Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem létezik Mozart-hatás

Leszámoltak a Bécsi Egyetem kutatói a pszichológia egyik mítoszával: bizonyossá vált, hogy nem létezik a "Mozart-hatás", amelynek alapján azt feltételezték, hogy Mozart zenéjének hallgatása növeli az intelligenciaszintet.
A neves egyetem a témában több mint háromezerfős tesztcsoporton végzett, összesen 39 kutatás elemzése után jutott erre az eredményre. A Bécsi Egyetem Pszichológiai Alapkutatások Intézetének szakértő csoportját Jakob Pietschnig vezette. A kutatás során nem tudták bizonyítani a zene hatását a térbeli képzelőerőre.

1993-ban az amerikai Frances H. Rauscher pszichológus publikált tanulmányt a Nature című tudományos folyóiratban arról, hogy Mozart zenéjének hallgatása fokozza az intelligenciateszteken nyújtott teljesítményt. Az amerikai szakember Mozart 1781-ben két zongorára D-dúrban komponált szonátájáról azt állította, hogy átmenetileg javítja a térbeli képzelőerőt.

Megjelenése után a cikk hatalmas visszhangot váltott ki, Mozart zenéjét a gyerekek intelligenciájának növelésére szolgáló csodaszerként ünnepelték. Az Egyesült Államok egyes államaiban ingyenes klasszikus zenei cd-ket kaptak az újszülöttek, a "Mozart-hatás" szlogennel pedig sokan jó boltot csináltak. Rauscher tanulmánya oda vezetett, hogy tudósok különböző szakterületekről a zene emberre és állatra gyakorolt hatásait vizsgálták - eltérő eredménnyel.

Az amerikai pszichológus állításait azonban a bécsi kutatók metaanalízise nem erősítette meg - derült ki az Intelligence című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukból.

"Mindenkinek ajánlom Mozart zenéjét, de a kognitív teljesítőképesség javulásához fűzött elvárások nem teljesülnek a komponista művei által" - fogalmazott Pietschnig.

A bécsi szakemberek mítoszként jellemezték a Mozart-hatást, amelyet nemrég amerikai kollégáik a népszerű pszichológia legnagyobb téveszméinek rangsorában a hatodik helyre tettek.

Olvasóink írták

 • 7. maradando 2010. május 06. 00:14
  „6.Zs
  De! Gyermekeknek ez remek zenecsemege. Kellemesen elszenderednek mellette. :-)”
 • 6. Zs 2010. május 05. 21:12
  „Nem-e?”
 • 5. demeterkornel 2010. május 05. 19:47
  „4. hozzászólás Zs 2010.05.05. 18:30

  Mondhattam volna azt is, hogy "Nekem ne nyekeregjen eme zene!", de akkor sose fejeznénk be! :-D”
 • 4. Zs 2010. május 05. 18:30
  „2. No, ez betalált!!!!

  És különben is mi van Vivaldival?”
 • 3. maradando 2010. május 05. 14:56
  „Wagner az igazi ! Még Faakaasháázy Thhihadar is a hatása alá kerűl. Úgy mint Adolf a Fürer. :-( ˘˘)-:”
 • 2. demeterkornel 2010. május 05. 13:37
  „Én eddig csak a sznobizmusra gyakorolt hatását figyeltem meg, ami viszont jelentős!”
 • 1. sziszka1 2010. május 05. 12:55
  „mi a legnagyobb téveszme????? én erre vagyok kíváncsi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányzó terhesek kövér gyermekei

A terhességük időszakában is cigarettázó asszonyok gyermekei között gyakori a káros, hasi elhízás. Tovább olvasom