Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Lekapcsolták a legnagyobb magyar kalózszervereket

A pénzügyi nyomozók kiiktatták a legnagyobb magyar kalózszerverközpontot; a működtetők ellen nyomozás indult, a bűnözői csoport két irányítója előzetes letartóztatásban van - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.
A közlemény szerint a szerverparkot, amelynek működtetésében komoly szerepet játszott a CINEDUB csoport, sikerült felszámolniuk a nyomozóknak, akik többhelyszínes rajtaütéssel lepték meg a szervezet vezetőit.

A hálózat tíz szerverből állt, ezek közül három olyan több millió forintos háttérgép volt, amely több mint 70 terrabyte adatot tudott tárolni. A weboldalról mintegy ötezer filmet, négyezer zeneszámot, hatezer számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni. Az illegálisan tartalmakhoz a felhasználók emeltdíjas sms vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá.

A kilencfős elkövetői csoport tagjai a szervereket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról, hogy a filmek - amelyeket külföldi, német és francia szerverekről üzemeltetett, illegális oldalakról szereztek meg - a premierek utáni napokban magyar szinkronnal kerüljenek a weboldalra. A mozikban digitálisan rögzítették a hangot, olykor videofelvételeket is készítettek.

A NAV kiemelte: a leginkább e csapat tevékenysége nyomán tették feketelistára Magyarországot a nagy amerikai filmgyártók, amelyek egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogsértéssel gyanúsított tízfős csoport a filmek feltöltésével mintegy 130 millió forint kárt okozott az Intercom Zrt.-nek, a Budapest Film Kft.-t pedig majdnem 52 millió forinttal károsította meg. További 29 társaságnak 2 millió és 50 millió forint közötti, 612 forgalmazónak pedig 2 millió forint alatti vagyoni hátrányt okoztak. Csak a filmek hozzáférhetővé tételével mintegy 640 millió forint kárt okoztak az elkövetők - tette hozzá az adóhatóság.

Közlése szerint a felhasználók révén 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, akik más szerverek működtetéséből is hasznot húzhattak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett.

A bűnözői csoport két irányítója előzetes letartóztatásban van, a pénzügyi nyomozók egymillió forint értékű vagyont zároltak. A csoport többi tagja egyelőre szabadlábon védekezhet - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. 3évesférfi 2011. október 09. 11:31
  „54. gavallér: Így van, ahogy írod, de az, hogy az emelt díjas sms-ed ára egy kalóz zsebébe megy, akiknek semmi köze a "termékhez", nem pedig azéba, aki a zenét/filmet/akármit előállította, az egyáltalán nincs rendben. Így a művészek szívnak a végén, nem az Artisjus, ez a probléma. A kalóz meg ugyanolyan vérszívó, mint az Artisjus, csak még csak vissza sem oszt semmit. De azért éljenezzétek csak, csak aztán ha Viktor nem fizet a munkátokért, lehet csendben maradni, oszt bámulni a 300 forintért letöltött ócska rippeket.”
 • 51. gavallér 2011. október 09. 10:17
  „De hogy számolták ki az "okozott kár" nagyságát ezek a zseni navosok?
  Az okozott kárt hogy nem vettem meg a dvd-t? Mert meg kellett volna vennem?
  Na meg ez a szerzői jogvédő akárkik ezek meg aztán tudnak kaszálni meg érvelni.
  Baromság. Hajrá kalózok!!!”
 • 50. jozicsenko 2011. október 09. 10:08
  „talán nem kellene a szlovák árak 10*ért adni a dvd-t itthon

  oda jutottunk, hogy aki tud, megveszi nagyobb tételben - ugyanis a termék áramlása legális...

  tessék megnézni, utánamenni: pesten házhoz viszik a dvd-t, amit szlovákból hoztak be

  külön felháborító, hogy az artisjusmaffia és klónjai maguk döntik el, hogy miért mennyit fizessek, így a kamerám memóriája után is, még akkor is, ha csak saját képeim vannak rajta, nem a legújabb pc játék...

