Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Már lehet három szülője egy brit lombikbébinek

A brit parlament alsóháza kedden engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébi programokban.
Az alsóház 382 szavazattal 128 ellenében szavazta meg az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek.

A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lesz a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

Az ügy vehes vitákat váltott ki a britek körében. Az ellenzők szerint ez az emberi DNS meghamisítása. A háromszülős elv mellett érveről szerint viszont sok család számára ez maradt az egyetlen lehetőség.

A törvénytervezet értelmében az eljáráshoz a szülőknek meg kell  kapniuk a szigetország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatósága  (HFEA) engedélyét. Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek  születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő  genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Welcome Trust  newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek, ezt  fogja megelőzni.  

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha  ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia,  szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.   

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális  hiba van, egy másik egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is  felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a  donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a  mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a  megtermékenyített embriót.  

A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja  hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és  anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát  adja a donor nő.   

David Cameron brit kormányfő már korábban közölte, hogy meg  fogja szavazni a törvénytervezetet. "Úgy vélem, nagyon alapos  kutatás és klinika próba áll az eljárás alkalmazása mögött, és olyan  szülőként, akinek súlyosan ksérült gyereke volt, tudom, min mennek  keresztül azok a szülők, akiket aggaszt ez a kérdés" - hangoztatta.   

A módszer ellenzői nem tartják etikusnak a háromszülős embrió  létrehozását, és azzal érvelnek, hogy léteznek olyan biztonságos  eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok  gyereke ne szülessen genetikai rendellenességgel.   

Az anglikán egyház és a katolikus egyház a múlt héten közölte,  hogy szerintük nem biztonságos és nem etikus az eljárás, leginkább  azért, mert embriók elpusztításával jár.  

A Human Genetics Alert nevű csoportosulás annak a véleményének  adott hangot, hogy az eljárás megnyitja az ajtót gyerekek további  genetikai módosítása előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bele akart rúgni a kutyába, csúnyán ráfázott - videó

Ezentúl kétszer is meggondolja a felvételen látható férfi, hogy bántson-e egy védtelen állatot. Tovább olvasom