Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyar zenei lenyomat a Balaton körül

Egy hete a szakmának és a közönségnek is bemutatták a közösségi finanszírozásból is készült Balaton Method című filmet, amely egy mai magyar zenei tabló egész estés mozifilmbe csomagolva. A tőkegyűjtés ezen formája egyre népszerűbb, de a hasznos projektek mellett néhány igen érdekes ötlet is napvilágot látott már.
Filmeket is támogatnak az internetezők
A közösségi támogatásból finanszírozott produkciók a filmes kultúrában sem szokatlanok. Számos külföldi webes sorozat költségvetését adja ez a fajta megoldás, de ilyen volt például a több millió dollárból forgatott, hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Veronica Mars mozifilmes lezárása is. Hasonlóra Magyarországon is volt már példa, a fiatalok kivándorlásával foglalkozó Menjek/Maradjak is hasonló konstrukcióban készült el.

Az internetnek köszönhetően egyre nagyobb teret hódít magának a közösségi finanszírozás. Az erre szakosodott oldalakon regisztrálva bárki feldobhat egy ötletet, amihez pénzt szeretne gyűjteni, és azt is meghatározhatja, hogy annak megvalósítására mekkora összegre van szüksége. Az internet népe pedig ad vagy nem. Az viszont biztos, hogy számtalan ügyért nyíltak már meg a pénztárcák: a különböző mobilalkalmazások mellett a high-tech kütyük a legnépszerűbbek, de sok olyan projekt is indult, aminek valószínűleg jóval kevesebb haszna lehet.

Bajuszvédő és kagylópárna
Az egyik legnépszerűbb külföldi közösségi adománygyűjtő oldalon, a Kickstarteren egyre több az olyan projekt, amely még második nekifutásra sem tűnik túl hasznosnak. 2014 augusztusában Zack Brown egy egyszerű krumplisalátára kezdett pénz gyűjteni, az eredmény pedig számára is megdöbbentő volt: a viccnek indult, 10 ezer dollárt kitűző „projekt" végül 55 ezer dollárt, vagyis körülbelül 14 millió forintot hozott egyetlen hónap alatt, megalkotva ezzel a világ legdrágább krumplisalátáját.


Hasonlóból rengeteg van: indult már projekt a sörhab elleni bajuszvédő elkészítésére, hússzappanra – ami semmi mást nem ígér, csak azt, hogy fürdés után hússzagunk lesz –, de a közösség az iskolában és a munkahelyen is egyaránt alkalmazható kagylópárnára is összedobott már 195 ezer dollárt, vagyis közel 50 millió forintot. Magyarországon a legújabb őrület a hölgyek körében terjed, akik mellnagyobbító műtétre kérnek pénzt az internetezőktől. Szerencsére azonban más, komolyságát tekintve egyre erősebb projektek is futnak, ilyen volt például a most elkészült Balaton Method is, amely a közösségi finanszírozásnak köszönhetően készült el.

Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr még 2011-ben találta ki, hogyan is szeretnék a számukra fontos zenekarokat eljuttatni a potenciális közönségükhöz. Az egyedi hangulatú, különleges forma- és hangzásvilágú Kodály Method-videóik hamar nagy sikert arattak, az élő zenével felvett dalok korszakát pedig a Balaton Method című filmmel zárják le. A vásznon feltűnik többek között a Quimby, a Punnany Massif, a Subscribe és Soerii & Poolek is, utóbbi együttes Papp Szabolccsal, a Supernem frontemberével állt össze egy produkció erejéig.

Interneten gyűlt a pénz
– A film elkészültéhez a közösségi finanszírozás adta meg az első lökést, amihez később társultak olyan szponzorok is, amelyeknek köszönhetően egy egész estés filmet tudtunk készíteni – mondja Osváth Gábor, a Balaton Method producere. A gyűjtést 2014 januárjában kezdték, két hónap alatt pedig össze is gyűlt a célként kitűzött 10 ezer euró, vagyis nagyjából 3 millió forint. A csatlakozott szponzoroknak, társproducereknek és további segítőknek hála az eredeti terveknél végül jóval nagyobb szabású filmet tudtak készíteni.

Kagylópárna, ami bárhol, bármikor alkalmazható. 50 millió forintot dobtak össze rá az internetezők. Fotó: Kickstarter
Kagylópárna, ami bárhol, bármikor alkalmazható. 50 millió forintot dobtak össze rá az internetezők. Fotó: Kickstarter

Különleges hangulat, különleges forgatás

– Kilenc hónapon át forgattuk a filmet: az Egyedi Péterrel készült felvételt még 2014 júliusában vettük fel, az utolsó jelenetet pedig 2015 januárjában. A köztes időben, ahogy az időjárás és a rengeteg zenei résztvevő ideje engedte, folyamatosan forgattunk, a két vágónk, Mezei Áron és Ördög Zsófi pedig ezzel párhuzamosan rakta össze a filmet. Az alapkoncepció ugyanaz volt, mint a Kodály Method-videók esetében: szerettünk volna a 17 leforgatott klipekhez (amelyek a Balaton Method film alapját adják) valamilyen extrát is, ezért mindegyikhez valamilyen zenei közreműködőt – szóló zenészt, kórust, szimfonikus zenekart – hívtunk – mondja Nemes-Jeles Veronika, a Balaton Method gyártásvezetője, aki szerint a stábot végig az abszolút lelkesedés vitte előre.

– A balatoni emberek is rendkívül készségesek voltak: volt, amikor hajnali 3-kor kellett egy pajszer, egy villanyszerelő vagy egy csónak, de segítettek, olykor többfalunyi távolságból is – meséli a gyártásvezető.
Egyedi és egyetlen film
A március 6-i bemutató a film készítői szerint remekül sikerült, a tervek szerint hamarosan már nemcsak a fővárosban, de a vidéki (egyetemi) nagyvárosokban is látható lesz a produkció.


– A részleteket és dátumokat hamarosan bejelentjük, de az biztos, hogy nem szokványos vetítést kell majd elképzelni, és nem is biztos, hogy moziban lesz. Igyekszünk más programokkal összehangolni a bemutatókat, így könnyen lehet, hogy egy rendezvényen kerül sor a vetítésre. Emellett szeretnénk közönségtalálkozókat és bulikat is szervezni a bemutatókhoz. Immáron a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatott bennünket azért, hogy a filmet minél több helyre eljuttathassuk – hangsúlyozza a producer.
És hogy lesz-e folytatás? – Minden bizonnyal nem, hiszen ezt a filmet is a Kodály Method lezárásának szántuk. Persze azt nem zárom ki, hogy később készül majd még Kodály Method-klip, de ennek itt és most egyelőre vége van, egész estés filmet pedig biztosan nem forgatunk majd így – mondja Osváth Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohánymentessé tennék a világot 2040-re a kutatók

Ebben az évszázadban egymilliárd halálos áldozata lehet a dohányzásnak. Tovább olvasom