Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem mesélnek a gyerekeknek

A brit általános iskolások több mint fele állítja azt, hogy a szülei soha nem mesélnek neki - hívták fel a figyelmet a tanárok.
Az otthoni történetmesélés pedig nagyon fontos a kisgyermek fejlődése szempontjából: segíti az írással kapcsolatos készségek fejlődését.

Az Oxford University Press felmérése szerint a diákok 72 százalékára igaz, hogy rosszabbul mesél el egy történetet, mint tették azt társai tíz évvel ezelőtt.

Éppen ezért Nagy-Britanniában most egy új programot dolgoznak ki arra, hogy fejlesszék a gyerekek írás- és olvasás készségét. Az írni tudás eléréséhez a legjobb módszer a sok írás, az olvasni tudásé a sok olvasás - elegendő és rendszeres gyakorlás nélkül ezek nem mennek.

Az olvasás gazdagítja a gyermek szókincsét, fejleszti képzeletét. Az, aki sok mesét hall, könnyebben és átfogóbban el tud mondani egy történtet, mint az a kisgyerek, akinek soha nem mesélnek.

A mesében fontos a narratíva, a cselekmény, a szereplők jellemrajza . mindezek segítenek a későbbiekben az életben is eligazodni a gyermeknek. Akinek nem mesélnek a szülei, azt ettől is megfosztják, nem csupán a történetek adta izgalmas élményektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszichiátriáról vitték a börtönbe Damu Rolandot

A négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélt sorozatszínész nem jelentkezett a rendőrségen, ezért volt szükség a kényszerre. Tovább olvasom