Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Megtalálták Komacu Szakjó első képregényét

A néhai Komacu Szakjónak, a japán sci-fi irodalom legismertebb alakjának első munkájaként azonosítottak a közelmúltban egy képregényt, amely 1948 szeptemberében jelent meg és jelenleg egy amerikai könyvtár gyűjteményét gazdagítja.
A Kajdzsin Szukereton Hakasze (Kaijin Sukereton Hakase) - A csontváz titka - című képregény annak idején Oszakában jelent meg az akkor középiskolás Komacu valódi, Komacu Minoru neve alatt. A mű digitális másolatát idén tavasszal fedezte fel a néhai szerző egyik rajongója a japán nemzeti könyvtár, a National Diet Library digitális gyűjteményében.

A Marylandi Egyetem tulajdonát képező könyvre a japán nemzeti könyvtár adatbázisában kutatva bukkant rá a Tokióban élő 49 éves Ogava Ken. A három évvel ezelőtt elhunyt Komacu szerzői jogait kezelő Komacu Szakjo Könyvtár a közelmúltban megerősítette a mű eredetiségét.

A képregényt az amerikai egyetem Gordon W. Prange Gyűjteményében őrzik, amely a Japán megszállásának korai éveiben a szövetséges erők által - cenzúrázásra - összegyűjtött japán publikációk legátfogóbb archívuma.

A National Diet Library tavaly kezdte meg a marylandi gyűjtemény digitális példányainak publikálását, aminek köszönhetően több ezer gyermekirodalmi mű, köztük Komacu munkái váltak elérhetővé a japán olvasóközönség számára.

Komacu most felfedezett első, 64 oldalas képregénye egy detektívről szól, aki megpróbálja megállítani a Japán elsüllyesztésével foglalatoskodó Dr. Szukeretont. Az írás a nyomozó szavaival ér véget, amelyek szerint "a tudományt nem szabat rossz célra használni". Egy képregénykutató szerint Komacu talán nem is tudott arról, hogy ezt a munkáját publikálták.

A tudomány és a földrengések témája Komacu egész karrierjét végigkísérte. Legismertebb regényét (Nippon Csinbocu) tucatnyi nyelvre fordították le, magyarul A sárkány halála címmel jelent meg 1985-ben. A regény a földrengések, vulkánkitörések és cunami következtében a Csendes-óceánba süllyedő Japán elpusztulását írja le. A katasztrófaregény 1973-ban jelent meg, és még abban az évben megfilmesítették.

Az 1931-ben Oszakában született író 2011 júliusában hunyt el egy oszakai kórházban. Halálát tüdőgyulladás okozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jessica Rabbitté operáltatta magát egy nő

Két évig torzította a testét egy fiatal lány, hogy hasonlítson a a Roger nyúl a pácban című film karakterére. Tovább olvasom