Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt Brooke Astor mesés vagyonának 89 évesen börtönbe zárt örököse

A férfinak 89 éves korában tavaly nyáron börtönbe kellett vonulnia.
Meghalt a New York-i társasági élet egyik legnagyobb botrányának főszereplője, a város jó tündéreként emlegetett Brooke Astor fia és mesés vagyonának örököse, akinek 89 éves korában tavaly nyáron börtönbe kellett vonulnia, miután családja feljelentette az asszonnyal való rossz bánásmód és csalás miatt. Anthony Marshall 90 éves volt.

Ügyvédje hétfő esti tájékoztatása szerint az idős férfit vasárnap egy New York-i kórházban érte a halál.

A 2007-ben 105 évesen elhunyt társasági dáma fiát - azzal vádolták, hogy ügyvédje segítségével kihasználta Brooke Astor Alzheimer-kór miatt gyenge egészségi állapotát, és csalással milliókat szedett ki anyja zsebéből. Egyik fia, Philip Marshall 2006-ban polgári pert kezdeményezett ellene, az általa felhozott vádak mellett büntetőjogi eljárás is indult.

Mivel az Astor család New York legtehetősebb családjai közé tartozik, az ügy társadalmi életre gyakorolt hatása is nagy hullámokat vert fel. A tanúk 98 nevet tartalmazó névsorában Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár és Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter mellett olyan jelentős közéleti személyiségek szerepeltek, mint Barbara Walters újságíró, Annette de la Renta - Oscar de la Renta divatmogul felesége - és Philippe de Montebello, a Metropolitan Múzeum korábbi igazgatója.

A bíróság hamisítás, összeesküvés és illetéktelenül birtokolt javak ügyében végül bűnösnek mondta ki az örököst, aki fellebbezésekkel három és fél évig próbálta elodázni az ítélet végrehajtását, arra hivatkozva, hogy Parkinson-kóros, tolószékben ül, éjszakánként oxigént kell kapnia, és nem tud egyedül kimenni, sem öltözködni. Ügyvédei azt állították, nem fogja túlélni a börtönt. Egy másik fia, aki szintén ellene tanúskodott, - többek közt apja második világháborús érdemeire hivatkozva - azt kérte, ne zárják be az idős férfit.

A bíró azonban hajthatatlan volt, Marshallnak 2013 júniusában börtönbe kellett vonulnia, hogy megkezdje egytől három évig terjedő börtönbüntetésének letöltését, de két hónap után kiengedték. A manhattani kerületi ügyész, Cyrus R. Vance Jr. úgy fogalmazott, az ügy hagyatéka az lesz, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét az idősek kizsákmányolásának járványszerű terjedésére.

Brooke Astor egyébiránt harmadik férjétől, Vincent Astortól örökölte vagyonát. Fia, Philip Marshall az első házasságából született. A férfi Ivo Dzsimánál harcolt a második világháborúban, Bíborszívvel tüntették ki. Később nagykövet, majd Broadway-producer lett.

Anya és fia között nem volt túl jó a viszony, Brooke Astor egy alkalommal állítólag azt mondta: "Bárcsak Tony vitte volna valamire, ahelyett, hogy a pénzre vár".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több milliós kártérítést követelnek a húsz éve elcserélt lányok

Franciaországban 1950 óta nem fordult elő hasonló eset. Tovább olvasom