Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Korsó sör minden magyarnak

Hét és fél hónapja – még a tavalyi karácsony előtt – volt az eddigi utolsó telitalálatos az ötöslottón. December 12-én a 3, 25, 48, 55, 80-as számsor 157 millió forintot ért.
A hosszú, 28 hete tartó halmozódás eredményeként az ötös – ha most lenne, és csak egy lenne – 3 milliárd 163 milliót fizetne. Ezzel minden idők második legnagyobb lottónyereménye születne meg.

Az abszolút csúcstartó (s még minden bizonnyal sokáig az lesz) a 2003 novemberében Vas megyében feladott szelvény, melyen a 4, 15, 46, 49, 59 számokat jelölték be, s ezzel a 29-i sorsoláson – 38 hét elteltével – 5.092.820.758 forintot nyertek. Sem előtte, sem utána nem tornázta magát az ötös hárommilliárd fölé. Csak most.

Ezerféle elmélet létezik arról, hogy miért is lehetetlen megnyerni az ötöst a lottón. Mégis van időnként nyertes. Lehet, hogy ezen a héten pont az öné, vagy az enyém?

Egyébként ha komolyan belegondolunk, valóban elég kicsi az esélye annak, hogy eltaláljuk az öt számot. Hamarosan el is mondjuk, mennyi, de előtte nézzünk körül a számok mögött. Az iszonyatos mennyiségű pénz, amit a szerencsejáték legnépszerűbb hazai terepén, a lottózókban lottószelvény feladásával elköltünk, hogyan oszlik meg a nyereményeket illetően.


Csekély az esély

A lottózóktól származó bevételt a Szerencsejáték Zrt. 55 százalékban saját gazdálkodásra, 45 százalékban pedig a nyereményalap növelésére fordítja. A 45 százalékból adóznak is, hiszen minden nyeremény már adózott a lottózókban. Az így fennmaradó nettó részt a következő arányban osztja fel:

5 találat kifizetésére 30 százalék, 4-esre 17 százalék, 3-asra 18 százalék, 2-es találatra pedig 35 százalék. A fogadóktól összegyűlt pénzbázist minden esetben felosztják, kivétel az 5 találat, amely folyamatosan, de maximum egy évig halmozódik, míg valaki el nem viszi azt.

És hogy mi az esélyünk arra, hogy eltaláljuk mind az öt számot a kilencvenből? Mondjuk annyi, mintha elhatároznánk, hogy elutazunk Pekingbe és ott egy kisvendéglőben, a főtértől karnyújtásnyira találkozni fogunk egyik magyar ismerősünkkel, akiről már három éve nem hallottunk.


Számokkal leírva kb. 1 a 44 millióhoz!

Ettől aztán nem igazán leszünk bizakodóbbak ugye, és mégis, ha legalább tízmillió ember vesz lottószelvényt, akkor abból majdnem egynegyednyi az ötös esélye. Vagyis a matematika kacskaringói szerint 40 millió megvásárolt szelvényre már jutnia kéne egy ötösnek. Persze a valóság más. Most hetente hétmillió szelvényt vásárolunk és a halmozódás 28 hete tart, vagyis messze túlléptük a 40 milliós határt.

Halmozódás egy évig maximum

A halmozódásnak is van külön szabálya, mégpedig az, hogy legfeljebb egy évig halmozódhat a legfelső kategória nyereményalapja. Amennyiben az utolsó héten sincs 5 találatos, úgy a felhalmozódott összeget felosztják. 80 százalékot a 4 találatosoknak, 10 százalékot a 3 találatosoknak, 10 százalékot a 2 találatosoknak.


Jó üzlet a szerencse

Az elmúlt héten már megközelítette a 7 milliót a befizetett játékszám, amelyet akkor értékelhetünk igazán, ha tudjuk: ez duplája a szokványos, átlagos hetek forgalmának. A „lottóláznak" múlhatatlan szerepe van a szintén a 25. héten regisztrált árbevételi csúcsban. A 3 milliárd 813 milliós forgalom a Szerencsejáték Zrt. történetének legnagyobb egyheti árbevétele ez idáig. De ki tudja, meddig lehet még növelni a bevételeket. Általánosan tapasztalt tény, hogy a nagyobb nyeremény egyre nagyobb játékoskedvet is hoz.

