Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Lagzi Lajcsi névnapot ünnepelt

Mindennap főz az ország legismertebb mulatós zenét játszó muzsikusa, Galambos Lajos. A konyhában három gyermeke közül a legkisebb segédkezik. A két kicsi kézre szükség is volt: Lajcsi szerdán látta vendégül barátait, névnapját ünneplték. A kertben főzött nekik wokban thai ételeket.
– Kiket hívna meg szívesen vacsorára?
– Azokat, akiket mindig megszoktam: a barátaimat és családtagjaimat. Éppen ma tartom a névnapomat, nyolc–tíz ember ül majd az asztalunk körül: kedves barátaim és zenésztársaim jönnek el hozzánk. Én főzök nekik.

– Mi lesz az ünnepi menü?
– Ázsiai sült tésztát, főtt rizst készítek kagylókkal és rákokkal. Most a kertben fogok főzni, szereztem egy olyan berendezést, ami megfelelő módon felforrósítja a wokot, mert a woknak a tűzben rejlik a titka.

– Enni vagy főzni szeret jobban?
– Imádok főzni! Mindennap bent vagyok a konyhában. A gyerekeim közül a kisebb fiam nagyon érdeklődő, 9 éves, ő a legjobb tanítványom. Komoly feladatokat is kap, nagyon sokat segít. Sajnos a 10 éves fiam és a 11 éves lányom nem nagyon érdeklődik a főzés iránt. A lányom egyébként nem is eszik húst, salátát, bruschettát készít magának, utóbbiba nem rak sem szalámit, sem bacont. Annak idején engem is mindenbe bevont a nagymamám, igyekszem én is ezt tenni.

Lajcsi szerdán látta vendégül barátait.
Lajcsi szerdán látta vendégül barátait.

– Melyik nemzet ételeit kedveli a legjobban?
– A thai konyhát. Tízszer voltam Thaiföldön, egy időben minden télen ott töltöttem egy hónapot. Nagyon sok étteremben megfordultam, ott tanultam meg, hogyan készítik, fűszerezik az ételeiket.

– Bekéredzkedett a konyhába?
– Nem, mert a thai szakácsokkal nem volt közös nyelv, így nem tudtunk beszélgetni. Ellestem a dolgokat. Egyszer főztem nekik lecsót is, nagyon ízlett, nem is gondolták, hogy ilyen egyszerű alapanyagokból ilyen finomat lehet készíteni. Bár nem találtam náluk azt a fajta zamatos, jó paprikát, amit itthon kapni lehet.

– Szakácskönyvből vagy fejből főz?
– Fejből. Ha valami új ételt kell megfőzni, akkor megnézem a receptet. Például a túrógombócot a gyerekek nagyon szeretik, egyszer az egyik barátomnál ettek, habkönnyű volt Azt a receptet kértem, hogy írja le.

– Mi volt a titka?
– A szódabikarbóna

Névjegy

Galambos Lajos
Foglalkozás: zenész
Életkor: 49
Kedvenc étele, itala: paradicsom-krémleves, alkoholon kívül bármi.

Fogyókúrázott, hogyan sikerült megszabadulnia több tíz kilótól?
– 50 kilót fogytam, nagyon összetett diétán voltam, aminek része volt egy állandó orvosi kezelés: az anyagcserét és a pajzsmirigyműködést felgyorsították. Visszafogott étrendet kellett tartani. Kenyeret két éve nem ettem, cukrot is csak akkor fogyasztok, ha elkerülhetetlen. A főzéshez is édesítőt használok.

– A Vacsoracsatában minden vendégétől maximális pontot kapott, szerettek önnél lenni és önnél enni. Mindig ilyen jó házgazda?
– Igyekszem. A műsor annyira jó volt, hogy a barátaimmal azóta is tartunk vacsoracsatákat. Tervezzük azt is, hogy meghívom azokat egy asztalhoz, akik velem együtt szerepeltek a műsorban, és ismét főzök nekik.

– Maximalistának mondják. Sokat is dolgozik?
– Nem, mert számomra ez munka. Vannak tevékenyebb és vannak lazább időszakok, az augusztus 20-i hétvégén például 9 fellépésünk volt. Úgy tartom, mindenkinek arra van ideje, amire akarja. Én nagyon szeretek a gyerekeimnek főzni, de hozzá kell tennem, nagyon jó dolgom van. A gyerekekkel reggel megbeszéljük, hogy mit szeretnének aznap ebédre vagy vacsorára. Nagyon jó dolgom van, mert mire hazajövök, a feleségem előkészít mindent, nem kell megpucolnom a zöldségeket. Ha úgy kérem, megfőzi a krumplit.