  vajon leesett már a hülyéknek, hogy szlovákiában is van ugyan matrica, de mert nem ennyire mohó, önző bünözők szabják az árakat, ezért sokkal több dvd fogy és sokkal több a bevételük is? mindegy: a zenészek újra koncertekben gondolkoznak, ami jó!”
 • 49. 3évesférfi 2011. október 09. 00:34
  „51. naomi: Kérlek, konzultálj az Artisjus jogászaival torrent ügyében, ők fel fognak világosítani, mi a vonatkozó jogszabály Magyarországon. Kedveském.”
 • 48. naomi 2011. október 08. 15:25
  „42. 3évesférfi 2011.10.07. 23:41

  ..."Tehát ha valaki torrentet használ, ami ugye úgy működik, hogy a letöltéssel egyidőben fel is tölt, akkor az büntethető."
  Nagyon el vagy tévedve, kedveském! Pont a torrent az, ami még mindig legális. Már többször próbáltak - nálunk okosabb emberek - fogást találni rajta, de még eddig nem sikerült. Ugyanis a torrent esetében sehol nincs kézzelfogható adatbázis/illegális tartalom. A torrentszolgáltató csak a kapcsolatot biztosítja az egyes le- és feltöltők között, passz. És mint ilyen, totálisan ingyenes, maximum a magyar oldalakon előírják, hogy legalább annyit kell feltöltened, amennyit le. És az is téveszme, hogy a torrenteken csupa szar, kamerás vacak van.
  A torrenteken (és az FTP-ken is) túlnyomórészt korrekt DVD/DVDrip minőségek vannak, ez alól csak a vadonatúj, épp a mozikban futó filmek lehetnek kivételek. De a letöltők számára egyértemű a file-névből ez a tény, valamint legtöbb filmhez "Sample" is tartozik, ergo nem zsákbamacska, van akinek úgy is jó, elég ha épp élvezhető, van aki megvárja a BlueRay minőséget.”
 • 47. tuningfine 2011. október 08. 08:49
  „Hát nem minden filmgyártó rakta Magyarországot feketelistára,történt ugyanis hogy Szegeden néztük Augusztus 18-án a Frászkarika című filmet. Vissza térve Skóciába,le esett állal néztük a reklámot hogy Szeptember elsejétől a mozikban :) Jól érzés volt azért.”
 • 46. KamuNeni 2011. október 08. 08:17
  „Mivel MO-n mar megfuizettetik elore a jogvedelmi adot amikor valaki CD-t DVD-t vesz a boltba, igy aztan jogosan masolja akarki is a hivatalosan vett filmjeit songjait.

  Egyebkent van a usenet amin minden megtalalhato es torrent oldal nelkul csak kell egy ugynevezett "usenet client" mint pl, newsbin, unsbin, newsleacher, binreader, altbinz, stb. Ezeekbe beirod mit keresel es ott vannak. Mas formatum nit a torrent es ki kell figurazni hogy mukodik de minden megtalalhato. Torrent oldalak is hasznalja a usenet-et.”
 • 45. Kisg 2011. október 08. 07:36
  „47-re: nekem is ez jutott eszembe, valamint az, hogy pl. az állam csinálhatna egy legális szervert. A moziba kerülés után három hónappal felkerülnének a filmek, mondjuk, legyen 3000 egy film legális letöltése. Valakit idézek: "behalna a szerver". Na, az lenne bevétel. A mozi - pláne ezek a multiplexek - nem vonzanak mindenkit, van, aki otthon egyedül, vagy családdal, barátokkal videózna, ez pl. újra összehozhatná közös program erejéig a családokat, újra lennének baráti körök, ha más nem, összedobnák a filmre valót. Akár lehetnének letöltőpontok internetes kávézókban, ahova az ember bemegy egy pendrive-val, fizet, és hazaviszi a filmet. Meg lehetne ezt oldani józanul, de itt a bevétel számít, semmi más.”
 • 44. okz63 2011. október 08. 06:51
  „1. booo 2011.10.07. 11:00
  "Ha olcsóbbak lennének a termékek biztos nem alakulnának ilyen bűnözői körök, mert nem lenne rá igény!"

