Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Nem mennek kárba az OMÉK-on megmaradt élelmiszerek

Nem mennek kárba az OMÉK-on megmaradt élelmiszerek
Az Élelmiszerbank segítségével rászorulók között osztják szét a kiállításon megmaradt még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket.
Magyarországon évente közel 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a kukába. Ez átszámítva, háztartásonként mintegy 40 kg-ot jelent, noha vannak családok, ahol a mindennapi élelem beszerzése is gondot okoz.

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ezért is döntött úgy, hogy a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a segítségnyújtás jegyében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével a kiállításon megmaradt még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel.

Ahogyan az európai országok többségében, úgy sajnálatos módon Magyarországon is óriási probléma  az élelmiszerpazarlás. A világon évente 1,3 milliárd tonna, még fogyasztható élelmiszer megy kárba, miközben majdnem ugyanennyi, 1,3 milliárd ember éhezik a Földön.

A világ számos országában már évtizedek óta működő, és külföldi mintára Magyarországon 2006-ban alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület civil szervezeteken keresztül osztja szét a még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket a rászorulóknak, amelyeket általában áruházaktól, feldolgozó üzemektől, élelmiszeripari cégektől szereznek be.

Számos nemzetközi kiállításon tapasztaltak után idén az AMC vezetése a Földművelésügyi Minisztériummal egyetértésben úgy döntött, hogy az OMÉK-on megmaradt, még fogyasztható, valamint az esemény zárása előtti elszállításból hátramaradó tartós élelmiszereket a kiállítóktól jótékony célra összegyűjtik és a Magyar Élelmiszerbank közreműködésével olyan rászoruló családok kaphatják majd meg, akik számára ez óriási segítséget jelenthet.

Az élelmiszereket két raktárhelyiségben gyűjtik a Hungexpo területén.
A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatnak fel ennivalót. Az ilyen módon összegyűjtött felajánlásokat az OMÉK-ot követő néhány napon belül juttatják el a rászorulóknak.

Az Agrármarketing Centrum számára fontos cél valósul meg ezzel, hiszen nem csupán a jószolgálati, segítő cselekedet elterjesztését, hanem az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is zászlajára tűzte a szervezet. Az élelmiszerek jótékony célú hasznosításával várhatóan számtalan családnak és gyermeknek szerezhetnek örömöt, kóstolót a kiváló minőségű magyar élelmiszerek legjavából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 millió dollárt is megadhatnak Picasso egyik portréjáért

30 millió dollárt is megadhatnak Picasso egyik portréjáért
A kép egy magángyűjteményből bocsájtják - első alkalommal - árverésre. Tovább olvasom