neki, de be kell vallanom, nem azzal aludtam el hetekig, vajon én leszek-e az év felfedezettje. És az is meglepő, mennyit foglalkoznak vele az újságírók. Egyébként vannak más nők is, akik próbálkoznak, őket is lehet olykor hallani a Rádiókabaréban, csak valahogy úgy alakultak a dolgok, hogy most én kerültem reflektorfénybe.

– Korábban ön is dolgozott újságíróként. Milyen a másik oldalon állni, interjúalanyként?
– Nincs ezzel baj, bár elég sokszor kényszerülök abba a furcsa helyzetbe, hogy saját magamat kell „meginterjúvolni". A kollégái elküldik a kérdéseket, és megmondják, mennyi karakterben várják a választ. Én dolgozom meg a flekkdíjukért. Ennek persze időnként örülök is, mert amikor visszakapok egy-egy cikket, gyakran úgy érzem, jobb lett volna, ha én írom meg.

A nők egy része azonosul Kormos Anettel.
A nők egy része azonosul Kormos Anettel.

– Nemcsak újságíróként került kapcsolatba az írással, korábban jelent már meg novelláskötete is. Mi volt előbb: az írás, vagy a stand up comedy?
– Előbb kezdtem el írni, és ez látszik is. Jobban írok, mint beszélek, de az írás távol sem hozott ekkora népszerűséget és ennyi elismerést.

Névjegy

Kormos Anett 1981-ben született Lengyeltótiban. Írásaival a pécsi középiskolai évek alatt debütált a Kelet című iskolai lapban. A Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció–művelődésszervező szakán diplomázott Szombathelyen. Írt többek között a Kilátónak, a Népszabadságnak, az Életünk 2000-nek, alapító tagja volt az Albatrosz című közéleti és irodalmi folyóiratnak, 2004 óta a Kiskegyedben, a Gyöngyben, a Magyar Narancsban, a Nyugati jelenben és a Szép Szóban jelentkezik írásokkal. 2006-ban jelent meg első novelláskötete Ingyen Színház címmel. 2009 szilveszterén érte el első sikerét humoristaként a Magyar Televízió stand up comedy tehetségkutatóján. Férjezett, két gyermeke van.

Hogyan kezdődött a humoristakarrier?
– A karrier picit túlzás, a humorista is túlzás. Elmentem egy tehetségkutatóra az MTV-n. Meglátott Litkai Gergely, a Dumaszínház vezetője, és megkérdezte, nem csatlakoznék-e a Dumaszínházhoz. Persze hogy csatlakoztam. Sok lehetőséget kaptam, amit annak is köszönhetek, hogy régóta vártak már egy lányt a csapatba.

– Korábban említette egy interjúban, a nőnek inkább hátrány, ha van humora. Gyakran viccel a szentnek mondott anyasággal. Hogyan reagálnak a nők, az anyák?
– Változó a nők reakciója. A picit konzervatívabbak, prűdebbek nem tudnak mit kezdeni ezzel az egésszel, szerintük egy nő ne vicceljen a gyerekével, a családjával. Hiszem azonban, hogy többen vannak azok, akik úgy érzik, azokról beszélek, amiket ők is megéltek, és úgy, hogy azon ők is elnevetik magukat. Nem könnyű elsőnek lenni, mert nemcsak a saját helyemért kell megküzdenem a humorban, hanem a nők helyéért is. Ez persze nem panasz, elvégre nagyon sok előnyöm származik abból, hogy engem ismertek meg a nézők első humoristacsajként. Rengeteg olyan lehetőség hullott az ölembe, amiért sok tehetséges srác már évek óta küzd. Ha romantikusan akarnék fogalmazni, azt mondanám: rám hullanak az első rózsák, de az első kövek is.

– A közelmúltban jelent meg kötete a dumaszínházas fiúkról: „Dumaszínház – Tankönyv és munkafüzet". Miért kapta ezt a címet?
– Szerettem volna, ha ez nemcsak egy könyv, hanem egy termék is egyben. Ha az olvasó nem passzív fél, hanem egyben játszótárs is, aki aláhúz, bekarikáz, összeköt, kitölt. Valamiféle kvízkönyvben gondolkodtam. A cím Litkai Gergőtől származik, ő szerkesztette a Tankönyvet, és számos ötlet az ő fejéből pattant ki. Mondhatnám, ez a könyv nem jött volna létre, ha ő nincs. És mivel a főnököm, mondom is. Remélem, olvassa majd.

Nőből van, ha ez valami

A Librarius.hu irodalmi portálon Kormos Anett a következőképpen mutatkozik be: „Izé. Se nem ez, se nem az. Viszont nőből van. Ha ez valami. „A Dumaszínház honlapján így mutatják be: „Kormos Anett, egyszeres jegygyűrűs, kétszeres gyermekes humorista. Korábban újságírásból próbált megélni, hiába. Most humorizálásból próbál. Tehetsége, humorérzéke amúgy elképesztő. A nézők/hallgatók általában el is képednek." Az író-humorista internetes rajongói oldalán találtunk egy harmadik verziót is: „Tehetséges vagyok, okos, szép, többnyire szobatiszta. Alig használt, megkímélt állapotban, tartozékokkal (=két darab teljesen friss gyerek, egy darab picit romlott férj), dobozomban a kilencedik kerületben lehet átvenni. A családomra káros szenvedélyeim: mosok, főzök, takarítok. Ugyanezeket Önnél is vállalom, plusz némi felárért megsétáltatom kutyáját, gyerekét, megetetem kutyáját a gyerekével vagy gyerekét a kutyájával."

Olvasóink írták

 • 9. smalltown 2011. április 05. 02:58
  „eroltetett, gyengus :(”
 • 8. bánki 2011. április 03. 20:40
  „http://www.youtube.com/watch?v=TX2gqkH8l-E

  ,, megtaláltam Budapest egyetlen pocsolyáját és nagyon kell pisilnem"

  Hát ?????????????

  <moderálva>”
 • 7. queenmargareth 2011. április 03. 19:53
  „Lehet, hogy szemét vagyok, de Bach Szilviához képest ez a nő ZSENI!

  Nagyon ügyes és igenis van a nőknek humorérzékük! Hajrá”
 • 6. sevenof9 2011. április 03. 15:13
  „harmatgyenge.”
 • 5. xido 2011. április 03. 14:24
  „Bach Szilvi inkább énekes,parodista vonalon volt 15 éve Éles Pisti,Maksa és társai klubból..
  Anett-nek vannak jó beszólásai,csak a humora kicsit fekete és csavart..de érdemes megnézni a Showder anyagait a youtube-on is akár,nagyon jól csinálja,sűrűn öniróniára építve...mellette meg szerintem csinos is..”
 • 4. THE 2011. április 03. 13:54
  „Talán még Bach Szilvia nevezhető hasonló humoristának, de tény, hogy ezt a műfajt nem a nők urallják.”
 • 3. jonbovi 2011. április 03. 11:14
  „unalmas”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. április 03. 10:56
  „Nekem szimpatikus! Nem egy Hofi de meg van a saját visszafogott stílusa!”
 • 1. TomTaylor 2011. április 03. 09:58
  „"Vicces lányok"
  Fellépett már a Swoder Klubban és volt a Heti Hetesben is. Eddig még egyetlen vicceset sem mondott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végigbőgte a válogatót a színésznő

Hernádi Judit az ország egyik legjobb színésznője, a Csillag születik zsűritagjaként azonban nem… Tovább olvasom