Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Lámpaemberke helyett lámpanő Németországban nőnap alkalmából

A Németországban híressé vált kalapos lámpaemberke helyett a nőnaphoz időzítve lámpanő kezdte meg a szolgálatot egy Berlintől nem messze fekvő brandenburgi városka gyalogos átkelőinek jelzőlámpáiban.
Brandenburgban évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek a kalapos lámpaemberkék, amelyekből a fővárosban, Berlinben is akad még szép számmal. Brandenburg azonban halad a korral, és immár egyre több településen Ampelfrau is szerepel a lámpákon. A női alak rövid szoknyájáról és copfjairól ismerhető fel.

"Drezdában már láttam egy Ampelfraut, azt gondoltam, a mi városunkban is kiváló helye lenne, így munkába is állítottuk a nőnap alkalmából" - mondta Marion Noetzel, Fürstenwalde városvezetésének egyik tagja.

A kezdeményezés jó fogadtatásra lelt, így a hatóságok fontolgatják, hogy még több nővel színesítsék a közlekedési lámpákat. "Az autósok nem látják őket, de ahol sok a gyalogos, ott bizony nagy feltűnést keltenek" - mondta Noetzel.


Az 50 éves, "keletnémet születésű" Ampelmann már-már kultikus státuszt élvez Berlinben, ahol a képével díszített legkülönfélébb termékeket - gumicukrot, bögrét, pólót, de még tésztát is - áruló üzletek működnek.

A berlini fal leomlásával az eltűnés fenyegette a kalapos lámpaemberkét, de végül a közvélemény nyomására sikerült megmenteni a kalap nélküli nyugati társának térhódításától.

Az első Ampelfraut egyébiránt 2004-ben helyezték szolgálatban a keleti országrészben fekvő Zwickauban, majd következett Drezda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helen Mirren számára Emerenc a magyar népet képviseli

Emerenc számomra a magyar népet képviseli - mondta Helen Mirren az MTI Hírcentrumnak adott… Tovább olvasom