Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Nem is gondolná, hogy mennyit számít a frizura a megítélésében

Ráadásul teljesen mást gondolnak a megjelenésről a nők és a férfiak.
A szőke szexi, a vörös dögös, a konty komoly, a rövid fiatalít - mondják sokan. De hogyan befolyásolja a megítélést egy frizura valójában? Erre kereste a választ a Lafferton Fodrászat 1700 fős online felmérése, melyet július 22. Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja alkalmából készített.

A felmérés során a válaszadók egy hölgy fotójáról mondhatták el véleményüket. A modell 16 különböző frizurával volt látható - négyféle hajszínnel és négyféle fazonnal - melyekből egy válaszadó csak egy képet láthatott. Meglepő, néhol ellentmondásos eredmények születtek.

A nők 70 százaléka rövid, barna frizurával találta szimpatikusabbnak a modellt, míg a férfiak inkább a szőke rövid mellett tették le a voksot. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a lófarok a legkevésbé rokonszenves, mivel a válaszadók csupán 48 százaléka találta szimpatikusnak a modellt ilyen típusú frizurával.

A nőknek röviden és barnán a legszimpatikusabb. A férfiaknak pedig röviden és szőkén.
A nőknek röviden és barnán a legszimpatikusabb. A férfiaknak pedig röviden és szőkén.

A rövid haj magabiztosságot kölcsönöz a viselőjének. Jobban engedi láttatni az arcformát, a nyakat és a vállat, illetve ezek arányait. Egy rövid frizura leginkább ovális és szív alakú arcforma esetén előnyös választás

- mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

A rövid frizura nem csak szimpátiát kelt, hanem sikerességet is sugároz.

A nők 75 százaléka rövid vörös frizurával vélte karrierjében sikeresebbnek a modellt más frizurákhoz képest, a férfiak viszont inkább a rövid fekete hajra szavaztak. A magánéletben azonban ellentmondásos eredmény született: a nők barna hosszú fazonnal gondolták magánéletében sikeresebbnek a modellt (71%), míg a férfiak inkább szőke rövid frizurával.
A sikeres nő vörös a nők szemében. Míg a férfiakéban fekete.
A sikeres nő vörös a nők szemében. Míg a férfiakéban fekete.

Lafferton Annamária szerint ennek oka az, hogy „a vörös hajhoz gyakran párosítjuk a határozottságot és az elszántságot, melyek a karrier szempontjából elengedhetetlen személyiségjegyek. A fekete haj viszont inkább a titokzatosságot sugározza, és ez által a megközelíthetetlenség miatt gondolhatják a férfiak ezt a típust karrier szempontjából sikeresebbnek.
A magánélet szempontjából a hosszú barna haj a természetességet és ezzel együtt a harmóniát sugallja a nők számára, a férfiak pedig a magánéleti sikert a nőkkel ellentétben valószínűleg inkább a vagányabb, pajkosabb megjelenésben vélik fölfedezni."
 
Ilyen a magánéletében sikeres nő frizurája a nők szerint: barna, hosszú. És ilyen a férfiak szerint: szőke rövid.
Ilyen a magánéletében sikeres nő frizurája a nők szerint: barna, hosszú. És ilyen a férfiak szerint: szőke rövid.

A fekete tényleg öregít!

A felmérés férfi résztvevői barna lófarokkal tartották a legfiatalabbnak a modellt, míg fekete félhosszú frizurával legidősebbnek. A vélt különbség több mint 7 év! Egyébként fekete színnel minden frizura esetén idősebbnek gondolták a modellt. A nők ugyanakkor kiengedett hosszú hajjal találták átlagosan 2 évvel idősebbnek a modellt a többi frizurához képest.
 
Barna hosszú lófarokkal évekkel fiatalabbnak vélték a modellt.
Barna hosszú lófarokkal évekkel fiatalabbnak vélték a modellt.

Létezik egyáltalán a legelőnyösebb frizura?
 
„Meg lehet mondani, hogy kinek milyen színek és fizurák állnak jól, mi előnyös és mi nem, de sajnos - vagy talán inkább szerencsére - nincs általános szabály. Mindenkihez más illik igazán. Meg kell találnunk az adottságainkhoz, egyéniségünkhöz és stílusunkhoz leginkább illő színt és fazont, amivel jól érezzük magunkat." - mondta Lafferton Annamária.
 
Ezt támasztja alá az is, hogy a modell - aki egyébként a fodrászat egyik visszatérő vendége - jelenleg viselt frizurája barna félhosszú, amivel a valós koránál három évvel fiatalabbnak gondolták.
 
A barna félhosszú frizura 3 évvel mutatja fiatalabbnak a modellt valós koránál.
A barna félhosszú frizura 3 évvel mutatja fiatalabbnak a modellt valós koránál.

A megfelelő hajszín és hajhossz kiválasztása nagyon lényeges, de a legnagyobb problémát egy frizura esetében az jelenti, ha az egyáltalán nem illik viselőjéhez. Minden esetben mást kell rejteni, vagy előtérbe hozni ahhoz, hogy a legideálisabb oldalát mutassuk egy nő külsejének, de mindenki számára létezik olyan frizura, ami a színek és a vágás összjátékával fiatalos és vonzó külsőt kölcsönöz. A stílus kialakításánál érdemes kikérni fodrászunk véleményét, mert segítségével kiválaszthatjuk az adottságainkhoz és személyiségünkhöz legjobban illő frizurát.
 
 
A Lafferton Fodrászatról 
Lafferton Annamária Magyarország első, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza. Hatéves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál.
Volt hajmodell, később 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott. Ma már három szalonja működik Buda Honlapja: www.lafferton.hu

A cikkben szereplő képek forrása: Lafferton.hu
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örülhetnek a csokirajongók

Örülhetnek a csokirajongók
Túlkínálat van a kakaóból, ezért elképesztően olcsón lehet hozzájutni. Tovább olvasom