Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Mága Zoltán egész évben segít a rászorulóknak

Karácsony előtt könnyebben nyílnak adakozásra a pénztárcák, Mága Zoltán, a világhírű hegedűművész azonban egész évben támogatja a rászorulókat: számára ez belső késztetés.
100 templomi koncert című sorozatának bevételét is jótékony célra ajánlja, és zenével próbál hidat építeni a kisebbség és a többség közé.

Karácsony közeledtével egymást érik a jótékonysági felhívások, gyűjtések és koncertek. A szeretet ünnepe előtt könnyebben adakoznak szegények és gazdagok egyaránt: holott év közben is rengeteg beteg vagy hátrányos helyzetű ember várja a segítséget. Mága Zoltán, a világhírű hegedűművész azonban azok közé tartozik, akik egész évben támogatják a rászorulókat. Ezért szervezte meg 100 templomi koncert című sorozatát is, amellyel az ország minden szegletébe elviszi a zenét.

Belső késztetés a segítség

– Ez egy belső késztetés, és azt mondhatom, a belső késztetést nem mindig lehet megmagyarázni. Szegény családból származom, és ígéretet tettem az Úrnak: ha egyszer kilábalunk a családommal a szegénységből, segíteni fogunk a rászoruló embereknek – fejtette ki, amikor arról kérdeztük a koncertsorozat egyik állomásán, miért játszik központi szerepet az életében, hogy jobbítson az elesettek sorsán. Elmesélte: kisfiúként, 12 éves korában kezdett hegedülni a neves Rajkó Művészegyüttesben, amellyel szinte az egész világot bejárta. A szeretet hegedűse című könyvében is leírta, hogy az igazi szegénységből miként lehet eljutni a királyi palotáig, követendő példát mutatva azon cigány és nem cigány tehetséges gyermekek számára, akik hátrányos helyzetből indulnak.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

A hegedűvirtuóz számára mindennél fontosabb az adakozás – úgy érzi, enélkül nem lenne teljes az élete. Oldalakon át sorolhatnánk a listát, milyen kezdeményezések mellé állt már oda. Rendszeresen fellép a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, támogatja az Aranyág Alapítványt és maga is alapítványt szervezett Aranyhegedű néven. Számos mesterhegedűje kelt el jótékonysági koncerteken, aukción.
Rendezett koncertet többek között az árvízi károsultak támogatásáért, Puskás Ferenc tiszteletére, gyűjtött a három éve kómában fekvő Járóka Sándor orvosi kezelésére. Jótékonysági koncertje bevételéből vásárolt életmentő műszereket az Országos Mentőszolgálat számára.


Zenével épít hidat

– A 100 templomi koncertet elsősorban azért kezdeményeztem, hogy segítsünk a hátrányos helyzetben élő embereknek: nagycsaládosoknak, rászorulóknak, beteg gyerekeknek, kórházaknak, szépkorúaknak, ifjú tehetségeknek. És természetesen van egy másik szándékunk is művész barátaimmal: hogy zenével építsünk hidakat a kisebbség és a többség között. Tudjuk, hogy ma Magyarországon nehéz hidakat építeni egymás között, de abban bízunk, hogy zenével létre tudjuk hozni a lélek, a szeretet hídját – osztotta meg velünk a művész másik kedves célját.

Ennek érdekében a koncertsorozat első állomásának bevételéből félmillió forintot ajánlott fel az olaszliszkai áldozat, Szögi Lajos gyermekeinek, és ösztöndíjként ugyanekkora összeget kapott a Kislétán meggyilkolt roma asszony 13 éves kislánya is.

Könnyekig meghatódott

A 100 templomi koncert szegedi hangversenyén a város gyermekklinikáját támogatta félmilliós adománnyal, a kicsik gyógyulásához egy lélegeztetőgép adományozásával is hozzájárult. ˝Könnyek szöktek a szemembe az ágyban fekvő, beteg kisgyerekek láttán, azóta sem térek magamhoz˝ – mondta meghatottan a koncert előtt a művész.

Ebből is kiderült: mások segítése Mága Zoltán szívéből fakad, nem az ˝imázs˝ része. Koncertjein arra kéri a hallgatókat: aki teheti, segítsen, akinek pedig segítségre van szüksége, jelezze: hiszen így vagyunk egy nagy, boldog család.

Olvasóink írták

 • 4. bo 2009. december 22. 17:22
  „1- Kihagytad a jelzőt - Egyetlen!”
 • 3. papagaly 2009. december 21. 07:40
  „A kis m-ért ezer bocsánat, inkább MÁGA Zoltán. Bocs, bocs bocsánat.”
 • 2. papagaly 2009. december 21. 07:35
  „Viszont nem kivétel, hogy szeretett szűkebb hazánkban Szegeden a jótékonysági koncerten a mága Zoltán által a Gyermek Klinika számára jótékonysági céllal átadott 100 db Mága cd-ből (Á: 4000 Ft/db) 75-öt ott a templomban ismeretlen tettes magáévá tett. Szégyent hozott a városra, kárt okozott a Klinikának, roppant kényelmetlenséget a Szerzőnek.
  Ez utolérhetetlen.”
 • 1. flexsnake 2009. december 20. 16:37
  „A kivétel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hámori Ildikó édesapja receptje szerint készíti az ünnepi parfét

Olyan embert hívna meg szívesen vacsorára Hámori Ildikó, akit szeret, pusztán az étkezés kedvéért nem rendez vendégséget. Tovább olvasom