Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem betegség, de kezelendő a férfiklimax

Teljesítménycsökkenés, így önbizalomhiány vagy akár merevedési zavar is utalhat a férfiklimax jelentkezésére. A közép- és öregedő korú férfiak akár egyötödét érinti az andropauza: ez az időszak a családot is próbára teheti. A kezelés egyszerű, a büszkeség akadályozhatja csak a javulást.
 Családalapítás

– A férfiklimax során sem áll le a spermiumtermelés, csak a mértéke csökken, ritka, ha a férfiklimax az oka a gyermektelenségnek – fejtette ki dr. Pásztor Norbert, miért nem kell aggódnia a kései családalapításon gondolkodó férfiaknak. Ám a leendő kispapáknak a tesztoszteronkezelés nem ajánlott, ha férfimeddőséget szeretnének kezelni, ebben az esetben más módszert ajánlanak az andropauza tüneteinek enyhítésére.

"Amikor egy férfi munkatársadon azt veszed észre, hogy elkezd mindent mindenkinél jobban tudni, akkor bizonyára a változó korba lépett" – így hangzik az andropauza, azaz a férfiklimax meghatározása. De nincs szó itt viccről, mert az elmúlt évek kutatásai rámutattak: a férfiakat is érinti a korral járó jelenség, még ha nincsenek is olyan egyértelmű jelei, mint a nőknél.

Ennek az az oka, hogy a férfiaknál a nemi hormon termelődése nem szűnik meg teljesen, mint a nőknél, de az életkor előrehaladtával a tesztoszteron szintje jelentősen csökkenhet. A férfiklimax több mint tünetegyüttes, nemcsak az egyén közérzetére, de környezetével, a családjával való kapcsolatára is kihathat.

A jelenség a középkorúaknál (45–59 évesek) esetleg már jelentkezhet, de előfordulása ezt követően emelkedik számottevően, és a 60–80 éves korosztályban már minden ötödik férfit érint.

Az élet minden területére kihat

Az andropauza idején a férfi szervezetében a csökkent tesztoszterontermelés minden szerv működésére kihat. Ez az élet minden területére befolyással lehet, de kevésbé markánsan jelentkezik, mint a nőknél. Mivel mértéke egyénenként változik, nem biztos, hogy mindenkinél tüneteket okoz. Ám a kevésbé szerencsések csökkenő nemi vágyról és energiaszintről, a (fizikai, szexuális és munka-) teljesítmény negatív változásáról, valamint lehangoltságról, bizonytalanságról, önbizalomhiányról számolnak be többek között.

Könnyű kezelni

Vérvétellel mérhető a tesztoszteronszint, amely megmutatja, hogy valóban a férfi nemi hormon szintjének csökkenése okozza-e az andropauzára jellemző tüneteket.

A férfiakat klimax idején csökkenő nemi vágy és lehangoltság is jellemezheti. Fotó: Shutterstock
A férfiakat klimax idején csökkenő nemi vágy és lehangoltság is jellemezheti. Fotó: Shutterstock

– Ha ezek a panaszok az életminőség számottevő romlását okozzák, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert az andropauza egy nagyon könnyen kezelhető állapot – magyarázta dr. Pásztor Norbert. A szegedi andrológustól megtudtuk: a tesztoszteron tabletta, gél és injekció formájában is elérhető, gyógyszeres kezeléssel pótolható (ami sokkal biztonságosabb, mint a nőknél, kevesebb mellékhatással jár). Ám a hormon hiánya csontritkuláshoz, a memória és szellemi teljesítmény romlásához, továbbá a vérzsírértékek kóros eltolódásához és elhízáshoz vezethet, minden szervnek szüksége van erre a hormonra.

Nincs hová futni

Kritikus hormonszint esetén a gyógyszeres kezelés azonban nem helyettesíthető életmódbeli változtatással, bár ezek az általános közérzetet javítják, a kezelést kiegészítik. A szakorvos szerint a sportolás jótékony, de a tesztoszteron szintjének rendezése nélkül a teljesítmény csökkenésével szembesülve a változó korú férfinak még tovább csökkenhet az önbizalma. Speciális diéta sem segít, habár az egészséges, változatos táplálkozás elengedhetetlen. Nem szabad elfelejteni, hogy a tünetekért egy endokrinológiai, azaz hormonális változás a felelős.

Szexuálpszichológus helyett

Ha a férfiklimax az ágyban is gondot okozna, Pásztor Norbert azt javasolja, előbb a „beteg" forduljon andrológushoz, utána szexuálpszichológushoz, mert a merevedési zavaroknak csak az ötöde vezethető vissza pszichés okokra, gyakran szervi problémát jeleznek, többek között érelmeszesedés és cukorbetegség is okozhatja a panaszokat.

Az andrológust azonban ritkán keresik csak fel a férfiklimax okozta kellemetlenségekkel, mert nem él a köztudatban. A szakorvos rámutatott: – A férfiklimax egy konkrét eltérés, betegségnek mégsem nevezném, inkább egy időszak az életben.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos agykárosodást szenvedett Whitney Houston lánya

Már csak a csodában reménykedhetünk - írta közleményében Bobbi Kristina Brown nagyanyja. Tovább olvasom