  Én egyszer fél évig éltem a távolkeleten. Akkoriban még a DVD is gyerekcipőben járt. De hogy ott mozi se volt, az tuti! Mindenki szépen, elérhető áron megvette a filmeket video CD-n és megnézte szűk baráti körben, saját, jól megszokott környezetében otthon. Mivel akkoriban a szélessávú internet is gyerekcipőben járt, nem hinném, hogy 56k-s modemmel töltögették volna ott is le a hatalmas méretű filmeket :-)”
 • 43. okz63 2011. október 08. 06:48
  „Ha egészségügyi termékadót vezetett be a kormány, akkor ezt ki kéne terjeszteni egyes személyiségromboló filmekre is, de a számítógépes játékokra leginkább. Ha valami, akkor a folyamatos számítógép elé ragadás is súlyosan károsítja az egészséget! De ugyanígy ki lehetne terjeszteni az MP3 lejátszókra is lazán.

  Egyszer egy gyerekcsoport utazása alkalmával a velük utazó csoportvezető mindenkitől elvette az MP3 lejátszót a buszon (amit persze visszaérkezéskor ismét megkaptak). Hogy miért? Meg tudtam érteni! Azt mondta, hogy a mai gyerekek alig beszélgetnek egymással.Lelülnek egymás mellé a buszon, mindenki bedugja a füldugót és képesek így utazni órák hosszat.

  Ide jutott az emberiség és ezt csakis magunknak köszönhetjük... :-(”
 • 42. sügér63 2011. október 08. 06:39
  „És nem kéne lefülelni a szegedi drogdílereket, csalókat,üzérkedőket, lánykereskedöket, lányfuttaókat? Legalább ugyanenyi hasznot zsebelhetnek be. Tudjuk,de mivel nincs külfőldi szankció, elnézünk felette, a tisztességes emberek kárára.”
 • 41. andalgokandallo 2011. október 08. 03:33
  „kjoc inkább az a baj, hogy te nem tudod, hogy magyarországon filmet letölteni legális...”
 • 40. DrHous3 2011. október 08. 01:34
  „Lehet a komoly bűnözők elfogásával kéne foglalkozni nemilyenekkel.......vagy az már túl nagy munka volna?!”
 • 39. 3évesférfi 2011. október 07. 23:41
  „Tévedésben vannak a hozzászólók. Magyarországon nem büntethető például a zeneletöltés. A megosztás viszont az. Tehát ha valaki torrentet használ, ami ugye úgy működik, hogy a letöltéssel egyidőben fel is tölt, akkor az büntethető. Ha csak lekapja a file-t valami hostról, Megauploadról, Mediafire-ről, akármiről, azt szabad.
  És itt az külön probléma, és az igazi probléma, hogy PÉNZT keres valaki azzal, hogy megosztja. Ezt nem lehet mentegetni sehogy sem. Töltse fel, ossza meg, de hogy még kaszáljon is vele, amihez semmi köze, az felháborító. Az ilyeneket be is kell csukni a rákba. A sok paraszt persze boldogan fizet nekik a kamerás szutyokért, nekik meg elég is ennyi.”
 • 38. Larsson 2011. október 07. 22:09
  „39.

  Más dolog, hogy letöltöd és megnézed és megint más, hogy más kárára nyerészkedsz, feketén! ;)”
 • 37. Pandora 2011. október 07. 20:36
  „http://www.hir24.hu/belfold/2011/10/07/mar-42-gyanusitottja-van-az-apeh-botranynak/”
 • 36. kjoc 2011. október 07. 20:25
  „:)))
  Holnap majd jön egy másik CINEDUB csapat.
  Egyébként az az érzésem,bárki gépébe belenéznének egy ici-picit,mindenki behúzhatná fülét farkát,nem ismerek olyan pc használót,aki ne töltögetné illegálisan a dolgokat a netről,a baj az,hogy sokan nem tudják hogy ez büntethető!
  Egyébként meg én sem sajnálom se a magyar államot,se a mozikat,se a filmkészítőket. . .”
 • 35. core2 2011. október 07. 20:15
  „37. Nem bH :-)”
 • 34. helsinkirokker 2011. október 07. 19:55
  „melyik szerver volt ez?”
 • 33. pinkcat25 2011. október 07. 18:18
  „Hát akkor sem fogok 1600 ft-ot fizetni a moziban és nem veszem meg a DVD-t sem több ezer ft-ért.....
  Akkor megnézzük más megosztókon....kevesebbet kellene kaszálni egy emberen......
  Lehet akkor megvenném......”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelen testével akar győzni a választásokon - videó +18

Jól bevált módszerrel hívta fel a figyelmet magára egy 23 éves női képviselőjelölt Lengyelországban:… Tovább olvasom