Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Meghalt P. D. James brit krimiírónő

Adam Dalgliesh költő-detektív karakterének megalkotója 94 éves korában hunyt el.
Elhunyt csütörtökön Phyllis Dorothy James brit krimiírónő. Adam Dalgliesh költő-detektív karakterének megalkotóját 94 éves korában érte a halál - jelentette be kiadója.

"Nagyon hiányozni fog nekünk. Könyvei csak önmagukkal versenyezhetnek, mindig szórakoztatóak maradnak, de mégis oly komolyak és jól megírtak, mint bármelyik mai irodalmi mű" - olvasható Charles Elliott, a Knopf kiadó szerkesztőjének közleményében.

David Cameron brit miniszterelnök Twitter-üzenetében az Egyesült Királyság egyik legnagyobb krimiírójának nevezte az írónőt, aki olvasók nemzedékeit inspirálta és nyűgözte le.

Phyllis Dorothy James, aki II. Erzsébet brit uralkodótól 1991-ben bárónői rangot kapott, 20 könyvet írt, amelyek többségéből játékfilm vagy sorozat is készült. Legismertebb munkái közé tartozik a Gyilkosok szobája, Az ember gyermeke, valamint A halál jár Pemberley-ben.

2005. november 27-én New Yorkban készített kép P. D. James angol krimiírónőről, aki 2014. november 27-én, 94 éves korában elhunyt. (MTI/AP/Henny Ray Abrams)
2005. november 27-én New Yorkban készített kép P. D. James angol krimiírónőről, aki 2014. november 27-én, 94 éves korában elhunyt.
Fotó: MTI/AP/Henny Ray Abrams

James 1920-ban született Oxfordban egy köztisztviselő lányaként. Maga is több hivatalban dolgozott, köztük a belügyminisztérium törvényszéki szakértői osztályán. Szolgált a BBC igazgatótanácsi tagjaként is.

James elmondása szerint mindig is író szeretett volna lenni, és azért kötött ki a kriminél, mert lenyűgözte a detektívregények szerkesztési módja. Ahogy saját honlapján írta, idővel rájött arra, hogy lehetséges a krimi hagyományos keretei között írni, és mégis elismert íróvá válni, aki képes valami maradandót mondani a férfiakról és nőkről, valamint a társadalomról, amelyben élünk.

Visszatérő karaktere, a nyájas Dalgliesh detektív az írónő szerint mindazokat a tulajdonságokat testesítette meg, amelyeket a legjobban csodált a férfiakban: az érzékenységet, a bátorságot és az intelligenciát. A karakter először az 1962-es Takard el az arcát! című könyvben jelent meg, majd ezután további 13 James-regényben tűnt fel főszereplőként.

P. D. James 1987-ben megkapta a brit Krimiírók Társaságának Gyémánt Tőr életműdíját, 2005-ben a National Arts Club amerikai művészetpártoló egyesület irodalmi becsületrenddel tüntette ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína a vadon élő állatokból készült termékek legnagyobb online piaca

A vadon élő állatok és a belőlük készült termékek legnagyobb online kereskedelmét Kínában… Tovább olvasom