– Milyen önöknél egy közös, ünnepi családi ebéd, vacsora?
– Az öcsémék családja mindig itt van nálunk, a 90 éves nagypapám pedig, akit kitelepítettek, és 63 évig élt Németországban, három éve jött haza, azóta itt lakuk velünk. Ő mindig speclét kér, ez egy soktojásos sváb tészta.

– Van kedvenc családi recept, édesanyjától, nagymamájától, amit még ma is szívesen elkészítenek?
– Szinte mindent a nagymamámtól tanultam. Rétest nem tudok húzni, de az ízesítését én csinálom.

Lagzi Lajcsi névnapot ünnepelt.
Lagzi Lajcsi névnapot ünnepelt.

– Milyen alapanyagokat használ?
– Nagyon fontos a főzésben a minőség. Hiába állítják, hogy fonnyadt paradicsomból is lehet jó lecsót főzni, ez nem igaz.

– Van olyan étel, amit nem szeret?
 – A belsőségből készült nehéz ételeket és a nagyon szaftos magyarosakat nem. De egy jó brassóit megeszek bármikor, igaz, én fehér húsból készítem, minimális krumplival.

– Azt mondják a férfiakhoz a gyomrukon át vezet az út. Ez önre is igaz?
– Rám biztos nem. Amikor megismertem a feleségemet, Bogit, főzött nekem. Flekkent készített salátával. De ami engem igazából lenyűgözött, az az esztétikus terítés volt. A terítés, az asztal díszítése, az összhatás legalább olyan fontos, mint az az étel, ami az asztalra kerül. De nem emiatt a vacsora miatt vagyunk mind a mai napig együtt.

Ünnepi krémleves sváb gombóccal

Hozzávalók: 2 szikkadt zsemle, só és bors, rozmaring ízlés szerint, 2 tojássárgája, 1 petrezselyem, 1 zeller, 2 dl főzőtejszín, 1 közepes vöröshagyma, 1 kis fej burgonya, 1 ek. olaj.
 
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olajon (vagy vajon) lepirítjuk, felöntjük 0,75 dl vízzel, beletesszük a kockákra vágott zellert és burgonyát, puhára főzzük, majd pürésítjük. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és ha kell utána sózunk. A két tojássárgáját a vízbe áztatott és kifacsart zsemlével összegyúrjuk, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal ízesítjük, kis gombócokat formálunk belőle, és forró olajban kisütjük. A leves mellé külön tálban tálaljuk.

Fokhagymás királyrákfarok soroksári káposztás cvekedlivel

Hozzávalók: 2 kg rákfarok, 5 gerezd fokhagyma, 5 ek. olívaolaj, 1 db zöldcitrom, darált bors ízlés szerint, 2 csokor friss kapor, 1 snidling, 2 dl tejszín. A káposztás cvekedlihez: 1 fej édeskáposzta, ízlés szerint só és őrölt bors, 4 ek. étolaj, 50 dkg kockatészta, 8 tk. cukor.

Elkészítése: A káposztát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, megsózzuk és fél órát állni hagyjuk. Egy lábasban olajat forrósítunk, beletesszük a cukrot, barnára pirítjuk. Vigyázzunk, könnyen odaég! A káposztából kinyomkodjuk a levét, sózzuk, és addig pirítjuk, míg el nem fövi a levét. Barnára kell piruljon. Közben sós vízben főzzük ki a tésztát. Ha a káposzta kész, keverjük össze a tésztával. A rákok páncélját fejtsük le, hideg vízben mossuk meg, és csepegtessük le. Rakjuk egy nagy tálba, csorgassuk rá az olívaolajt, reszeljük rá a zöldcitrom héját és a fokhagyma gerezdeket. Ízesítsük frissen őrölt borssal, adjuk hozzá az összevágott kaporlevelet, keverjük alaposan össze, és sütésig tegyük a hűtőszekrénybe. Közvetlenül a tálalás előtt forrósítsunk fel néhány evőkanálnyi olívaolajt egy nagy serpenyőben, és erős lángon süssük benne a rákokat pirosra. Ha túlsütjük, kemény lesz! Amikor megpirult, forraljuk össze a tejszínnel. Egy nagy tányér közepére halmozzunk káposztás tésztát, a tetejére rakjuk a rákot. Snidlinggel díszíthetjük.

