Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Megállapodott a Republic kiadója a zenekar korábbi gitárosával

Jogi vita alakult ki Tóth Zoltán első önálló szólólemeze miatt a RetroMedia és a UNIVERSAL Music között.
Pont került a Republic zenekar kiadója (UNIVERSAL Music Kft.), illetve a csapat egykori gitárosát, Tóth Zoltánt képviselő lemezcég (RetroMedia Kft.) közötti jogi vitára.

A Megállapodás szükségessége abból eredt, hogy egy, a zenekar néhai énekese, Bódi László Cipő által felénekelt szerzeményt a gitáros első önálló szólólemezén megjelentett.

A lemez megismertetésében fontos szerepet betöltő dal - valamint néhány további zenemű is - a Republic együttes Exkluzív Kiadói Szerződése szerint hivatalosan a UNIVERSAL Music Kft. tulajdonát képezte. Tóth Zoltán, - Bódi László Cipővel azonos módon - a dalok keletkezésének időpontjában még szintén e szerződés kötelezettjeként, a zenekar tagjaként készítette a nevezett és a további néhány felvételt.


A dalok közzététele következtében a UNIVERSAL Music Kft. Tóth Zoltán szerződésszegését állapította meg, ezért tulajdonjogi igénnyel élt a megfelelő információk hiányában jóhiszeműen eljáró másik kiadó, a RetroMedia Kft. felé. A kialakult jogsértő helyzetet sikerült a Kiadóknak egy mindkét fél által elfogadható - Tóth Zoltánra vonatkozó megnyilvánulási kötelezettségeket is rögzítő, ennek okán háromoldalú - szerződésbe foglalt egyezséggel megszüntetni.

Tóth Zoltán elismeri a szerződésben megfogalmazottan a felvételeik gondozását végző Kiadó, valamint a Republic együttes nevének, tagjainak és művészeti tevékenységének a tiszteletben tartását. A zenekar szintén vállalja, hogy továbbra is tartózkodik volt tagtársuk elmarasztaló véleményezésétől. Tóth Zoltán tiszteletben tartva az UNIVERSAL Music Kft. felhasználói jogait, hozzájárul az "Őrizz engem ezen a világon", Bódi László - Cipő Emlékkoncerten való közreműködését megörökítő, a napokban megjelenő dupla CD kiadványon való szerepeltetéséhez.

A megállapodás értelmében a szóban forgó szerzemények felhasználói joga a RetroMedia Kft-hez került, (amely a Grund Records tulajdonosa) a Kiadók által meghatározott összegért, Tóth Zoltán hozzájárulásával. A kifizetett díj felét a UNIVERSAL Music Kft. adományként a zenésztehetségeket díjazó és a megsegítésre szoruló zenei alkotók támogatására Cipő felesége által létrehozott ,,Fényes utakon", Bódi László - Cipő Emlékét Őrző Alapítvány számára juttatja el.

A Közös Közleményt jegyző Kiadók, az általuk képviselt művészekkel, Tóth Zoltánnal és a Republic együttessel egyetértésben a legteljesebb mértékben elhatárolódnak a bulvársajtónak a produkciók zeneművészi érvényesülésének, hitelességének kárt okozó, szenzációhajhász módon kreált címlaphíreitől és lejárató, az érintetteket személyiségi jogaikban sem tisztelő cikkeitől.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. november 12. 20:15
    „huhh...hogy mit keresnek ezen az ügyvédek ! ki sem futja ezen az oltári nagy piacon esetlegesen befolyó jogdíj...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sok gyakorlás miatt beperelte a zongoristát a szomszédja

Több mint hét év börtönbüntetést is kaphat egy fiatal spanyol zongorista, akit pszichológiai… Tovább olvasom