Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Legendák övezik a Bálint-nap eredetét

Február 14-e Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket.
A Bálint-nap eredetét legendák övezik, az ünnepet formálta a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokás és a keresztény hagyomány.

Február közepe a mérsékelt égövön a madarak párosodási időszakának kezdete, ezért alakulhatott ki a hiedelem, hogy e nap kedvez a szerelmi varázslatoknak. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliának nevezett termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet, amelynek éjszakáján a fiatal férfiak egy korsóból húzták ki a nők nevét, és az így kialakult párok az ünnepség idejére (vagy egész életükre) együtt maradtak.

A katolikus egyház legalább három Bálint (Valentinus) nevű mártír szentet tart nyilván. A legismertebb a III. századi Rómában volt pap, akit egy keresztényüldözés során, 269. február 14-én végeztek ki. A legenda szerint fogságában visszaadta a börtönőr vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet írt neki, amelyet így írt alá: "A Te Valentinod". Bálintot 489-ben avatták szentté, és ugyanekkor tiltották be a Lupercalián addig szokásos szerelmi "lottó" szokását. A katolikus egyház ehelyett a "szentek lottóját" vezette be: a korsóba szentek nevét tették, s arra buzdították a fiatalokat, hogy az általuk húzott szent példáját kövessék.

A következő Bálint-napi "börtönüzenetet" a százéves háború idején angol fogságba esett Charles orleans-i herceg küldte feleségének 1415-ben. Angliában a XV. századtól a fiatalok szerelmes levelekben (valentine) üzentek egymásnak ezen a napon. A Bálint-napi képeslapok és üdvözlőkártyák küldése a XIX. századra bevett szokássá vált. Ipari méretekben az amerikai Esther Holland dobott piacra képeslapot 1840-ben, őt nevezik "a valentine-ok anyjának".

A különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének kikiáltott Bálint ünnepén az Egyesült Államokban egymilliárd kártya indul útjára, ez a karácsony utáni második legnagyobb forgalmú időszak. A szerelmesek napján Dél-Koreában és Japánban csak a nők adnak ajándékot, a férfiak ezt a Fehér napon viszonozzák. Az olaszországi Terni városába egész Itáliából érkeznek párok, akik a helyi bazilikában, San Valentino állítólagos sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket.

Ami mindenütt hasonló: az ünnep alkalmával a virágárusok és ajándéktárgy-kereskedők elszánt küzdelmet vívnak a vevők kegyeiért és pénztárcájáért, s évente újabb és újabb, az ünnephez kapcsolható ötleteket találnak ki a felszított vásárlói igények kielégítésére

Olvasóink írták

 • 7. Vöslauer 2012. február 14. 16:08
  „Nyááá kislányok. Biztos azért sopánkodtok itt, mert a ti barátotok nem lep meg semmi kreatívval ma. Én egy éjszakai repülést vettem a páromnak, elég boldog volt ;)”
 • 6. Pandora 2012. február 14. 09:42
  „4. Kudara 2012.02.13. 08:40

  majd május elsején állítasz május fát.
  Valentin napon mást kell állítani. és kész!
  mi ebben a kivetnivaló???

  :Dp”
 • 5. dodoni 2012. február 13. 18:58
  „"Akkor miért ezt az amerikai vackot "ünnepeljük"???"

  Egy párbeszéd az Utolsó szamuráj c. filmből.

  "- Modortalan alak!
  - Ezek mind azok. Ez a kufárok országa."

  Hát ezért ünnepeltetik velünk ezt az amerikai vacakot. Mert a pénzről, a költekezésről szól.”
 • 4. Kudara 2012. február 13. 08:40
  „Nem értem... Nekünk van saját ünnepünk a szerelemre: MÁJUSFA ÁLLÍTÁS! Akkor miért ezt az amerikai vackot "ünnepeljük"???”
 • 3. Egyolvasó 2012. február 13. 06:17
  „Szép "magyar" ünnep ez is, ne hagyjuk, hogy más elvegye tőlünk.”
 • 2. racionalitás? 2012. február 13. 01:57
  „Legalább akkora baromság-mint az érzelmeket nem ismerő-kiüresített....ajándékrohamos karácsony....hogy a belső meleg-a kedveskedés-a pillanat megélése???????”
 • 1. dodoni 2012. február 12. 19:05
  „"... az ünnep alkalmával a virágárusok és ajándéktárgy-kereskedők elszánt küzdelmet vívnak a vevők kegyeiért és pénztárcájáért..."

  Ennyit a Bálint nap őszintetéségről, szívből jövőségéről. Hát ezért nem veszek semmit se senkinek ilyenkor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 65 L-esek, de még nagyobbak lesznek - fotóval

Rachel Aldana már 5 éve is Nagy-Britannia legnagyobb természetes mellű hölgyének számított, keble… Tovább olvasom