Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Minden második amerikai támogatja a melegházasságot

A Gallup friss kutatása szerint jelenleg minden második amerikai támogatja az azonos nemű párok egybekelését.
Az Egyesült Államokban 31 állam törvényi szinten is tiltja ennek lehetőségét, Obama elnök azonban nyíltan kiállt a meleg párok házasságkötési joga mellett.

Az amerikai Gallup májusban közölt kutatási adatai szerint az amerikaiak 50 százaléka támogatja, hogy az azonos nemű párok összeházasodhassanak. A kutatóintézet felmérése épp akkor jelent, amikor előbb az alelnök, Joe Biden, majd Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is nyíltan kiállt a melegházasság elfogadása mellett. Az elnök az ABC News-nak adott interjújában beszélt arról, hogy sokáig csak az azonos neműek polgári együttélését pártolta, de most már maga is úgy gondolja, meg kell adni a lehetőséget annak, hogy két férfi vagy két nő is házasságot köthessen egymással.

A Gallup a kilencvenes évek óta évi rendszerességgel méri fel az amerikaiak attitűdjét a melegek házasodási jogait illetően, de ez a második alkalom, hogy az adatok szerint többen vannak azok, akik támogatják, mint azok, akik ellenzik a kérdést. 1996-ban az első adatfelvételnél a válaszadóknak csak 27 százaléka értett egyet a melegek házasságkötésével, míg 68 százalék ellenezte azt. A legmagasabb támogatási és a legalacsonyabb ellenzési értéket tavaly mérték: akkor 53 százalék értett egyet, míg 45 százalék ellenezte. A 2012-es adatok szerint a támogatók aránya csökkent ugyan, de a különbség statisztikailag nem szignifikáns. Ugyanez igaz az ellenzők arányának növekedésére is, amely jelenleg 48 százalékos.

A kutatás szerint az elfogadás és elutasítás tekintetében jellemző a különbség az eltérő pártszimpátiával rendelkezők között. A demokrata szavazók 65, a republikánusok 22 százalékos arányban támogatják a melegek házasságkötését, míg a független voksolók 57 százalékos arányban értenek egyet. Hasonló módon a vallás és a felekezeti elkötelezettség is meghatározza az attitűdöt. A protestánsok 38, a katolikusok 51, a vallási felekezethez nem tartozók 88 százaléka vall megengedő attitűdöt. Emellett azok, akik alig vagy soha nem járnak templomba, támogatják a legnagyobb arányban a melegek házasságkötését, míg azok, akik heti rendszerességgel teszik ezt, a legkevésbé.

Az Egyesült Államok 31 államában van olyan hatályos jogszabály, amely kifejezetten tiltja az azonos nemű párok házasságkötését. Legutóbb Észak-Karolinában fogadtak el egy törvényt a képviselők, amely alkotmányi szinten tiltja a melegek számára a házasságot és a polgári együttélést. Tíz állam, köztük Hawaii és Illinois, biztosít lehetőséget az azonos nemű pároknak kapcsolatuk polgári jogi elismerésére, míg 9 állam, köztük Washington és New York törvényi szinten teremtett lehetőséget a házasságkötésre.

Olvasóink írták

 • 5. vári 2012. május 18. 14:11
  „kumisz
  Nem is neked kell, hogy tetsszenek, hanem egymásnak...”
 • 4. kumisz 2012. május 18. 08:41
  „Gyönyörű pár látható a képen........................................................................”
 • 3. vári 2012. május 17. 22:30
  „mirjam
  Ez is benne van a Bibliában: "Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett. Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté."
  Aztán mégis mennyi a válás, meg a félrelépés, ugye...? Jóval több van belőle, mint melegből...
  Komolyan az a legnagyobb problémája a konzervatívoknak, hogy a melegek is köthetnek polgári házasságot?

  Mozimasiniszta
  Sajnálom, hogy nekem kell ezt közölnöm veled, de melegek mindenütt vannak.
  Nekem valahogy nem az jut eszembe Nurejev táncát nézve, vagy Freddie Mercury énekét hallgatva, hogy "fujj, mocskos b***, nincs helye az ilyennek a Földön".”
 • 2. mirjam 2012. május 17. 20:18
  „És Isten megteremté Ádám oldalbordájából Évát.Akkor,hogy is van ez?ha valakinek ilyen a gusztusa,tartsa magában,
  nem még hirdetné is.Ebből biztos nem lesz utód,legalább nem szaporodik az emberi faj.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. május 17. 11:32
  „Gondolom ez a hír sem véletlenül jelent meg, épp itt és mostanság !
  No de csak buzerálja a hígvelejű népség egymást, a nagy pocsolya másik oldalán !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullaház és iskola egy helyen

Mivel kevés a gyerek, hullaházat akarnak kialakítani egy általános iskola feleslegessé vált… Tovább olvasom