Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Négynapos ünnep a brit uralkodó gyémántjubileumán

Négynapos munkaszünettel és látványos eseménysorozattal ünnepli uralkodója gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját jövő nyáron Nagy-Britannia népe.
A 85 esztendős II. Erzsébet királynő édesapja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta áll az Egyesült Királyság élén. Emellett az 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül is tizenötnek ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi országoknak, mint Kanada és Ausztrália.

A Buckingham-palota - a királyi család fő londoni rezidenciája - csütörtökön részleteket ismertetett az éppen egy év múlva esedékes érfordulós ünnepségekről. A rendezvények közül talán a leglátványosabb a Temzén tervezett, ezer különböző hajóból álló flottafelvonulás, amelynek élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd.

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal természetesen békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók vesznek részt.

Az ünnepségsorozat részeként Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken, a Man-szigeten és a nemzetközösségi országokban - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a nemzeti jelzőtüzet maga a királynő gyújtja meg.

A brit kormány négynapos hosszú hétvége meghirdetésével járul hozzá az alattvalók gondtalan ünnepléséhez. A jövő júniusi első hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. Igaz, ennek ára az, hogy a briteknek jövőre le kell mondaniuk a május utolsó hétfőjén esedékes, hagyományos munkaszünetükről, mivel a kormány ezt helyezte át június első hétfőjére.

II. Erzsébet királynő néhai nagybátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" ülhet immár csaknem hat évtizede a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én távozott a birodalom éléről, átadva helyét öccsének, Erzsébet édesapjának, akit VI. György néven koronáztak királlyá.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja, 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynőnek valamivel több mint másfélezer napot kell még uralkodnia Viktória rekordjának megdöntéséhez, ehhez pedig az szükséges, hogy 2015. szeptember 10-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. június 04. 22:50
    „I. Viktorunk születésnapján nekünk is szabadnapot kellene kapnunk, hogy kellően ünnepelhessünk! Úgy hallottam, június 16-án lesz egy kis ünnepség Pesten. Remélem lesznek vagy százezren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiuk megcsonkított holttestét kapták vissza - megrázó fotó

Egy megkínzott és meggyilkolt 13 éves gyerek lett a szíriai tüntetések mártírja. Tovább olvasom