Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Medvét zavart el Putyin közeléből, ma már kormányzó a testőr

Vlagyimir Putyin volt testőre, akit múlt hét óta Oroszország tulai területének ügyvezető kormányzója, azt állította a Kommerszant című napilap keddi számában megjelent interjújában, hogy egy medvét futamított meg attól a vidéki háztól, ahol elnök megszállt.
A 43 éves Alekszej Gyumin, aki nem tért ki az incidens idejére, elmondta, hogy az éppen alvó elnök mellett teljesített éjszakai szolgálatot, amikor észrevette, hogy egy medve áll az üvegajtó előtt. Az elbeszélés szerint a testőr farkasszemet nézett a vadállattal, majd kinyitotta a bejáratot és pisztolyának egész tárát kilőtte a medve lába elé.

Gyumin szerint az állat elvonult, Putyin pedig megdicsérte őt, amiért megkímélte a medve életét.      

A volt testőr kinevezését a Moszkvától délre található tulai terület élére csak egy átmeneti lépcsőfoknak tartják a villámkarrierű Gyumin felemelkedésében. Egyesek még azt is tudni vélték, hogy Putyin utódjául szemelte ki a keménykötésű tábornokot. Ezt azonban kétségessé teszi, hogy az orosz elnök semmilyen formában nem jelezte, hogy távozni kívánna a hatalomból, amikor a jelenlegi mandátuma 2018-ban lejár.

Vlagyimir Putyin 2014-ben emelte tábornoki rangra volt testőrét és nevezte ki a külföldön kényes akciókat végrehajtó orosz különleges műveleti erők parancsnokává. Egyes orosz sajtóértesülések szerint Gyumin irányította azt a bevetést, amely során kimentették Ukrajnából az ország oroszbarát elnökét, Viktor Janukovicsot, miután az 2014 februárjában, a tömeges tiltakozások hatására távozott a hatalomból. Maga a tábornok ezt "legendának" minősítette.

Alekszej Gyumin kitért annak a médiában megjelent állításnak a kommentálása elől is, hogy 2014 márciusában kulcsszerepe volt Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget megszállásában. Szavai szerint "különleges feladatok" teljesítésével érdemelte ki a legmagasabb orosz katonai elismerését, az Oroszország Hőse kitüntetést, de ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe.

2015-ben az orosz szárazföldi parancsnokhelyettese, majd decembertől a védelmi miniszter helyettese lett.
Az interjú során az egykori testőr nem árulta el, hogy lennének politikai ambíciói. Mint mondta, katonaemberként azért vállalta el a kormányzóságot, mert a főparancsnoktól ezt a feladatot kapta.

Gyumin nyilatkozatából egyébként egy másik, eddig ismeretlen epizód is napvilágra került az orosz elnök titokkal övezett életéről. A tábornok beszámolója szerint Putyin, amikor nem sokkal azután, hogy egy Znamenszkoje nevű csecsen faluból kiverték a felkelőket, felkereste a helyszínt és visszatérőben a biztosító és nem a számára fenntartott helikopterbe szállt be. Gyumin figyelmeztette Putyint a tévedésére, de ő nem törődött vele.

Az elnök épségben elrepült az általa választott járművön, ám az első számú helikopter, alig hogy két méternyire elemelkedett a talajtól, hirtelen kigyulladt és visszazuhant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ben Stilleré a legnagyobb

Ben Stilleré a legnagyobb
Ben Stilleré az a hatalmas szelfibot, amivel bekerült a Guinnes Rekordok könyvébe. Tovább olvasom