Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megoldódott egy több mint hetven éve eltűnt világháborús pilóta rejtélye

A férfinak 1944 októberében egy albániai titkos bevetés közben veszett nyoma.
Hetven év elteltével részlegesen megoldódott John Thompson második világháborús brit katonai pilóta eltűnésének rejtélye. A férfinak 1944 októberében egy albániai titkos bevetés közben veszett nyoma.

A háború óta eltűntként kezelt pilóta sorsával kapcsolatban eddig semmi biztosat nem lehetett tudni. Hétfőn azonban Dorothy Webster, Thompson 92 éves húga egy albániai családtól visszakapta a pilóta gyűrűjét, együtt egy doboznyi ronccsal, amely a férfi Halifax típusú bombázójából származik.

John Thompson repülőgépe 1944. október 29-én zuhant le Albániában, miközben segítséget szállított a helyi náciellenes erőknek. 1960-ban egy Jaho Cala nevű albán férfi Tiranától 40 kilométerre északra a hegyekben bukkant rá Thomspon ujjára a most visszaszolgáltatott, J&J monogramú gyűrűvel együtt. A férfi otthonában rejtette el az ékszert, mivel nem merte megmutatni az akkori kommunista hatóságoknak.

Jaho Cala a fiára, Xhemilre hagyta a gyűrűt, megkérve őt, hogy halála után kutassa fel az ékszer tulajdonosának családját. Xhemil ezt követően kapcsolatba lépett az Albánia nácik alóli felszabadulását segítő Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetségeivel. Három hónappal később a brit nagykövetség megerősítette, hogy a gyűrű John Thompsoné, és értesítette családjának ma élő tagjait.

Dorothy Webster a család több másik tagjával Albániába utazott, hogy részt vegyen az ország honvédelmi minisztériuma által szervezett ceremónián. Fiai elmondása szerint az idős hölgy rendkívül boldog volt, amikor értesítették arról, hogy megtalálták néhai bátyja gyűrűjét. A hétfői ünnepségen azt mondta, "John a mai nappal hazatért".

A rokonok szerint Thompson szülei sosem zárták be matlocki családi házuk ajtaját, mindig arra vártak, hogy a háborúban eltűnt fiuk egyszer még visszatér.

A néhai pilóta unokaöccsei szerint a brit hatóságok semmit nem mondtak a családnak John eltűnésének körülményeiről, mivel - mint most kiderült - a férfi egy albániai titkos küldetésben vett részt. A hozzátartozók annak idején úgy tudták, hogy Thompson valahol Líbiában, Olaszországban vagy Lengyelországban van bevetésen.

A pilóta mindössze hat hónapja volt nős, amikor szerencsétlenül járt Albánia fölött. Felesége, Joyce eltűnése után két évvel újból férjhez ment.
Thompson a repülőgépen tartózkodó hat társával együtt tűnt el 1944-ben. Máltán emlékmű tiszteleg előttük, név szerint felsorolva őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az Apple 10 ezer dolláros okosórája

Az Apple hétfőn bemutatta hordozható számítógépének, a MacBooknak új változatát is, amely vékonyabb… Tovább olvasom