Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Lombikbébi-deficit

A demográfusok évtizedek óta kész tényként kezelik, hogy a magyar nők szülési habitusa megváltozott. Korábban az úgynevezett keleti típusú szülés jellemezte őket, azaz első gyermeküket 20–24 éves kor között szülték, napjainkban a nyugati típusú szülések a gyakoriak, amennyiben az első újszülött a nők 28–30 éves kora körül (vagy évekkel később) jön a világra.
Mindez sajnos azt is jelenti, hogy a második gyerek fogantatására vagy nem marad idő, vagy már élettani akadályai vannak. Kevesebb szó esik arról, hogy a fentiekkel párhuzamosan nagymértékben átalakult a különböző típusú meddőségkezelési beavatkozásokra váró betegek korszerkezete is. Ha csupán saját intézetünk adatait elemezzük, megállapíthatjuk, hogy míg 2004-ben a 40 év feletti, beavatkozásra jelentkező meddő nők aránya 6-7 százalék volt, addig 2014-re ez a gyakoriság 23 százalékra növekedett. Drámai átalakulás. És hogy miért drámai? Leginkább azért, mert 35 év felett rohamosan csökken az esély a várandósság létrejöttére. Amíg 35 év alatt akár 40-45 százalék hazavitt gyermekaránnyal számolhatunk beavatkozásonként, addig 40 éves korra ez a ráta 16 százalékra csökken, 44 éves korban pedig csak 3-5 százalék az esély visszaültetésenként. Azaz a kor növekedésével párhuzamosan sokasodik az eredménytelen beavatkozások száma.

A meddőségben az idősebb férfiak is szerepet játszhatnak, a nők esetében az eredménytelenség fő oka a petesejt életkorral jelentkező genetikai romlása, elöregedése, amely együtt jár a fogamzóképesség gyengülésével, a vetélések számának szaporodásával.


A bajmegelőzésre természetesen számos új technikát dolgoztak ki. Összefoglaló néven beágyazódás előtti genetikai vizsgálatnak (preimplantation genetic screening – PGS) hívjuk azokat a módszereket, amelyekkel az embriók számbeli kromoszóma-rendellenességét és/vagy mozaicizmusát egzakt módon szűrni lehet. Egy friss adat szolgáljon figyelemfelkeltőként: 43–44 éves korban a létrejött előébrények 95–97%-a tartalmaz nem megfelelő számú kromoszómát. További probléma, hogy ezek a vizsgálatok bárhol a világon önköltségesek, a gyermektelen párnak mélyen a zsebébe kell nyúlni (átszámolva 1-2 millió forint), hogy igénybe vehesse a szolgáltatást. Hazánkban a PGS gyerekcipőben jár, rutinszerű alkalmazására még éveket kell várnunk.

A megfelelő társadalmi szemléletnek arra kellene a nőket ösztönöznie, hogy akkor vállaljanak gyereket, amikor arra a biológiai adottságaik a legkedvezőbbek. Kétségkívül inkább politikai, mintsem tudományos kérdésről van szó. Sajnos a párok sokkal inkább hisznek a bulvársajtónak, ahol mindenki sikertörténetekről, eredményes csodaterápiákról számol be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Locsolókannába szorult a szomjas kenguru feje - videó

Két férfi segített a szerencsétlenül járt erszényesen Ausztráliában. Tovább olvasom