Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem kerülhet az orosz mozikba A 44. gyermek

A hollywoodi thriller egy sorozatgyilkos történetét dolgozza fel, aki gyerekek közül szedi áldozatait Sztálin uralma idején.
Az orosz kulturális minisztérium szerdán úgy döntött, hogy a "történelem eltorzítása" miatt nem engedi bemutatni A 44. gyermek című, Sztálin korában játszódó hollywoodi thrillert.

A svéd Daniel Espinosa által rendezett film a magyarországi forgalmazás kezdetével egy időben, csütörtökön került volna mozikba Oroszországban, amely a náci Németország feletti második világháborús győzelem 70. évfordulójának ünneplésére készül.

A Tom Rob Smith angol író regénye alapján készült amerikai krimi - Tom Hardyval, Vincent Cassellel és Gary Oldmannel a főbb szerepekben - egy sorozatgyilkos történetét dolgozza fel, aki gyerekek közül szedi áldozatait Sztálin uralma idején.

Az orosz kulturális tárca közleménye szerint a film keddi elővetítése után - amelyen a minisztérium tisztviselői és a sajtó képviselői vettek részt - "aggodalom merült fel annak tartalmával kapcsolatban". A fő gond az, hogy az amerikai krimi "eltorzítja a történelmi tényeket, és sajátos módon kezeli a második világháború előtti, alatti és utáni eseményeket" - írta a tárca, amely azt is kétségbe vonta, hogy a filmben megfelelően ábrázolják a szovjet embereket.

A 44. gyermek
(Magyar szinkronos előzetes)

A közlemény szerint a film megtekintése után a kulturális minisztérium képviselői és az oroszországi forgalmazó, a Central Partnership egyetértett abban, hogy "elfogadhatatlan ilyen filmek bemutatása a győzelem 70. évfordulója előtt".

A krimi 1952-ben, Sztálin halála előtt egy évvel játszódik, és egy olyan, a saját útját járó nyomozóról szól, aki egy sorozatgyilkos nyomába ered, miközben munkáját hátráltatják a hatóságok, a hivatalos vélemény szerint ugyanis ilyen gyilkosságok nem fordulhatnak elő a Szovjetunióban.

Az amerikai filmről kritikát közlő Kultura című állami finanszírozású orosz művészeti lap azt írta, "Daniel Espinosa filmje hazugságokból áll, és Oroszország, az oroszok arcul köpése".

A hatóságok először - kedden - engedélyezték A 44. gyermek bemutatását, 18 éven felüliek számára. A tiltást bíráló orosz emberi jogi aktivisták cenzúrával vádolják a kulturális tárcát, szerintük engedélyezni kellene a történelem különböző megközelítéseinek bemutatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befogadta a kábítószeres 17 éves lányt

Egy 23 éves ausztrál diák milliók szívét érintette meg azzal, hogy terhes tinédzser unokatestvérét… Tovább olvasom