Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Napi cukiság: Pao Pao száznapos lett - fotók

Az óriáspanda-kölyök Washingtonban, a Smithsonian Nemzeti Állatkertben él.
A Pao Pao, vagyis a Kincs nevet kapta a washingtoni állatkert száznapos pandakölyke.

A bocs mindössze a második parkban született példány, amely életben maradt az Egyesült Államok és Kína kapcsolatát javítani hívatott pandadiplomácia több mint négy évtizede íródó történetében. A kölyök nevére kiírt szavazáson a Pao Pao név több mint 123 ezer voksot kapott a nagyközönségtől.

Fotó: MTI/AP/Smithsonian Nemzeti Állatkert/Abby Wood
Megmérték Pao Paot.
Fotó: MTI/AP/Smithsonian Nemzeti Állatkert/Abby Wood

Az augusztus 23-án világra jött nőstény bocsot anyja, Mej Hsziang gondosan neveli odújában. A kölyök minden bizonnyal 2014 év elején mutatkozik be a nagyközönségnek, a gondozók azonban Mej Hsziang viselkedése alapján elképzelhetőnek tartják, hogy Pao Pao már hamarabb megismerkedhet a világgal. Addig még meg kell kapnia az utolsó oltásokat. Ez várhatóan a héten megtörténik.

Mej Hsziang eddigi egyetlen életben maradt utóda, Taj San 2005-ben született. A hím 2010-ben Kínába került tenyésztési célokra. Mindkét kölyöknek Washington másik pandája, Tien Tien az apja.

Fotó: MTI/AP/Smithsonian Nemzeti Állatkert/Abby Wood
A pandakölyök hamar megbarátkozott a centivel.
Fotó: MTI/AP/Smithsonian Nemzeti Állatkert/Abby Wood

Az amerikai főváros állatkertjében nagy hagyománya van a pandatartásnak. Pao Pao elnevezése alkalmából a parkban levetítettek egy videoüzenetet, amelyen Michelle Obama first lady arról beszélt, hogy a pandadiplomácia Nixon elnök nejének, Pat Nixonnak köszönhető. Az amerikai elnöki házaspár 1972-ben járt történelminek minősülő látogatáson Kínában, a first lady akkor járt az óriáspandák csodájára.

"A kínai partnereinkkel évtizedek óta tartó szoros együttműködés révén ezek a figyelemre méltó állatok a két ország közötti kapcsolatok jelképévé váltak" - fogalmazott Barack Obama felesége. Megszólalt a kínai first lady is, aki videoüzenetében úgy fogalmazott, a pandák Kína nemzeti kincsei. "Sok ember ugyanúgy szereti a pandakölyköket, mint saját gyerekeit" - mondta mandarin nyelven Peng Li-jüan

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közétkeztetésben csökken az ételek só-, cukor-, és zsírtartalma

A rendeletet kísérleti jelleggel néhány helyen már bevezették. Tovább olvasom