Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Lánya született Katalinnak és Vilmosnak!

Hazatért szombat este Katalin cambridge-i hercegnő és délelőtt világra jött kislánya.
A hercegnő - Vilmos herceg hitvese - alig fél napot töltött a londoni St. Mary's kórház szülészeti magánklinikáján, ahová reggel hat órakor érkezett. A hercegi házaspár második gyermeke - aki a negyedik a brit trónutódlási sorban - másfél órával később, londoni idő szerint fél kilenc után néhány perccel született, 3700 grammos súllyal.

Katalint és az újszülöttet a nap folyamán rövid időre meglátogatta a házaspár elsőszülött gyermeke, a 21 hónapos György herceg, akit Vilmos vitt közeli rezidenciájukról, a Kensington-palotából a kórházba.

Vilmos ezután hazavitte Györgyöt, majd visszatért Katalinért és az újszülött kislányért, és nem sokkal később hármasban, a herceg által vezetett autóval távoztak a kórházból.

1
Tony Appleton kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös második unokájának világra jöttét a londoni St. Mary's Kórház Lindo-szárnya előtt május 2-án, miután megszületett Vilmos cambridge-i herceg és felesége, Katalin hercegnő második gyermeke, egy kislány.
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Korábban írtuk:

Lánya született szombaton Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának.

A gyermek a negyedik a brit trónutódlási sorban, Károly trónörökös - Vilmos édesapja -, valamint Vilmos és a hercegi házaspár elsőszülöttje, a 21 hónapos György herceg után, így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni rezidenciája - bejelentette, hogy az újszülött 3700 grammal jött a világra londoni idő szerint délelőtt 8:34 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 9:34 órakor.

A palota a hírt csaknem háromórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 89 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették.

Vilmos és Katalin második gyermeke a királynő ötödik dédunokája.

Katalint szombaton reggel 6 órakor vitte be férje autóval a kijelölt kórház, az észak-londoni Paddington városrész St. Mary's szülészeti magánklinikájára. A gyermek két és fél óra múltán megszületett, sokkal gyorsabban, mint bátyja.

György herceg 2013. július 22-én jött a világra. Katalint aznap szintén reggel 6-kor vitték be ugyanebbe a londoni kórházba, György azonban csak délután, nem sokkal négy óra után érkezett meg. A Kensington-palota akkor is több órával később, este fél 10 után tette közzé a hírt.

A St. Mary's kórház patinás - az első 24 órára ötezer fontot (több mint kétmillió forintot) számlázó - magánklinikáján született 33 éve Vilmos herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebb fia, két évre rá öccse, Harry herceg, 2013-ban pedig Vilmos és Katalin elsőszülöttje is. A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója - vagyis Vilmos és fia, György - is falai között jött a világra.

A szombaton született hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban biztosított, akkor is, ha később születik egy öccse.

2
A brit uralkodócsalád tisztelői várakoznak a londoni St. Mary's Kórház előtt május 2-án. Ezen a napon a kórházban megszületett Katalin cambridge-i hercegnőnek, a brit trónörökös elsőszülött fia, Vilmos herceg feleségének második gyermeke, egy kislány.
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A brit kormány által négy éve elindított, az új törvény néhány héttel ezelőtti kihirdetésével az idén kiteljesedett reformfolyamat ugyanis felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük.

II. Erzsébet királynő a most felszámolt régi törvény alapján csak azért ülhet 63 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt.

Vilmos és Katalin leánygyermekének nevét várhatóan a következő napokban jelentik be.

A YouGov közvélemény-kutató cég mindazonáltal már a gyermek világra jötte előtt megkérdezte az alattvalókat arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki.

A legtöbben, 12 százaléknyian Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana hercegnő nevét választották. A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

A londoni fogadóirodák is szinte biztosra veszik - ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálják fogadásra -, hogy a hercegi újszülött várhatóan több neve közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel - tehát kis pénznyeremény-ígérettel - szerepel a fogadási lehetőségek között az Elizabeth - Erzsébet - név is, tekintettel a királyi dédnagymamára.

A St. Mary's klinikájának bejáratával szemközti járdán már hetek óta lelkes alattvalók kis csoportja táborozott, várva a legújabb hercegi családtag megszületését. A táborozókhoz sem György világra jötte előtt, sem most nem volt kegyes az időjárás. Két éve az utóbbi évtizedek legforróbb londoni júliusát szenvedték végig mindazok, akik Vilmos és Katalin első gyermekének érkezését várták a helyszínen, most pedig novembert idéző, hajnalonként fagypont közelébe süllyedő hőmérsékletek gyötörték a klinikával szemközti járdán emelt kisebb sátorváros lakóit.

A brit és a nemzetközi média azonban ezúttal nem vonult fel előre a kórház elé. Vilmos herceg és Katalin hercegnő új, amerikai kommunikációs igazgatója, Jason Knauf a két évvel ezelőtti, esetenként botrányba fulladó tülekedést megelőzendő egyezségre jutott a nagy médiatársaságokkal, hogy kijelölhetik forgatóstábjaik helyék a kórház előtt, de csak akkor vonulnak ki a klinika elé, amikor Katalint beszállították a kórházba. Szombaton így is történt: amint a szülés megkezdődésének hírét reggel a Kensington-palota bejelentette, megtelt forgatócsoportokkal az addig üres és elkerített járdaszakasz.

Korábban írtuk:

Kórházba vitték szombat reggel Katalin cambridge-i hercegnőt, Vilmos herceg várandós feleségét. A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - közölte, hogy a hercegnő "a vajúdás korai szakaszában van".

A közlemény szerint a hercegnő az előzetes terveknek megfelelően az észak-londoni Paddington városrész St. Mary's kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján tartózkodott, ahová férje vitte be autóval.

Ugyanabban a londoni kórházban született 1982. június 21-én Vilmos herceg is, aki 16 órával az után jött a világra, hogy édesanyját, Diana hercegnőt bevitték a szülészeti klinikára.

Az újszülött világra jövetele pillanatában - bátyja, az idén kétéves György herceg után - a negyedik helyet foglalja majd el a brit trónutódlási sorban, így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója. A gyermek a nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasítja egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben.

Az idén 89 esztendős II. Erzsébet királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös - Vilmos édesapja -, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár elsőszülöttje, vagyis György ülhet majd az Egyesült Királyság trónjára.

Vilmos és Katalin második gyermeke II. Erzsébet királynő ötödik dédunokája lesz.

Az udvar hivatalos közleményei szerint a hercegi házaspár nem tudja, hogy a gyermek fiú lesz-e vagy leány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot! Robin Cook 75 éves

Az orvosi krimi koronázatlan királyának első bestsellere, a Kóma csaknem negyven éve jelent meg. Tovább olvasom