Mennyi is az a 3 milliárd?

Hárommilliárd forint! Mennyi is az valójában? Még elképzelni is nehéz egyszerű földi halandó számára, ezért néhány szemléletes (bár talán extrém) példával igyekszünk segíteni ebben.

Ki ne örülne egy zsák pénznek? A zsák nem egzakt mérőeszköz, nem tudjuk megmondani, hány tízezressel telne meg, de azt igen, hogy igen nagy zsákra lenne szükség ahhoz, hogy mind a 300 ezer bankó beleférjen.

Nagyban zajlik a labdarúgó-világbajnokság, ezért adja magát, hogy a szemléltető példákat – részben – a futballpályák környékéről vegyük. A nemzetközi mérkőzéseket többnyire 110x70 méter körüli játéktéren bonyolítják le. Ha a zöld gyepre pakolnánk a nyeremény tízezreseket, kis híján a pálya fele pénzzel lenne fedve. Ha pedig egymásra helyeznénk a bankjegyeket, a pénzoszlop húsz-egynéhány kapumagasságot tenne ki.

A tízezresek, hosszában kirakva bőven meghaladnák a klasszikus maratoni futás 42.195 méteres távját. A „Megállítjuk egymillióért" közkedvelt akcióban egy átlagos falu teljes népessége – csecsemőktől az aggastyánokig –, háromezer ember milliomos lehetne. Vásárolhatnánk rajta (ha az öröm elvenné az eszünket) ezer jó minőségű személygépkocsit, vagy háromszázat a luxuskategóriából. Telne kétszáz megfelelő méretű, jó állapotú városi lakásra, illetve (tájegységtől függően) három-négyszáz vidéki családi házra. Fizethetnénk egy-egy korsó sört Magyarország teljes lakosságának. S ezer évig kellene élnünk, hogy havi 300 ezer forintos életjáradék formájában, kamataival együtt feléljük a nyereményt.


A pszichológus a szelvénynek ad esélyt

Fodor Dénes pszichológus szerint a játék nem csupán emberi tulajdonság. Nemcsak az embernek elemi szükséglete, hogy időnként játsszon, az okosabb állatoknál is tapasztalható ez.

„Rengetegféle játék van. A gyerekek játékaitól, amelyek korosztályonként különbözőek, egészen a felnőttek játékáig. Mindegyiket más biológiai állapotban és más szociális körülmények között játsszuk. Hol magunkkal, hol a társainkkal folytatjuk ezt. A játékok népes csoportjában – döntően a szociális tényezőknek köszönhetően – a szerencsejátékok voltak mindig a legnépszerűbbek. Ebben is megtalálható a győzelem iránti vágy és az, hogy álmokhoz segíthet minket. A nagy nyeremény segít álmodozni, terveket szőni és ez játékra készteti az agyat. Virtuális játékra, amelytől jobban érezzük magunkat."

Fodor Dénes szerint azonban vigyázni kell, és tudni azt, hogy minden szerencsejáték szenvedély. Még akkor is, ha nem temeti maga alá az embert. És hogy ő játszik-e a lottón?

„Nem játszom sok szelvénnyel, csak egyetleneggyel. Azt kitöltöm, majd kissé megvetően ránézek és azt mondom neki, nem hiszek benned, de kapsz tőlem egy esélyt, te kis mocsok."

Olvasóink írták

  • 1. jq 2010. július 05. 15:07
    „nem kaptam meg a korsó sörömet, pedig volt ötös...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpád és a levesek népe, hej!

Kezdetleges és félig a feledés homályába merült étkezési módok helyett máig alkalmazott őstitkokat… Tovább olvasom