Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Meghalt a Gyűrűk Ura sztárja

A 93 éves színészt, Sir Christopher Lee-tegy kórházban érte a halál, ahová légzőszervi problémákkal vitték be.
A The Daily Telegraph csütörtökön úgy értesült a legendás színész családjától, hogy Lee a Chelsea és Westminster Kórházban halt meg szívelégtelenség és légzési nehézségek következtében vasárnap reggel. A művészt három hete kezelték a kórházban, ott töltötte be 93. évét.
Lee felesége addig nem akarta a nyilvánosságot tájékoztatni férje haláláról, amíg minden közeli családtaggal sikerült beszélnie. A pár több mint 50 éve kötött házasságot.

Christopher Lee már az ötvenes években közismert filmsztár lett, de pályafutása utolsó 15 éve volt a leggyümölcsözőbb.

Az ifjabb generációk Doku grófként ismerték meg a Star Wars-szériában, Szarumánként A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiában. Tim Burton rendező több alkotásában is szerepelt, köztük az Alice Csodaországban és Az Álmosvölgy legendája című produkciókban.

A karrierje a negyvenes években kezdődött, de 1958-ban, a Terence Fisher rendezte Drakula című horrorral futott be igazán. Míg ő Drakula grófot játszotta, ellenfelét, Van Helsinget Peter Cushing, akivel egészen Cushing 1994-ben bekövetkezett haláláig szoros barátságban maradtak.

Bár a brit Hammer stúdió számos horrorfilmjében feltűnt, 2011-ben egy interjúban arra kérte a Telegraph újságíróját, ne nevezze "horrorlegendának", mivel azoktól az időktől már régen eltávolodott.
Emlékezetes alakítást nyújtott a 007 - Az aranypisztolyos férfi (1973) című Bond-filmben is. Bondhoz egyébként személyes kapcsolat is fűzte: Ian Fleming, a Bond-kalandok szerzője a rokona volt.

A színészt 2009-ben ütötték lovaggá, négy éve pedig elnyerte a brit filmakadémia legrangosabb elismerését, a BAFTA-tagságot. Akkor leszögezte: nem akar visszavonulni. "Utálok lustálkodni. Ahogy a drága Boris (Karloff) mondogatta, ha meghalok, szeretném, ha a csizmám rajtam lenne" - mesélte.

Utoljára A hobbit - Az öt sereg csatája című filmben láthatta a közönség. Mostanában szerződött le a The 11th című produkcióhoz, amelyben Uma Thurmannel játszott volna. A film forgatását novemberben akarták kezdeni, a film a New York-i ikertornyok lerombolása előtti órákat elevenítené fel. Lee pár éve arról beszélt, hogy még Clint Eastwooddal szeretne együtt dolgozni.

A legbüszkébb az 1998-as, Jinnah című filmjére volt, amelyben Pakisztán alapítóját alakította. "Minden bizonnyal ez volt a legfontosabb szerep, amelyet játszottam, mert óriási felelősséggel járt" - magyarázta.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 étel, amit soha ne rendelj az első randin!

Adunk pár tanácsot hogy éttermi randi esetén mivel mehetsz biztosra, és mi az, amit mindenképpen… Tovább olvasom