Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Milliókat érő festményt szerzett vissza az orosz titkosszolgálat

A képet még Sztálin idejében egy távol-keleti orosz múzeumból lopták el.
Egy még Sztálin idején egy távol-keleti orosz múzeumból ellopott kis méretű, de több millió dollárt érő francia festményt szerzett vissza az FSZB orosz belső titkosszolgálat a habarovszki feketepiacon.

A történelmi és keleti témájú képeiről ismert, akadémista stílusban alkotó francia festő, Jean-Léon Gerome (1824-1904) Pásztor című, mindössze 23-szor 15 centiméteres olajképét 1946-ban lopták el a Habarovszki Távol-Keleti Művészeti Múzeumból, amelynek azt az Ermitázs adta kölcsön egy kiállításra.

Mint Szvetlana Zsuk, a múzeum vezető kurátora a Siberian Times című angol nyelvű orosz hírportálnak elmondta, a festményt még a régi múzeumi épületből lopták el, ahol mindössze egyetlen teremőr vigyázott az európai mesterek munkáira. "A kis képet könnyű volt kivágni a keretből és a ruha alatt elrejtve kivinni az épületből" - mondta.

Az egy évvel a második világháború után ellopott festményt a közelmúltban szerezte vissza az orosz belbiztonsági szolgálat, miután kapott egy fülest, miszerint "egy nagy francia festő" képét várják a helyi feketepiacra. A titkosszolgálati akcióról nem közöltek részleteket a hatóságok.

Szvetlana Zsuk egyébként nem is érti, hogyan jutott eszébe valakinek annak idején ellopni a festményt, hiszen az embereket akkoriban nem a műalkotások érdekelték, hanem az, hogyan juthatnak ennivalóhoz. "A szovjet embereknek szerintem eszükbe sem jutott, hogy el lehet lopni egy festményt és eladásából pénzhez lehet jutni" - mondta.

Az 1857-ben keletkezett kép mai értékét három millió dollárra becsülte a habarovszki múzeum vezető kurátora. A hét évtized után megkerült festményt márciusban tervezik közszemlére tenni a távol-keleti múzeumban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajongói készítettek Oscar-szobrot Leonardo DiCapriónak

Rajongói készítettek Oscar-szobrot Leonardo DiCapriónak
A 30 centiméteres alkotáson két hétig dolgoztak "Jakutföld legjobb szobrászai és ékszerészei".… Tovább olvasom