Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Médiatanács: 97 millió forint dokumentumfilmekre

Tizennégy dokumentumfilmet támogat összesen 97 millió forinttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - tájékoztatott a hatóság szóvivői irodája csütörtökön.
Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat jelenlegi fordulójában történelmi témák mellett napjaink társadalmi problémáit bemutató rövid alkotások készítését segíti a médiatanács.

A nyertesek között van a Kényszerszinglik című alkotás, amely Kopp Mária pszichiátriai kutatásaiból indul ki. Skrabski Fruzsina rendező bemutatja a mai fiatalok párkeresési szokásainak jó és rossz oldalát, valamint megoldást keres a problémákra.

Surányi Z. András filmje, a Panoráma egy nagymamáról szól, aki a nehéz életfeltételek mellett a gyámüggyel kénytelen küzdeni; rendszeresen bizonyítania kell, hogy elfogadható körülményeket képes biztosítani magához vett unokájának.

Az Ember Judit-pályázat jelenlegi fordulójában a kiírók figyelemmel voltak az első világháború kitörésének közelgő 100. évfordulójára - szerepel a szóvivői iroda közleményében. Így több világháborús témájú filmterv is támogatás kapott, melyek a centenáriumra készülhetnek el.

Ezek közé tartozik Domonkos László Elfelejtett parancsnok című filmterve. A készülő rövidfilm a Székely Hadosztálynak kíván emléket állítani, amely 1919 elején négy hónapon át volt képes a túlerővel szemben tartani a csaknem 200 kilométer hosszú erdélyi frontszakaszt.

Papp Ferenc rendező egy kutatócsoportot követve ered nyomába az Alpokban a monarchia oldalán harcoló szegedi hadtest hátrahagyott emlékeinek.

Nagy Kata Focialista forradalom című alkotása elsőként dolgozza fel filmes változatban az 1956-os forradalom előzményének tartott 1954-es berni futball-világbajnokság eseményeit a magyarok szemszögéből. A meccs közvetítését sokan a Népstadionban követték élőben, a mérkőzés után pedig három napra birtokba vették a pesti utcákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul McCartney a leggazdagabb zenész Nagy-Britanniában

A 70 éves McCartneynak és feleségének becsült közös vagyona 236,9 milliárd forint. Tovább olvasom