Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Litkai Gergely soha nem volt mókamester

Január óta Litkai Gergely, a Dumaszínház egyik elindítója a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetője: a színházban mindazt összefoglalnák, ami humor és kabaré. Minden munkája egyformán közel áll hozzá – mindegyikből más elem. A mókamester szerep viszont nem illik rá, és celebségre sem vágyik – nem olyan alkat, és a haja sem jó hozzá.
– Január óta a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetője: a műsortervet elnézve úgy tűnik, a magyar humorpaletta keresztmetszetét akarja adni a kabarétól Dolák-Saly Róberten és a stand upon át egészen a TÁP Színházig és a Pintér Béla Társulatig. Ez a cél?

– Ez. A Mikroszkóp Színpad jelenleg az egyetlen magyar kabarészínház, amely a humor műfajával foglalkozik. Pintér Béla különös kivétel egyelőre, hiszen ő elég távol áll a kabarétól, de a Régen rossz varieté például ennek a humornak egy sajátos megjelenési formája. Minden, ami humor és kabaré: ezt szeretnénk összefoglalni ebben a színházban. Abban bízunk, hogy ha ezek egy fedél alá kerülnek, akkor előbb-utóbb elkezdenek hatni egymásra, és ez a műfajnak is jót tesz.

– A Comedy Central és a Dumaszínház főszerkesztője, a Rádiókabaré szóvivője... Rajta tartja az ujját a magyar humor ütőerén. Létezik speciális magyar humor?

Szerintem olyan, hogy speciális magyar humor, nincsen. Fotó: Tuba István
"Szerintem olyan, hogy speciális magyar humor, nincsen." Fotó: Tuba István
– Nehéz ezt megmondani. Sok országért vagyok felelős a Comedy Centralnál, sok országban indítottunk csatornákat is. Nyilván vannak eltérések meg hangsúlyeltolódások, de szerintem olyan, hogy speciális magyar humor, nincsen.

– A Dumaszínház honlapján azt lehet olvasni a neve mellett: „Főleg háttérember, de ő is a fényre vágyik." Mennyi ideje van ennyi elfoglaltság mellett a stand upos fellépésekre?

– Hát, kevés... Remélem, hogy áprilistól, ha megnyit az új helyünk a Dumaszínházzal, kicsit több időm lesz erre, úgyhogy akkor jobban visszatérek a színpadra. Most nagyon kevés fellépést vállalok.

– A főszerkesztőség, szóvivőség és stand up mellett ír forgatókönyveket, adott ki könyvet is... Melyik elfoglaltság áll a szívéhez a legközelebb?

– Azért csinálom mindegyiket, mert mindnek vannak olyan elemei, amiket szeretek, ami miatt érdekes a dolog. Körülbelül egyformán közel áll hozzám az összes munkám, csak mindegyikből más elem.

– A Szuperbojz című magyar vígjáték forgatókönyvírójaként azt tapasztalta: teljesen átírták a munkáját, értesítés nélkül. Akkor azt mondta: többé magyar filmnél nem vállal forgatókönyvírást. Tartja magát ehhez?

– Tartom. Sorozatot készítünk, de magyar filmforgatókönyvet nem vállalok. Akkor azt mondtam, nem – és általában megpróbálom magam tartani ahhoz, ami ésszerű, amit elhatároztam.

– Bár jogászként végzett, ma már nagyon sokféle dologgal foglalkozik a humor területén. Melyik volt az első alkalom, amikor „előbújt" a humorista?

– Az általános iskolában egy tréfás ballagási beszéd például, ami stand upos megnyilvánulás volt.

– Később, középiskolában mókamesterként kell önt elképzelni?

– Nem, és most sem vagyok az, csak szeretek vicces dolgokat létrehozni. A mókamesterek fingópárnát tesznek a tanár székére és hasonló dolgok... ez rám soha nem volt jellemző.

– Ennyi vidámsággal kapcsolatos állás után otthon, a magánéletben mennyire humoros – vagy van kedve viccelni?

– Nehéz az embernek magát megítélnie, hogy mennyire tűnik humorosnak mások szemében. Törekszem erre, de én sem lehetek mindig jókedvű. Szerintem egy átlagos magyarnál többet vagyok vidám.

– Amikor megállítják az utcán, inkább önt kérik, hogy mondjon valami vicceset, vagy a saját poénjaikat „ismertetik" az emberek?

– Inkább mint szerkesztő vagyok a köztudatban, akinél lehet jelentkezni. Általában azzal állítanak meg: hadd mondjanak egy poént, nem azt várják, hogy én mondjak valami vicceset. Mivel nem szerepelek országos nagy kereskedelmi csatorna műsorában, kevesebben állítanak meg. Elkerült a celebség.

A politikai humornak a politika a célpontja legyen, és ne az indíttatása. Fotó: Tuba István
"A politikai humornak a politika a célpontja legyen, és ne az indíttatása." Fotó: Tuba István


– Gondolom, erre annyira nem is vágyik...

– Egyáltalán nem. Sajnos nem ilyen alkat vagyok. Meg a hajam sem jó hozzá.

– A Mikroszkóp Színpadot inkább baloldali színtérként tartották nyilván. Mit gondol, a politikai humornak szüksége van arra, hogy valamelyik oldal mellé álljon?

– Van egy olyan hitvallásom, hogy a politikai humornak a politika a célpontja legyen, és ne az indíttatása. Most a kormány csinál több dolgot, a kabaré pedig mindig valamennyire ellenzéki műfaj – most jobbközép kormány van, nyilván mi egy kicsit balközepebbek leszünk. Ám ez szerintem csak az érzet, így kell ezzel foglalkozni.

– A konferanszié szerepét is az ismert dumaszínházas stand uposok fogják ellátni: ez igaz?

– Igen, már az első bemutatónk, a Maguk akarták így is valósul meg. Az első hónapban három konferansziénk lesz: a bemutatón Kovács András Péter, utána pedig Hadházi László és Aranyosi Péter. András és Laci szerzőként is közreműködnek, írnak jeleneteket is.

– Van-e egyáltalán ideje kikapcsolódásra? Mi az, ami kikapcsolja?

– Az Angry Birds nevű számítógépes játék, az van mindenféle készüléken. Még inkább az olvasás, a filmnézés, moziba járás, időtöltés a családdal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond Jim Skinner, aki feltámasztotta a McDonalds-ot

Távozik a világ legismertebb hamburgerláncának éléről Jim Skinner, a társaságot közel tíz évvel ezelőtt a padlóról felállító vezérigazgató. Tovább olvasom