Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Michelangelo szobrokra bukkantak Nagy-Britanniában

Amennyiben a szakemberek elmélete beigazolódik, akkor a művek az olasz mester egyedül fennmaradt bronzszobraiként vonulnak be a művészettörténetbe.
Michelangelo alkotásaként azonosított két bronzszobrot egy nemzetközi kutatócsoport Nagy-Britanniában: amennyiben a szakemberek elmélete beigazolódik, akkor a művek az olasz mester egyedül fennmaradt bronzszobraiként vonulnak be a művészettörténetbe.

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái lehetnek, ám ezzel az elmélettel már jó egy évszázada nem foglalkoztak a művészettörténészek, Willem Danielsz van Tetrode holland származású 16. századi szobrásznak tulajdonítva az alkotásokat.

Tavaly ősszel azonban Paul Joannides, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora a franciaországi Montpellier-ben működő Musee Fabre gyűjteményében őrzött 16. századi rajz apró részletére hívta fel a kutatók figyelmét. Michelangelo egyik tanítványa másolatokat készített mestere vázlataiból és az egyik ilyen munka sarkában egy párducon lovagló izmos fiatal ábrája látható.


A figura testtartása nagyon hasonlít a bronzalakok egyikének pózára és a rajz stílusa is hajaz Michelangelo szoborterveinek stílusára. A Cambridge-i Egyetem szakértői által vezetett nemzetközi kutatócsoport összevetette a szobrokat Michelangelo más munkáival és arra jutott, hogy a két mű anatómiailag és megformálásában is nagyon közel áll a mester 1500 és 1510 közötti munkáihoz - adta hírül a BBC News.

Röntgenfelvételek alapján a szakemberek megállapították, hogy a bronzöntvények fala vastag és erős - ami azt sugallja, hogy a 15. század végéről, vagy a 16. század elejéről származnak. A szobrok vizsgálata tovább folytatódik, a végső eredményeket júliusban ismertetik.

A cambridge-i Fitzwilliam Múzeum és a Cambridge-i Egyetem szakértői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a párducokon lovagló alakokat a Dávid-szobor befejezése után, de még a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának megfestése előtt készítette a mester.

A szobrokat egy magángyűjteményből kapta kölcsön a Fitzwilliam Múzeum, ahol az érdeklődők augusztus 9-éig tekinthetik meg az alkotásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány! Ilyet még egy szépségversenyen sem láttunk - videó

Botrányba fulladt a 2015-ös Miss Amazonas szépségverseny eredményhirdetése Brazíliában. Tovább olvasom