Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Naponta 200 ezer új kártevő jelenik meg az informatikában

Drámai ütemben emelkedik az informatikai kártevők száma a világon: napi áltagban 200 ezer új kártevő jelenik meg a kibertérben a Kaspersky Lab, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata számításai szerint.
Andrey Slobodyanik, a Kaspersky Lab Kelet-Európáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Kaspersky saját statisztikái szerint a vállalatok 61 százaléka tapasztalt kibertámadást tavaly és 35 százalékukat emiatt adatveszteség is érte, mégpedig 25 százalékukat olyan banális okból, mint a futtatott szoftverek frissítésének elhanyagolása.

Biztonsági kockázatot azonban nemcsak a kártevők növekvő száma jelent - mutatott rá az igazgató -, hanem például a titkosítás hiánya is. A 300 legnagyobb amerikai vállalat körében tavaly végzett felmérés szerint egy év leforgása alatt 85 ezer laptop veszett el. A cégek kétharmada semmiféle titkosítási eljárást nem alkalmazott számítógépein és mobil eszközein. Az okozott adatvesztési kár így a becslések szerint 2,1 milliárd dollárra volt tehető.

Stefan Tanase, a Kaspersky Lab globális kutatási és elemző részlegének kelet-európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős vezető biztonsági kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiberbűnözők az elmúlt években a Windowson kívül megkezdték az új platformok támadását is, mégpedig exponenciálisan növekvő mértékben. Mostanra már egyetlen operációs rendszer sem nyújt biztonságot a kártevőkkel szemben és a mobil eszközök ellen irányuló támadások is a hétköznapok részévé váltak.

A Kaspersky 2004 és 2010 között 1160 mobil kártevőt regisztrált, majd 2011-ben már 6193-at. Ezen belül 2011 decemberében pedig 2137-et, míg 2012-ben az újonnan megjelent mobil kártevők száma már meghaladta a 30 ezret.

Az utóbbi évek egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy nemcsak a személyi számítógépeket kell védeni a kibertámadások ellen, hanem a kritikus infrastruktúrát vezérlő és irányító "célgépeket" is, ugyanis ezek válhatnak leginkább kiberhadviselési támadások célpontjává.

A kibertámadások elleni védekezés egyre összetettebb kihívásokat támaszt, amelyek kezelésére a Kaspersky egy teljesen új, a komplex védelmi feladatokat egyetlen kezelő felület alá rendező alkalmazást fejlesztett ki. Az összetett biztonsági platform képes a kritikus fontosságú üzleti kombinációk átfogó védelmére, valamint azok zökkenőmentes és hatékony kezelésére.

A Kaspersky Lab felmérése szerint Magyarországon kiberbiztonsági szempontból a legnagyobb kockázati forrásnak a Jav-futtató környezet számít - mutatott rá Stefan Tanase. Az Oracle Java azért is a legveszélyesebb, mert szinte napi rendszerességgel jelennek meg rá "0-day" behatolási lehetőségek és a magyar számítógépek 60 százalékánál nem frissítik a szoftvert. A magyarországi veszélyességi rangsorban 22 százalékkal a második a "Daemon Tools", 21 százalékkal harmadik a VLC Media Player és 15 százalékkal a negyedik az Adobe Flash.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heroinos cigaretták dekriminalizálását szeretné a norvég kormány

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a túladagolásos eseteket a skandináv országban, ahol a… Tovább olvasom