Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Minden harmadik magyar cégvezető nő

A cégtulajdonosok körében még markánsabban képviseltetik magukat a nők, országosan 40 százalékot is eléri az arányuk.
Magyarországon a cégvezetők 32 százaléka nő, azonban a cégméret növekedésével csökken pozíciójuk jelentősége a vezetésben - derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből.

A felmérés szerint míg a legkisebb vállalkozásoknál 34 százalékos a női vezetők aránya, addig a legnagyobb - 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató - cégeknél már csak 15,1 százalék.

Egy korábbi kutatás alapján, amelyet a Bisnode, a HBLF, a Figyelő és a Budapesti Corvinus Egyetem végzett, és amely a nők arányát vizsgálta a magyar gazdaság 200 legsikeresebb vállalatánál, kiderült: mindössze 15 százalékukban van női vezető az igazgatótanácsban és 17 százalékában található női vezető a menedzsmentben. A válaszadók 6 százalékánál éri el a nők aránya az 50 százalékot a vezetőségben, a női középvezetők aránya pedig átlagosan 28 százalék.

A Bisnode tájékoztatása szerint átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, míg mindössze 9 százalék ez az arány ott, ahol valamennyi vezető férfi.

A cégtulajdonosok körében még markánsabban képviseltetik magukat a nők, országosan 40 százalékot is eléri az arányuk.

A Bisonde szerint várhatóan emelkedik a nők szerepe a cégvezetésben. Ezt alátámasztja, hogy Magyarországon is egyre több a kifejezetten női vezetőknek, női vezetőkről szóló konferencia, valamint az egyetemet végzettek több mint a fele nő - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szólóalbummal jelentkezik David Gilmour

A legendás brit rockzenekar, a Pink Floyd gitárosa a hírt internetes oldalán közölte. Tovább olvasom