Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Meghalt a világ legidősebb aktív filmrendezője

Százhat éves korában csütörtökön elhunyt Manoel de Oliveira portugál rendező.
A világ legidősebb aktív rendezője halálának hírét a családra hivatkozva közölte Luis Urbano, Manoel de Oliveira producere.

De Oliveira utolsó, O Velho do Restelo (A restelói öreg) című rövidfilmjét decemberben, 106. születésnapja alkalmából mutatta be. Ebből az alkalomból a "radikálisan modern zseniális rendező" megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét is.

De Oliveirát idős korában is fűtötte a munkavágy, az életkedv és a harci szellem. Bírálta a hatalmat, a lisszaboni kormány takarékossági politikáját és legutóbbi munkáiban főként a válság hatására gyorsan elszegényedő hazája problémáival foglalkozott.

"Energiája hihetetlen. Reggelente, a forgatások előtt minden nap úszni ment" - mondta de Oliveiráról Claudia Cardinale. A filmdíva 2012-ben a portugál rendező Gebo et l'ombre (Gebo és az árnyék) című filmjében játszott főszerepet Michael Lonsdale és Jeanne Moreau mellett.

1
2006. szeptember 25-i kép Manoel de Oliveira portugál filmrendezőről az 54. San Sebastián-i filmfesztiválon. A világ legidősebb aktív rendezőjeként számon tartott Manoel de Oliveira 2015. április 2-án, 106 éves korában elhunyt.
Fotó: MTI/EPA/Juan Herrero

Az 1908-ban Portóban született rendező pályafutása során több mint ötven filmet készített. Első alkotása az 1930-as években készült Douro, Faina Fluvial című némafilm volt, amely a Duero folyónál dolgozó munkásokat mutatta be. Legtöbb munkáját hatvanadik születésnapja után forgatta. 1997-ben az Utazás a világ kezdetéhez című alkotásáért megkapta az Európai Filmdíjat.

Első játékfilmjét Aniki-Bóbó címmel készítette 1942-ben. A film, amely utcagyerekek közötti szerelmi történetet mesél el, Portugáliában tiltakozások sorát váltotta ki állítólagos erkölcstelensége miatt. További világszerte ismert alkotásai A Divina Comédia (1991), A kolostor (1995) és az Utazás a világ kezdetéhez (1997). Olyan sztárokkal forgatott, mint Catherine Deneuve, John Malkovich és Marcello Mastroianni. Filmjeiben nemcsak rendezőként, hanem gyakran forgatókönyvíróként is közreműködött, a vágásnál is segített és producerként is aktív volt.

"Ha nem forgathatnék több filmet, unatkoznék és meghalnék" - mondogatta gyakran a rendező.

Életművéért de Oliveira 2004-ben megkapta a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán díját, 2007-ben az Európai Filmakadémia elismerését. Munkáját több mint ötven díjjal ismerték el.

De Oliveira 1940 óta élt házasságban Maria Isabel Brandao de Meneses de Almeida Carbalhaisszel, négy gyermekük született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul McCartney volt felesége lesikló sebességi rekordot döntött

Megdöntötte a műlábas lesikló sebességi rekordot Heather Mills, Paul McCartney volt felesége. Tovább olvasom