Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Különleges animációk a Műcsarnok előtti ˝betontévén

Megszületett a Műcsarnok lépcsőjén június óta álló pixelbeton épület éjszakai hasznosítására meghirdetett animációs pályázat eredménye; péntektől több mint egy hónapig esténként hét kisfilmet láthat a közönség.
Az I. Építészeti Nemzeti Szalon részeként június óta különleges építmény fogadja a látogatókat a Műcsarnok bejárati lépcsőjén. A pavilont - amelyet az üvegbeton feltalálója, Losonczi Áron tervezett, ezúttal pixelbetonból - nappal a természetes fény működteti, ilyenkor belülről a fal előtt elhaladó látogatók árnyjátéka látható. Sötétedés után viszont éppen fordítva, kívülről nézve válik hatalmas "betontévévé" a felület, ahogy a videoprojektorral vetített animáció átszűrődik a 8 centiméter vastag paneleken - közölte az MTI-vel pénteken a Műcsarnok.

Mint az intézmény emlékeztetett, a pixelbeton-felület éjszakai hasznosítására meghirdetett alkotói pályázatra olyan 2-3 perc hosszúságú animációk, kisfilmek, 3D-művek beküldését várták, amelyek kreatívan élnek a különleges tér adta lehetőséggel.

A beérkezett munkák közül az Építészeti Nemzeti Szalon kurátorasszisztenseként is dolgozó Losonczi Áron, Pálinkás Edit művészettörténész, valamint a Műcsarnok szakmai stábjából összeállt zsűri azokat az alkotásokat értékelte, amelyek párbeszédet folytattak az épülettel, a Hősök terével, az aktuális kiállítással, vagy éppen remekül használták a pixelbeton felület adottságait.

A zsűri hét munkát emelt ki a beérkezett pályaművek közül; az első helyen az Eper Creative Studio (Szabó Csaba és Varga Zoltán), másodikként Alberti Gábor, a harmadik helyen pedig Császár Krisztina alkotása végzett.

A hét animációt péntektől szeptember 7-ig lehet 21.30 és 23.30 között megtekinteni - közölte az MTI érdeklődésére a Műcsarnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális bokaperecek viselésére kötelezik az ittas bűnelkövetőket Londonban

Kísérleti jelleggel speciális bokaperecek viselésére kötelezik a visszaeső ittas bűnelkövetőket Londonban. Tovább olvasom