Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Meghalt Sindo Kaneto, japán filmrendező

A százéves filmest Japán legidősebb, még aktív filmrendezőjeként ünnepelték egy hónapja a születésnapján.
Elhunyt Sindo Kaneto, a Hirosima gyermekei és a Kopár sziget című filmdráma rendezője. A százéves filmest Japán legidősebb, még aktív filmrendezőjeként ünnepelték egy hónapja a születésnapján.

Irodája szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Sintót kedden érte a természetes halál.

Sindo Kaneto
Sindo Kaneto
A Hirosima prefektúrából származó Sindo forgatókönyvírást tanult és az ismert rendező, Mizogucsi Kendzsi művészeti asszisztenseként ismerkedett a filmkészítéssel. Rendezőként 1951-ben mutatkozott be Asura hangan (A szeretett feleség története) című munkájával. A világhírű filmes pályafutása hat évtizedében 49 filmet rendezett, számos filmje forgatókönyvét maga írta. Az 1952-ben készült Hirosima gyermekei, amelyben az atombombával elpusztított város tragédiáját ábrázolta, a Brit Filmakadémia díját is elnyerte.

1960-ban A Kopár sziget című filmet saját produkciós cégével forgatta. Mivel a vállalkozás éppen a csőd szélén állt, csupán az átlagos költségvetés egytizedéből dolgozott. A produkció 1961-ben elnyerte a Moszkvai Filmfesztivál fődíját; az imdb.com mozis adatbázis szerint a zsűriben Luchino Visconti is ott ült. Az alkotás, amelyet manapság Sindo egyik legfontosabb művének tekintenek, megmentette a produkciós céget az összeomlástól.

Sindo Kaneto 2010-ben fejezte be utolsó, Icsimai no hagaki (Levelezőlap) című filmjét, amely Japán idei nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára, és elnyerte a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját.

A japán kormány a matuzsálemi kort megért filmest 2002-ben tüntette ki a Kultúra Érdemrenddel.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2012. május 30. 17:50
    „A Kopár sziget életre szóló élmény, a zenéje pedig :
    http://www.youtube.com/watch?v=ZygI8NqbjNM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicces videó: A macska és a tükör

A cicus brutális harcot nyom a saját tükörképével. Tovább olvasom