Tejes pite - Tercsi mami receptje szerint, házi baracklekvárral flambírozva

Hozzávalók: 1 l tej, 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 kk. só, 3 tojás, zsír (a tepsi kikenéséhez). A díszítéshez: baracklekvár (lehetőleg házi), porcukor. A flambírozáshoz: barackpálinka.

Elkészítése: A lisztet, a tejet és a tojásokat keverjük csomómentesre a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval. Egy 40×40 centiméteres tepsit vékonyan kenjünk ki zsírral, a tésztát ujjnyi vastagon öntsük bele, és forró sütőben – kb. 250–300 Celsius-fok – süssük egy órán át szép pirosra. Ha sütés közben a tészta felhólyagosodik, az azt jelenti, hogy jó tésztát készítettünk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nyers-e még a belseje. A sütőből kivesszük, pihentetjük, majd nagy kockákra vágjuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral, leöntjük kis barackpálinkával, amit meggyújtjuk. Sárgabaracklekvárt kínáljunk hozzá!

Olvasóink írták

  • 13. Sportplusz 2010. augusztus 29. 22:12
    „... lajcsi ... ős tehetség .. lehetne rola és baráti köréről 1 k( - ÖK..-) ör képet késziteni ..”
  • 12. szatyi 2010. augusztus 28. 11:54
    „"Szinte mindent a nagymamámtól tanultam."

    Gondolom, a mama a királyrákot is így készítette -anno.”
  • 11. 4Angel 2010. augusztus 27. 17:37
    „BOLDOG NÉVNAPOT UTÓLAG IS !!

    uTOLAG KAPOK VALAMIT ??? :))))”
  • 10. dodó 2010. augusztus 27. 16:47
    „A barátaimon kívül a legszűkebb rokonság, mintegy 250-300 fő vett részt.”
  • 9. gumikacsa111 2010. augusztus 27. 16:28
    „S. Kata leellett-e má?”
  • 8. greg 2010. augusztus 27. 16:10
    „Nyomjad Lajcsikám! Te vagy legjobb!”
  • 7. gumikacsa111 2010. augusztus 27. 16:02
    „Ebéd 2000 forintból 4 személyre!”
  • 6. TrombiFrédi 2010. augusztus 27. 15:48
    „Megdöbbentő hír, mint ha csak egyetlen egy Lajos élne hazánkban!”
  • 5. Blitz 2010. augusztus 27. 14:54
    „Nemrég egy falunapon adott ingyen koncertet a családjával.Pisti testvére valamint a kisfia is ott volt.A kisfia természetesen vadi új dobszerkóval (ez is a reklám kedvéért) adtak egy rövid műsort.Azt véltem felfedezni,hogy a kisgyerek mintha tartana az apjától.Nagyon-nagyon visszafogott a gyerek.Nagy hatalmú az apja? Vagy tévedek?”
  • 4. lászló65 2010. augusztus 27. 14:48
    „Ki ez a lagzi lajcsi?”
  • 3. deszkás 2010. augusztus 27. 14:25
    „Valaha kedvencem VOLT. Egy régen készült és most előadott azonos sláger köszönőviszonyba sincs! A kiejtés mindent elmond.Ha nem volna nadrágszija már rég szétesett volna.”
  • 2. gumikacsa111 2010. augusztus 27. 14:05
    „Lakodalmas Lajos horgászni volt egy kis királyrákfarokra szabadidejében, és eztet a népnek is tudni kell!
    Az lett volna a bombahír , ha csírkefarhátból készít Sztroganovbélszínt.”
  • 1. szilléri 2010. augusztus 27. 13:53
    „Tízen évvel ezelőtt Budapest Duna parti elit szállodájában találkoztam a ,,művész úrral". Népes ,,baráti körével " múlatta az időt.
    Beugrott, hogy az anyósom kedvence a koma. Na gondoltam kérek egy autogramot.
    Mondanom sem kell, hogy meglehetősen modortalanul utasította el a kiérést.
    Az anyós is megkapta: kedves mama ha netán véletlenül a dáridóra kapcsolod a Tv-t lerúgom az állványról.

    Minden celeb agyhalott ????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vályúból evett és sárban hempergett a pornódíva - fotó!

Megsínylette, de mégis emelt orral távozott egy disznó mellől Annina Ucatis pornódíva, mellyel két napig hempergett a sárban. Tovább olvasom