Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Meghalt Conchita, több amerikai elnök "szomszédja"

Meghalt a világ talán legismertebb tüntetője, Concepción Martín de Picciotto, becenevén Conchita, aki évtizedeken át tiltakozott az atomfegyverek ellen a washingtoni Fehér Ház mellett, ahol tanyát is vert magának.
A The Washington Post keddi beszámolója szerint az amerikai elnökök szomszédjaként is emlegetett idős asszonyt, akinek korát nyolcvan évre becsülték, egy hajléktalanszállón érte a halál előző nap. A spanyol nő Ronald Reagan elnöksége idején kezdte nukleáris fegyverek elleni rekordhosszú demonstrációját, amelyet télen-nyáron, esőben-hóban is folytatott. Conchitának sokan még valódi nevét sem ismerték, és életének spanyolországi részletei is alig ismertek. Washingtonban azonban mindenki tudta, ki ő.

1981-ben jelent meg a Fehér Ház előtt, ott élt és tüntetett 35 éven át. Galiciában, Vigóban született, 1960-ban ment New Yorkba, ahol titkárnőként kapott munkát a spanyol kereskedelmi képviseleten. Később hozzáment egy amerikai olasz férfihoz, akinek felvette a nevét, és akivel örökbefogadott egy kislányt. A férjével való konfliktus és az amiatti aggodalom vitte először Washingtonba 1979-ben, hogy el akarják választani a lányától. Segítséget akart szerezni a politikusoktól, hogy visszaszerezze a gyereket, de nem járt sikerrel.

Ekkoriban ismerte meg az atomfegyverek elterjedése ellen harcoló aktivistát, a Pennsylvania sugárúton az elnöki hivatallal szemben sátorozó William Thomast, és úgy döntött, csatlakozik hozzá. Több mint három évtizeden át tüntetett, még a férfi 2009-ben bekövetkezett halála sem szegte kedvét. Ünnepelt személyiséggé vált az amerikai főváros lakói és a Fehér Házhoz látogató turisták körében. "Ugyanolyan kutyák, csak a nyakörvük más" - jelentette ki az EFE spanyol hírügynökségnek adott 2001-es interjúban az addigi négy elnökről, akik a "szomszédai" voltak - Ronald Reagan, idősebb George Bush, Bill Clinton és ifjabb George Bush. Elmondta akkor azt is, hogy nem hagyta el a helyét, "se télen, se nyáron, sem éjjel, sem pedig nappal", kivéve amikor mosdóba ment, de akkor is nála volt táblája, rajta az atomfegyverek elleni felirattal és kifejező fotókkal.

Az évek során többször őrizetbe vették, "hazafias" járókelők pedig elagyabugyálták, és az időjárás se kímélte: bőrén mély barázdákat vájt a sokszor mínusz húsz fokos hideg, arcán fagyások nyomai éktelenkedtek. Bill Clinton hivatali ideje alatt valamivel nyugodtabb volt az élete, az elnök neje, a későbbi szenátor és külügyminiszter, a Demokrata Párt jelenlegi legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsa, Hillary állítólag hébe-hóba szendvicseket küldött ki neki, ő azonban senkivel sem elegyedett szóba a Fehér Ház lakói közül. Gyakran beszélgetett ellenben turistákkal, akik olykor odacsúsztattak neki egy-egy dollárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergályos Cecíilát hamarosan megműtik

Esztergályos Cecíilát hamarosan megműtik
A színésznőt egy évvel ezelőtt már műtötték. Most újra beavatkozás vár rá. Tovább olvasom